POCINJE ABA REGIONALNO KOŠARKAŠKO TAKMIČENJE A ZA NJIM I EURO LIGA

Crvena Zvezda i Partizan nikad jači

Ovog vikenda utakmicom Splita i SC Derbija startuje regionalna ABA košarkaška liga da bi se u narednim danima vikenda odigrale i ostale utakmice prvog kola.ABA liga kao i ranijih godina broji 14 timova a učesnici su:Partizan, Crvena zvezda,FMP ,Mega (Beograd) , Borac (Čačak), iz Srbije, Budućnost i SC  Derbi (Podgorica), Mornar(Bar), iz Crne gore, Igokea (Laktaši) – BiH, Zadar, Split i Cibona (Zagreb), iz Hrvatske kao Cedevita Olimpija (Ljubljana),I  Krka Novo mesto iz Slovenije.

Titulu brani beogradski Partizan nakon što je u finalu plejofa na kraju ove  sezone  u majstorici dobio  najvećeg rivala Crvenu zvezdu u pobedama 3:2.

I u sezoni koja je pred nama  ova dva beogradska tima slove kao najozbiljniji kandidati za novu titulu sa novim igračima i izuzetni dobrim rosterima a najveći protivnici koji  će nastojati da im pomrse računicu biće pre svega silno ojačana podgorička Budućnost i uvek dobra Cedevita Olimpija koja je takodje dovela nekoliko novih igrača  i na klupi  novog trenera  Prandelija.

Ostale ekipe pre svih SC Derbi, FMP, Igokea Zadar, Borac i Mega koji su takodje u prilučnoj meri osvežilu redove i doveli nekoliko novih imena  su kandidati da se nadju u plejofu u koji će se plasirati osam ekipa, dok će  prema sadašnjim predvidjanjima preostali klubovi Split, Cibona, Mornar i Krka verovatno voditi borbu za očuvanje statusa.

Treba napomenuti da će na kraju ligaškig dela i odigranih 26 kola osam najboljih ekipa igrati plejof od 1/4 finala  za titulu prvaka da će zadnjeplasirani ispasti i preći u ABA ligu 2, a da će predzadnji igrati baraž sa drugoplasiranim iz ABA lige 2 za opstanak u eliti.

Na osnovu plasmana iz prošle sezone Partizan i Crvena zvezda će igrati u ligi šampiona tj  Euro ligi Budućnost i Cedevita Olimpija u Euro kupu,  Igokea  u FIBinoj ligi šampiona,dok je FMP  igrao kvalifikacije za prolaz i  učešće u istom tajmičenju ali je nesretno eliminisan od italijanskog Varezea na neutalnom terenu u Antaliji  73:71 iako je vodio sve do samog finiša i sa 11 poena razlike.

Parovi prvog kola regionalne ABA košarkaške lige :

  1. Split – SC Derbi
  2. Cedevita Olimpija – Mega

3.Budućnost – Zadar

4.Igokea-C.zvezda

5.Borac-Cibona

6.FMP-Krka

7.Partizan-Mornar

Klubovi koji će nastupati u evropskim takmičenjima su se izuzetno pojačali pre svih Partizan i Crvena zvezda i stvorili takve rostere da mnogi smatraju da će ova dva srpska kluba ove godine igrati izuzetno veliku ulogu u Euro ligi sa ambicijama da se nadju u plejofu medju osam najboljih a kasnije i na fajnal foru pa i do kraja odnosno  finala istog takmičenja.

Biće ovo vrlo teška, uzbudljiva neizvesna i naporna sezona prvenstveno za ova dva nabolja i najpopularnija srpska kluba jer treba igrati non stop najmanje dve a nekada  u nedelji duplog programa euro luge i tri meča nedeljno pa će se na kraju broj utakmica zaokružiti oko cifre j 80 što je mora se reći više nego mnogo uzimajući u obzir ne samo utakmice nego i vrlo česta i dosta puta udaljena putovanja pre svega u okviru Evrope.

Partizan ulazi u novi  šamlionat sa malo izmenjenim timom ali sa novim igračima u odnosu na one koji su napustili  tim i ništa slabiji i po mnogima bolji nego prošle sezone.Prema rečima trenera Obradovića tim još nije završen jer se očekuje dolazak dva vrlo bitna igrača i to na ključnim pozicijama plejmejkera i centra sa čime bi  roster bio  kompletiran i maksimakno  popunjen na svim pozicijama vrlo kvalitetan sposoban da se upusti u borbu za sve titule u svim takmičenjima ABA liga, Euro liga, liga Srbije i domaći kup.

Partizan je inače promenio mali broj  igrača ovoga leta. Otišli su Jan Madar u Fenerbahče, Matijas Lesor u  Panatinaikos i Dante Egzum u NBA.

Ovu trojicu zamenila je četvorka Dzej Duožer iz NBa Sakramento,  Frenk Kaminski iz NBA Hjuston, , Ognjen Jaramaz iz Bajerna i Mateuš Ponitka Panatinaikos. Obradović će znači imati sačuvan kostur tima sa nosiocima igre Avramovićem, Panterom , Zek Ledejom, Nanelijem, Andjušićem, uz novajlije i ostale starosedeoce vrlo respektibilan roster uz još eventualno novu dvojicu odličan jak i kvalitetan sastav za sva iskušenja i sve obaveze uz naglašene ambicije na svim poljima.

Ovome svemu treba dodati da je interesovanje navijača za ovogodišnju košarkašku sezonu ovog  kluba  prevazišlo sva očekivanja pa je već prodato oko 16000 sezonskih karata čime je nadmašen prošlogodišnji rekord pa se očekuje da će i ove godine crno beli biti najgledanija evropska ekipa.

To im može eventualno konkurisati samo najveći rival tj Crvena zvezda koja je napustila popularni Pionir odnosno halu Akesandar Nikolić u kojem je maksimalni kalacitet bio 8000  i oni će od ove sezone takodje igrati u Areni.

U startu su crveno beli takodje prodali svih predvidjenih 13000 godišnjih sezonskih  karata za sve utakmuce  a za ostale karte  žele da se one mogu kupiti na blagajnama  za pojedine mečeve jer je poznato da Crvena zvszda ima najvećj broj svojih pristalica u Srbiji uopšte pa svi navijačj pogotovo iz unutrašnjosti ne mogu imati sezonske ulaznice.

Upravo iz tog razloga je odlučeno da se proda samo navedeni kontigent a da se ostalo prodaje na blagajnama kluba  kako bi što veći broj onih koji ne mogu sebi priuštiti ili iz drugog razloga imati godišnje tj sezonske karte mogao da gleda svoje ljubimce u pojedinim utakmicama ne sumnjajući u to da će Štark arena kada igra Zvezda uvek biti dupke puna i sva u crveno belom.

Što se tiče igrčkog kada Crvena Zvezda je napravila drastične promene u odnosu na prošlu sezonu kada je osvojila domaće prvenstvo i kup ali ne i glavni cilj  ABA ligu dok je za dlaku ostala bez plejofa u euro ligi sa nekim neplaniranim porazima u završnici lige pre svega praktično dobijenim utakmicama u finišu  nekih mečeva.

Zbog toga u klubu prethodnu sezonu nisu smatrali uspešnom pa su rešili da stvore mnogo jači sastav za sezonu koja dolazi sa ciljem da ostvare uspeh na, svim frontovima i u svim ligama i takmičenjima u kojim budu nastupali.

Obzirom da će ove godine u euro ligi nastupati sa vajld kartom pošto je  prvi put posle šest sezona ostala bez titule prvaka  ABA lige Crvenoj zvezdi će prioritetan cilj biti  prvo mesto u ovom takmičenju, zatim  plasman  u plejof euro lige i što duže trajanje u istom  odnosno eventulni ulazak u fajnal for ovog takmičenja.

Zbog toga je iz prošle sezone klub napustilo čak 12 igrača a na njihovo mesto su dovedeni nova poznata i zvučna imena od kojih se očekuje ispunjenje zacrtanih ambicija i želja klupskog rukovodstva I navijača ‘’ delija’’ ovoga kluba.

U tom smislu ekipu su napustili Luka Vildoza prešao u Panatinaikos, Fakundo Kampaco Real, Hasan Martin Šumane Sisau iz Kine, Dzon Holand Hapoel Tel Aviv, Ben Bentil, Ognjen Dobrić Virtus Bolonja, Filip Petrušev Filadefija, Nikola Ivanović Runi Moskva, Miroslav Raduljica Aris, i mladi Nikola Tolić pozajmljen Megi.

Neubičijeno veliki broj igrača je napustio crveno bele a od igrača iz prošle sezone ostali su  samo kapiten Branko Lazić, Nemanja Nedović, Stefan Lazarević. Luka Mitrović, Dalibor Ilić, i Ognjen Kuzmić.

Umesto pomenutih igrača dovedena su nova imena novi igrači vrlo zavidne reputacije i velikog kvaliteta  i iskustva igranja velikih utakmica jer su svi odreda manje više bili članovi najboljih evropskih klubova i igrači klubova iz NBA lige.

Posebno je vredan i za navijače atraktivan dolazak Miloša Teodosića jednog od najboljih srpskih plejmejkera svih vremena igrača i velikog navijača crveno belih i velike želje tih istih navijača da popularnig “Teo” konačno vide u svojoj sredini.

Pored Teodosića veliko iznenadjenje i ogromno pojačanje je dolazak Šabaza Nejpira   bivšeg profesionalca iz NBA koji sada slovi za jednog od najboljih igrača i  šutera euro lige. On je prošle godine od polusezone nastupao za  milanski Armani i najviše zahvaljujući njemu ekipa je od davljenika serijom pobeda od zadnje pozicije umalo na kraju izborila i plejof što govori u prilog ovog omalenog igrača i njegovih vrednosti na terenu.

Pored ove dvojice rukovodstvo je uspelo da ekipu pojača sa vrlo kvalitetnim pojačanjima kao što su Adam  Hanga  došao iz Reala, Majk Tobi američki centar iz Barcelone, Dzoel Bolombaj Olimpijakos, Marko Simonovic iz NBA iz Čikaga, Rokas Giedraitis iz Baskonije, Jago Dos Santos iz Ulma prvaka Nemačke, te povovratnici u klub Nemanja Bjelica  iz Fenerbahčea pre toga član Golden stej voriorsa  u godini kada je ovaj klub bio šampion NBA a on skoro standardan igrač ekipe i Dejan Davidovac iz CSKa.

Sa ovakvim rosterom svakako da će Crvena zvezda biti vrlo kvalitetna sa vrlo realnim željama da ispuni zacrtane ciljeve koje je rukovodstvo kluba postavilo pred start sezone.

Ovakvo kvalitetni i dobri  sastavi ekipa i Partizana i Zvezde kako je već opisano i njihove ambicije i želje u skladu sa tim  može da raduje svakog poklonika košarke pogotovo navijače ova dva kluba čiji će rivalitet itekako doći  do izražaja ove godine   u kome će se čdsto sastajati i u okviru ABA i euro lige a prvi susret je već u 5  kolu Evro lige 26.10 i samo nekoliko dana kasnije 30.10 u 5 kolu u meča ABA lige i u oba meča je domaćin Partizan.

Euro luga inače startuje ovog  četvrtka i petka 5 i 6 oktobra utakmicama prvog kola i u njemu će Partizan biti gost Makabija u Tel. Avivu dok će Crvena zvezda na debiju ugostiti u Štark areni ekipu francuskig Asvela iz Liona.

 

Svi parovi prvog kola Euro lige

 

1.Crvena zvezda-Asvel Lion

2.Makabi-Partizan

3.Barcelona-Anadolu Efes

4.Bajern Alba Berlin

5.Virtus Bolonja- Žalgiris

6.Fenerbshče-Milano

7.Panatinaikos-Olimpijakos

8.Baskonija-Real Madrid

9.Valencija-Monako

 

Za STV USA ČIKAGO

RAJKO DELIBAŠIĆ

FOTI LIČNA ARHIVA

Nedavne objave