OBAVLJEN ŽREB ZA EVROPSKO FUDBALSKO PRVENSTVO 2024 U NEMAČKOJ

“Orlovima” težak put na šampionatu

Voljom žreba obavljenog u Hamurgu naša selekcija u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom i vrlo teškim putem za prolaz u nokaut fazu od osmine finala.Prva utakmica sa Engleskom 16 juna u Gelzenkirhenu, naredne dve na Alijanc Areni u Minhenu 20 juna sa Slovenijom i 25 juna sa Danskom.

Posle obavljenog žreba za evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Nemačkoj po mnogima Srbija nije imala puno sreće već naprotiv.Vrlo teška i zahtevna grupa i tri vrlo neugodna i specifična protivnika svako na svoj način doprineće da naši reprezentativci moraju na šampionat otići maksimalno spremni i u dobroj formi ako žele neki uspeh na istom odnosno prvo prolaz iz grupe u narednu fazu pa onda ostalo.

Naš nacionalni tim nije dobro prošao ne žrebanju grupa ali to neće omesti nikog od nas počev od stručnog štaba i igrača do nas koji ćemo naš tim bodriti u nadi da ce biti najbolji kada je najpotrebnije da mogu biti bolji  od protivnika u grupi bez obzira na njihov kvalitet i rejting i da mogu proći grupu do naredne faze a posle je dalje sve moguće.

Posao Srbije nece biti nimalo lak jer su Engleska, Danska u Slovenija vrlo teški i neugodni protivnici a mi ćemo eto posle dve i po decenije tj od 2000  godine prvi put gledati nastup srpskog tima na najvećoj smotri evropskog fudbala.

Srbija će orvi meč igrati 16 juna protiv Engleske u Gelzenkirhenu, četiri dana kasnije tj 20 junasledi duel sa Slovenijom na Alijanc areni  u Minhebu i 25 juna opet na istom mestu i istom stadionu u sigurno odlučunućoj utakmucu za prolaz dalje sa Danskom.

Englezi su svakako favoriti. Fantastične igre ostrvljana na Svetskom prvenstvu 2018 i Evropskom 2020 a nešto slabije na Mundijalu u Kataru 2022 daju im svakako epitet najvećeg favorita grupe pre starta prvenstva.Bili su četvrti u Rusiji na SP,a drugi na EURO čije je finale igrano u Londonu, dok su prošle godine ispali  u četvrt finalu na Mundijalu u Kataru.

Danska nas je savladala u martu prošle godine u prijateljskoj utakmici u Kooenhagenu (3:0). Skandinsvci su bili prijatno iznenadjenje prošle mundijalske smotre. Stigli su do polufinala iako  su već u  prvom kolu ostali bez najboljeg igrača Kristijana Eriksena, koji je kolaborirao tokom utakmice na samom terenu.

Bio je to šok za svetski fudbal jer se Eriksen borio za život i više od godinu dana ga nije bilo na terenu. Sa ugradjenim defibrilatorom nije više mogao da igra za Inter pa je izabrao Englesku prvo Brentford a kasnije Mančester junajted gde se  i danas  nalazi.

Slovenci su takodje veliko osveženje kvalifikacija. Napravili su opet dobar tim možda ne takav kao onaj  iz 2000 godine kada su nas pošteno namučili. Golman Jan Oblak je uzdanica tima i deluje nesavladivo a uz njega ima još dosta igrača koji zavredjuju pažnju fudbalske javnosti  zbog čega će nam “janezi” biti vro težak u neugodan protivnik u grupi.

Naša reorezentacija je posle 24 godine na Evropskom prvenstvu Broj učesnika našeg zadnjeg  prvenstva u Holandiji i Belgiji bio je 16,a od 2016 je 24.Prolaz iz  grupe i plasman u osminu finala je svakako lakš na oaj način lakši.Prolaz  u osminu finala i nokaut fazu obezbediće po dve prvoplasirane ekipe u grupi  i četiri najbolje plasirane selekcije iz šest grupa. Taj podatak nam uliva  nadu za optimuzam.

Na Mundijalu u Kataru bili smo četvrti u grupi  i eliminisani sa istog već posle prvog kruga  ali je EP ipak manje zahtevno i daje nadu  za eventualni bolji uspeh. Za prolazak grupe možda bude dovoljna  u jedna pobeda. Portugalija je 2016 godine imala tri remija u grupi i na kraju je postala evropski prvak.

Srbija ima svakako šansu. Do početka prvenstva ima dosta vremena da se ekipa dobro pripremi i otklone slabosti ispoljene u kvalifikacijma i utakmicama  u kojima su ljubitelji fudbala imali dosta primedbi. S druge strane dve provere u martu daće jasniju sliku tima a biće i vremena da se svi igrači oporave od napornih sezona i dobro pripreme za prvenstvo u Nemačkoj.

. Selektor  Srbije Dragan Stoković je obećao da će reprezentaciju odvesti na EP i to obećanje je ispunio uprkos kako napomenusmo ne tako dobrim igrama u kvalifikacijama čak naprotiv. Neposredno posle žreba selektor je rekao je da nam predstoji mnogo težak posao ali da se nećemo predati i da je i pored svega optimusta :

” Interesantna i teška grupa, moramo da igramo maksimalno  dobro na svakoj utakmici i sa svakom ekipom, cilj je da budemo što bolji da budemi na prva dva mesta. Veoma izazovno, imamo balkanski derbi sa Slovenijom, a tu je i vrlo neugodna Danska sa kojom smo igrali nedavno i izgubili  ali ta utakmica nije bila važna, bila je prijateljska. To je jedna dobra i kompaktna ekipa i može biti vrlo neugodna. Englezi su jedna id najjačih reprezentacija Evrope. Biće svakako teško i  interesantno. Nema potrebe da se bilo koga plašimo. Igra se 11 protiv 11.Biće to definitivno dobre utakmice. Ima dosta vremena do tada da sve analiziramo spremimo planove i budemo najbolji onda kada bude najpotrbnije a to je kada bude prva utakmica sa Englezima na startu evropskog prvenstva,

rekao je selektor Stojković pred kamerama u prvom obraćanju nakon održanig žreba.

Kasper Hjulmand selektor reprezentacije Danske takodje u prvoj izjavi o razmišljanu za Euro 2024 nije bio baš najsrećniji žrebom i svojim rivalima u grupnoj fazi :

“Moglo je bolje ali i gore. Ali sve u svemu dobro je što sada znamo imena protivnika i da nožemo početi pripreme za njih i prvenstvo u celini. Radujem se tome jer po meni ipak ima dosta dobrih stvari u našen žrebu,”

rekao Hjulmand.

I selektor Slovenije Matejaž Kek slično razmišlja kao i njegove kolege suparnici na prvenstvu:

“Englezi su uvek bili prejaki za nas, sa Dancima smo igrali pre izvesnog vremena (poraz u Kopenhagenu 2:1(,Srbi su nas isprašili  prošle godine (4:1) u Beogradu ali smo im donekle vratili u Ljubljani (2:2).Ima mnogo izazova, Bez obzira na snagu ostalih teških i kvalitetnih  rivala vodim na Evropski prvenstvo momke koji žele pozitivan rezultat, rekao je selektor Slovenije Matejaž  Kek.

Selektor Engleske Garet Sautgejt smatra golgetera Srbije Aleksandra Mitrovića glavnon snagom selekcije Srbije,

“Poznajem ga iz Engleske. Kažu da je jedan od najboljih na svetu.Može da promeni tok utakmice ni iz čega. Srbija uvek proizvidi dobre igrače. Sobzirom na malu populaciju tehnički kvaliteti su sjajni.To će za nas biti veoma teška utakmica na startu evropskog prvenstva zaključio je Sautgejt.

Kao što se iz ovih prvih  izjava selektora reprezentacija sa kojima će mo igrati na EP vidi rivali nas poštuju i cene šti bi se  reklo  da je  vrlo dobro za nas pre početka samog prvenstva.

Prvenstvo počinje 14 juna utakmicom domaćina Nemačke i Škotske u Minhenu na Alijanc Areni a prvenstvo će se završiti finalnom utakmicom dve najbolje ekipe koje se budu našle na kraju šampionata 24 jula na Olimpiskom stadionu u Berlinu.

Pre početka žrebanja reprezentacije su bile podeljene u šest grupa da bi se posle istog u grupama za prvenstvi našala po jedna ekipa iz svake grupe.

Grupe su manje više ujednačene mada ima različitih komentara i zadovoljnih i obratno ali je sigurno da će sve ekipe doći na prvenstvo spremni i svi sa velikim ambicijama, a vreme će pokazati ko će biti najbolji da li biti to neko od favorita ili će biti iznenadjenja kao kada je Grčka kao totalni ausajder osvojila prvenstvo i postala šampion Evrope.

Ostaje da prodje još nešto više od šest meseci u svi sa nestrpljenjem dočekamo start EP i nadamio se uživamo u igri učesnika a najvše naše selekcije.

Napomenimo na kraju da će se šampionat igrati u devet gradova pored pomenutih na startu  u Minhenu I finala u Berlini igraće se još u Kelnu,Dortmundu,Gelzenkirhenu,Štutgartu ,Diseldorfu,Franfurtu I Lajpcigu.

Nokaut faza  od osmine finala počinje  29 juna I igraće se još 30 juna prvog I drugog jula .

Čevtrt finale je na programu 5 I 6 jula sa po dve utakmice jedna u Štutgartu druga u Hmaburgu  a sutradan jedna u Diseldorfu a druga u Berlinu.

Jedna polufinalna utakmica igraće se 9 jula u Minhenu a druga 10 jula u Dortmundu.

Finale je 14 jula na Olimpiskom stadionu u Berlinu od 21.00.

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto. FSS

Nedavne objave