KRALJ SE VRATIO NA PRESTO, NOVAKOVA 24. GRAND SLAM TITULA

Djoković osvojio četvrti put US. Open  u Njujorku

U finalu US. Opena u Njujorku Novak Djoković pobedio Danijela Medvedeva sa 3:0  i ponovo zaseo na tron  najboljeg tenisera sveta.Nakon kraće apstinencije i zabrane učestvovanja na pojedinim turnirima što ga je na kratko koštalo i prvog mesta na kojem je u prethodnim godinma sa malim prekidima bio čak 389  nedelja posle trijumfa u Njujorku u finalu US. Opena Novak Djoković je opet na čelu karavana kao neprikisnoveni vladar planete.

Posle  pobede nad ruskim teniserom odličnim Danijelom Medvedovim i poraza Karlosa Alkaraza do tada prvog na listi od Medvedeva  u polufinalu, čime je španac uzgubio ogroman broj bodova jer je prošle godine bio pobednik  Novak Djoković je opet prvi na turu sa čak 3260 bodova više u odnosu na drugopladiranog Alkaraza a 4515 u odnosu na trećeg Medvedeva i kao da je tu poziciju obezbedio i za kraj godine i pre glavnog mastersa osmorice najboljih.

Došao je Djoković u Njujork sa veilikom željom da trijumfuje zbog činjenice da mu je prošle godine bio zabranjen nastup a s druge strane da se revanšira do ovog turnira prvom na listi Karlosu Alkarazu koji ga je letos pobedio na Vimbldonu i da pobedom na US. Openu ponovo zasedne na tron najboljeg tenisera sveta.

Sve je to ostvario neprikosnoveni kralj teniskih terena i pritom prigrabio još jednu grend slem titulu sa kojom je došao do nestvarne brojke od 24 pobede na najvećim turnirima i sigurno rekorder ne samo u današnjoj i prošloj eri nego je i pitanje da li će ga u tom ikada neko nadmašiti.

Posle njega kod tenisera Nadal je verovatno ostao na  22  titule i pitanje je da li će se uopšte vratiti tenisu a Federer koji je već u penziji ima 21 pehar.

Rekorde koje drži srpski teniser u broju grend slem titula i broja nedelja na prvom mestu od danas počinje  da teče 390 teško da iko može u bliskoj budućnosti oboriti pa i doći blizu tog broja.

U finalu sinoćnjeg US. Opena Djoković se osvetio Medvedevu za poraz u finalu 2021 godine.Taj poraz je tada  tako teško pao našem teniseru zbog gubitka kalendarskog slema u nizu  od četiri istih Melburn, Rolan garos, Vimbldon u kojima je već bio  pobedio i onda je došao  taj poraz od  Medvedeva.

Pobedom  pre dva dana nad njim Djoković je  osvojio u Njujorku četvrti pehar pobednika ukupno 24 na grand slemovima rezultatom 3:0 u setovima 6:3,7:6,i 6:3.

Očekivalo se finale u Njujorku Djokovića sa Alkarazom ali nije Novak prema istim  imao prilike da se revanšira mladom špancu za nedavni poraz na Vimbldonu.Medvedev je taj koji je uzeo meru Alkarazu u polufinalu i istu tu nameru imao je kasnije  u finalu sa Djokovićem i da ponovi uspeh od pre dve godine  kada je kako je već rečeno savladao našeg tenisera.

Došao je Djoković u Njujork rešen da osvoji grend slem ne razmišljajući ko će mu biti na putu do tog cilja.Na tom putu su padali redom od prvog kola do finala: Miler(Francuska 3;0) ,Zapata(Španija 3:0),Djere(Srbija (3:2),Gojo(Hrvatska 3;0),,Fric (SAD 3;0), ,Šeltin (SAD 3;0), , i na kraju u finalu Medvedev(Rusija 3;0).

Još jednom je Djoković ispisao istoriju belog sporta i sa novom titulom uvećao je svoj rekord po broju titula na najvećim svetskim turnirima.Ne nazire se kraj dominaciji srpskog genijalca koji je ove godine pokorio Australiju,Pariz i juče Njujork i samo je falio Vimbldon da kompletira kalendarski slem ali nije imao sreće u tom duelu sa Alkarazom a znamo kako je bio tako blizu.

Da je birao Novak ne bi mogao da nadje bolji momenat da se vrati  na vrh piramide  jer je za četvrti trofej u Njujorku nadigrao vrlo neugodnog Danijela Medvedeva.Naplatio je dugove ruskom teniseru za prethodni kako smo rekli vrlo bolan poraz sa pobedom kojom je servirao osvetu za tada gubitak kalendarskog slema.

Od danas on nastavlja ponovo kao broj 1 i 390 nedelju na vrhu najboljih.

Počeo je Novak duel u finalu vrlo dobro i kao zid odbijao sve napade Medvedeva i vrlo neugodne udarce po čemu je ianače poznat ovaj ruski teniser.Vrlo brzim transformacijama iz odbrane u napad stigao je Djoković do brejka održao svoj servis do kraja i dobio prvi set sa

6; 3.

U drugom setu je bilo znatno dramatičnije jer se igralo gem za gemom.Imao je Medvedev brejk pa i set loptu ali je srpski teniser ostao staložen i pribran,  dobio gem i u taj breku i  pored vodjstva protivnika uspeo da isti dobije  i povede u setovima sa 2; 0, posle  105 minuta borbe.Posle ovog seta Novak je napustio teren da bi se odmorio i otišao do toaleta.Medvedev je ostao na terenu i zatražio medicinsku pomoć dobivši masažu levog ramena.

Gubitak seta kojem je bio tako blizu kao da je demoralisalo Medvedeva pa je u trećem setu Djoković opet bio dominantan.I on je bio sličan prvom baš kao i krajnji rezultat na kraju.Djoković je rano osvojio brejki sigurnim sevisima sačuvao prednost i finiširao meč za sigurnu i veliku pobedu za 24 grend slem titulu.

Igrao je Novak protiv Medvedeva ovo finale taktikom ruskog tenisera dugim i iscrpljujućim razmenama sa osnovne linije.Tako je srušio čvrstu defanzivu ruskog asa. Djokoviću je išlo na ruku i to što Medvedev servis nije bio na visini zadatka.Medvedev nije napadao samo je čekao greške protivnika. Medjutim naš teniser je sveo greške na minimum. Kada je pogadjao prvi servis sve je bilo lakše i poeni su se redjali, i na kraju velika pobeda najboljeg svetskog tenisera u jednom velikom finalu na Flešing medouzu u Njujorku u prepunoj areni i u prisustvu svetskog dzet seta najpoznatijih lica sveta filma,sporta, kulture i svega ostalog koji su došli da isprate spektakularno finale i pozdrave verovatno najboljeg igrača u istoriji tenisa Novaka Djokovića.

Epizoda 24 je odgledana u Njujorku sada je na redu da se u Australiji najbolji svetski teniser kruniše 25 put i definitivno potvrdi ono što ceo svet već zna da bojeg u istoriji tenisa nije bilo a teško da će kada i biti.

Po završetku meča na ceremoniji dodele pehara i nagrade za prvo mesto u vidu čeka od 3.000.000 dolara Djoković je obraćajući se prisutnima i milionskom auditorijumu širom panete rekao:

Ne znam odakle da počnem. Mnogo mi ova titula znači. Ponavljma da živim svoj san iz detinjstva,takmičim se na najvišem nivou u ovom sportu koji je toliko dao meni i mojoj porodici. Proživeo sam teške trenutke devedesetih,moji roditelji su se mnogo žrtvovali da bi me podržali da se bavim ovim skupim sportom. Imao sam dečački san da budem šampion Vimbldona,to je jedina stvar koju sam tada sanjao. Ali vremenom su se pojavili neki novi ciljevi. Nisam mogao da verujem da mogu da osvojim 24 grend slem titule.Shvatio sam zadnjih godina da mi se ukazala šansa da pišem istoriju.Pa ako je tako zašto da ne

završio je Novak prvi i najvažniji deo svog šampionskog obraćanja nakon velike pobede u Njujorku.

Pobedom u Njujorku u Velikoj jabuci rešio je sve dileme -i još jednom je odgovorio na pitanje ko je najbolji teniser svih vremena

Ostavljam svi ima ostalim da odluče,jesam ili ne,da li zaslužujem da budem deo te rasprave. Činjenica je da nisam iz Srbije odavno bih bio podignut u nebesa posebno u zapadnom svetu. Eto to je deo mog životnog puta,a ja sam zahvalan što dolazim iz Srbije i to mi daje i veru i nadu. Pa upravo je sve ono što postignrm još sladje i ispunjava me za još više

Sa trona u Njujorku Novak koga mnogi oslovljavaju sa dekica je poslao jasnu nameru da nema nameru da se preda i ustupi štafetu i naziv najboljeg.Predstavnici mladje generacije će morati da čekaju svoje vreme jer najveći u tenisu tom belom sportu još ne namerava da kaže kraj;

Ne želim još uvek da napustim sport i tenis u celini sve dok sam na vrhunskom nivou. Cilj mi ostaje da još uvek osvajam najveće trofeje. Šteta što ove godine nisam osvojio Vimbldon ali potpisao bih uvek da ipak osvojim tri grend slema za godinu kao što sam upravo uradio. Nastaviću da igram i postižem mislim dobre rezultate imam dobro okruženje a grend slemovi su mi uvak bili i biće prioritet. Ne igram previše na drugim turnirima jer gledam i volim da budem na vrhunci i najbolji na najvećim,jer to su emocije koje me vode i motivišu ali se ponekaf i zapitam šta mi sada sve ovo treba

rekao je Djoković u emotivnom obraćanju na kraju turnira US. Opena u Njujorku.

Ovo Njujorku  je već prošlost jer Novak se okreće novim obavezama. Prvo sledeće takmičenje je u okviru Devis kupa koje reprezentacije Srbije  igra u Valenciji od  12 do 17 septembra i u kojem će učestvovati i Djoković. Selektor Troicki je  pored njega u ekipu uvrstio, Miomira Kecmanovića, Lasla Djerea, Dušana Lajovića, Nikolu Čačića i Hamada Medjedovića a cilj selekcije Srbije je da se plasira medju osam najboljih za završno takmičenje krajem novembra u Malagi.

 

STATISTIČKI PODACI POSLE US. Opena

Grend slem titule ukupno osvojenih

  1. Novak Djoković Srbija 24

2.Rafael Nadal Španija                 22

3.Rodzer Federer   Švajcarska    21

4.Pit Sampras  SAD                       14

5.Bjern Borg  Švedska                   11

6.Dzimi Konors SAD                        8

7.Ivan Lendl  Češka                         8     

 

 Titule i pobednici US. Opena

1.Pit Sampras    SAD                       5

2.Dzimi Konors SAD                       5

3.Rodzer Federer  Švajcarska       5

4.Novak Djoković Srbija                4

5.Rafael Ndal Španija                    4

6.Dzon Mekinro SAD                    4

7.Ivan Lendl Češka                        3

8.Andre Agasi SAD                        2

 

ZA STV USA CIKAGO

Rajko Delibašić

Foto: Youtube printscreen

Nedavne objave