POSLE 61 GODINE PRONAĐEN GROB ĆERKE MIHAJLA PUPINA

Istražujući za svoj novi roman “Srećna srpska Nova godina” Marina Bulatović, novinar i pisac iz Kanade, otkrila je mnoge nepoznate činjenice o našim velikanima među kojima i gde je sahranjena Pupinova ćerka Varvara Pupin. Junaci njenog novog romana su Nikola Tesla, Mihajlo Idvorski Pupin, Milena Pavlović-Barili, Mileva Marić-Ajnštajn i Milutin Milanković.

“Ćerka našeg naučnika i profesora na Univerzitetu Kolumbija, Mihajla Idvorskog Pupina koju je dobio u braku sa Katarinom Sarom Džekson, rođena je 1889, a preminula je u hotelskoj sobi 31. jula 1962.

Od tada, pa do danas, njen život je obavijen velom tajne, a mesto gde je sahranjena bilo je nepoznato. Misterija! Mnogi Pupinovi biografi navodili su različita mesta sahrane, od toga da počiva na Sirotinjskom groblju u Njujorku, u Nju Džerziju… Ali, Varvara je sahranjena na istom mestu gde se nalazi i grob njenih roditelja – na groblju Vudlon. To mi je potvrdila Susan Olsen, Direktorka za podršku klijentima Vudlon groblja iz Bronksa rekavši da pored Pupina i Katarine Sare tu počivanju i Varvara Pupin Smith i njen (drugi) suprug Luis G. Smith, od koga se ona razvela posle očeve smrti. Na sudu, tokom brakorazvodne parnice, optužila ga je za ekstremnu ljubomoru i mentalnu surovost. Iako je Luis završio fakultet, bio je pravnik i advokat, imao je jednu veliku manu – kockao se. Umro je 10 godina pre Varvare, 9. januara 1952. pa ga je ona najverovatnije iz sažaljenja sahranila u porodičnoj grobnici jer je umro siromašan i sam” – kaže na početku razgovora Marina.

Kako Varvara ni u jednom braku nije imala svoje potomstvo, na groblju Vudlon nema njene nadgrobne ploče.

Pročitajte ceo tekst na linku ovde

Izvor: Portal Rasejanje.info / Katarina Krstić-Tadić

Foto: privatna arhiva

Nedavne objave