KOŠARKA: SRBIJI SREBRO ZLATNOG SJAJA

Na Filipinama u Manili završeno svetsko prvenstvo košarkaša

FINALE Nemačka – Srbija 83:77

Posle osam odigranih utakmica i finala Srbija porazom u istom od novih svetskih šampiona selekcije Nemačke osvojila drugo mesto i srebrenu medalju. U svakom slučaju to je uspeh iznad očekivanja obzirom na sve probleme koji su pratili našu reprezentaciju pre i za vreme šampionata. Samim činom  igranja finala naša selekcija izborila pravo direktnog učešća bez kvalifikacija na Olimpiskim igrama sledeće godine u Parizu. Svetski šampionat za košarkaše je upravo završen u Manili na Filipinama a Srbija je ostala pred samim vratima ostvarenja sna.

Orlovi su juče u finalu planetarnog šampionata  izgubili od Nemačke čime su morali da se zadovolje drugim mestom i srebrenom medaljom.

Nismo uspeli da repriziramo filipinsku epizodu iz 1978 godine kada smo bili svetski šampioni ali i pored toga naši igrači i selektor Pešić sa ponosom mogu da gledaju na tek završeni šampionat, uzimajući u obzir sve malere i sve ono što ih je pratilo pre polaska na prvenstvo i  celim tokom istog.
U startu kao što je već pisano učešće u reprezentaciji je otkazao trenutno najbolji igrač sveta Nikola Jokić a  njegovim putem je krenuo i Vasilije Micić takodje vrlo bitan igrač jedan od najboljih plejmejkera Evrope koji je ove godine prešao u NBA. Pored ove dvojice toliko dobrih i bitnih igrača za selektora Pešića otkazali su i Nikola Kalinić,Akeksandar Pokuševski i Ognjen Jaramaz koji su takodje bili u planovima za roster koji je nastupao na svetskoj košarkaškoj smotri koji se pored finala na Filipinama u okviru grupa odvijao još i u Japanu i  Indoneziji.

Zbog čjnjenice da nije mogao da računa na tako bitne igrače u sastavu pogotovo kada su u pitanju Jokić, Micić i Kalinić selektor Pešic je bio osetno hendikepiran i malo je ko verovao da ova reprezentacija može postići iole veći uspeh. Stim u vezi pred odlazak na prvenstvo glavni cilj je postavljen odlazak na Olimpiske igre a što je podrazumevalo da se bude medju dve najbolje evropske ekipe čime se stiče pravo direktnog učešća na OI.  Malo ko ili niko je tada  razmišljao o borbi za neku od medalja ili finalu a i ako jeste to su bili samo oni najveći optimisti kojih nije bilo mnogo.

Ali vreme je pokazalo da smo svi potcenili vrednost naših igrača naše reprezentacije u celini pa i “starog vuka” selektora Pešića koji je dosta puta napadan i osporavan i od strane medija pa i struke u celini.

Pripremali su se naši mirno i bez velike pompe samo oni verujući u sebe i svoj kvalitet i kao da su samo čekali prvenstvo da pokažu svoj kvalitet svoje znanje i demantuju sve ono što se o njima mislilo u vezi sa našim nastupom na SP i plasmanom na istom bez obzira na ogroman hendikep u vezi svim rečenim pre samig početka.

I počelo je dobro već na startu SP.

Prvo su u okviru grupe dobijene sve tri utakmice Kina (103:65), Portoriko (94:77) i  Južni Sudan ( 125:83),.

U toku utakmice sa Južnim Sudanom došlo je do teže povrede našeg mladog igrača Boriše Simanića zbog čega je hitno hospitaliovan i operisan u lokalnoj bolnici, medjutim kako se posle operacije situacija iskomplikovala moralo je da mu se odstrani jedan bubreg što je bio pravu šok za celu ekipu od koga se igrači i svi ostali  iz stručnog štaba nisu mogli otrezniti do kraja prvenstva i na kome su svi govorili da igraju za njega i njegovo ozdravljenje uz želju da što pre ozdravi i vrati se  košarci.

Simanić  je kasnije bio dobro u bolnici i vratio se danas zajedno sa ostalim reprezentativcima u Srbiju a pitanje njegove dalje karijere za sada  ostaje otvoreno.

Posle tri pobede  u grupi u prvoj fazi takmičenja u drugoj fazi je došlo  do ukrštanja  sa drugom grupom u kojoj je  prvo izgubljena utakmica sa tradiciinalno neugodnim Italijanima (78:76), i pobedjena Dominikana (112:79).

To je našim košarkašima omogućilo drugo mesto u novoformiranoj grupi i  prolaz u eliminacionu tj nokaut fazu od 1/4 finala u kome nas je čekala vrlo dobra i kvalitetna  Litvanija.

Litvanci su u grupi bili  neočekivano bolji od SAD do tog momenta najvećeg favorita turnira  i zauzeli prvo mesto u grupi a mi posle poraza od Italije krenuli sa druge pozicije što je ukrštanjem dovelo do našeg medjusobnog duela.

Iako su Litvanci pre susreta možda i bili za mnoge favoriti naši su posle izvanredne igre potpuno deklasirali protivnika i pokkazali da smo ekipa koja neće igrati epizodnu ulogu već naprotiv.Igrom koju smo tada prikazali učinila je da se mišljenje o nama potpuno promeni u pozitivnom smislu.

Sama pobeda (84:68) i plasman u polufinale doprinelo je da smo automatski postalj veliki kandidati za finale i borbu za, medalje u svakom smislu.

Tome treba dodati i činjenicu da se u polufinale nije probila nijedna evropska reprezentacija sem Srbije i Nemačke pa je to automatski značilo da su se ove dve reprezentacije kao najbolje plasirane iz Evrope stekle pravo direktnog učešća na Olimpiskim igrama iduće godine što je kako je već rečeno bio naš primarni cilj pred odlazak na svetsko prvenstvo.

Posle Litvanije u polufinalu nas je čekala jedna odlična i vrlo neugodna ekipa Kanade koja je pre prvenstva uz SAD slovila za jednog od najvećih i velikih favorita uzimajući u obzir činjenicu da su u istom sastavu manje više sve igrači iz NBA koji su itekako bili željni doći do najvećih odličja.

Medjutim naša reprezentacija je odigrala još jednu fenomenalnu utakmicu i u svim segmentima igre nadigrala  favorizovanog  protivnika (95:86), i plasirala se u veliko finale što je samo po sebi bili uspeh iznad svih očekivanja.

Drugi finalista je neočekivano postala Nemačka koja je u dramatičnom polufinalu napravila senzaciju i eliminisala selekciju SAD koja je čak kasnije u borbi za treće mesto izgubila od Kanade i ostala bez ijedne medalje.

Finale sa Nemačkom  je donelo veliku radost svima u Srbiji i šire u dijaspori  ali stim u vezi  i velika očekivanja.Pre svega treba reći da je ovakav razvoj situacije i plasman Srbije i Nemačke u finale planetarnog šampionata za veliki broj poklonika ovog sporta bio veliko iznenadjenje ali s druge strane i jedan možda realan epilog svega onog vidjenog na ovom prvenstvu od početka istog 26 avgusta do sinoćne finalne utakmice.

Uz sve hendikepe koji su snašli našu reprezentaciju na samom početku finalnog meča već u drugom minutu se teže povredio jedan od naših ključnih igrača na šampionatu Ognjen Dobrić i do kraja nije ulazio u igru, uz napomenu da su Milutinov u Bogdanović na sam dan finala bili pod temperaturom pa se i dovodilo pitanje njihovog nastuoa na samom finalu.

No i tako hendikepirani i sa smanjenim rosterom bez dva igrača naši su odigrali vrlo dobro prvo poluvreme u kojem su protivnici bili češće u vodjstvu da bi se poluvreme završili 47:47.U drugom poluvremenu Nemci su krenuli bolje srpski igrači prave nekoliko atipičnih grešaka što protivnik koristi da napravi dvocifrenu razliku.Pešićevi puleni ne dozvoljavaju da se rezultat prelomi u korist protivnika do zadnjih momenata gaje nadu u preokret iako ruku na srce igra nije bila na nivou prethodnih što je bilo i te kako bitno za sam tok meča i njen krajnji ishod.

Bogdanović je i pored problema zdravstvene prirode pokušao da bude maksimalan ali je bio izvanredno čuvan tokom celog meča kao i Milutinov koji je bio stalno udvajan,Nikola Jović sa dosta grešaka sa slabim procentom šuta, Stefan Jović prilično neubedljiv i neefikasan Guduruć ispod svoga proseka, Davidivac borben dobar u odbrani ali u napadu promašuje vrlo bitan šut za tri poena i dva uzastopna bacanja u važnim momentima, Petrušev je teško izlazio na kraj sa snažnim nemačkim centrima, Marinković je dobro počeo ali se kasnije izgubio u sivilu i jedino je Akeksa Avramović bio na nivou borben i agresivan mada je i on uzeo brzopleto neke bitne šuteve i promašio.

I sa takvim učinkom Srbija je održavala priključak sa protivnikom do samog finiša meča  pa je čak na manje od minuta  pre kraja Gudurić imao šut za tri poena i izjednačenje da bi posle toga Nemci poetirali i nakin  još jedne greške srpskih igrača utakmucu priveli kraju 83:77 za konačnu pobedu i svoje veliko skavlje i veliku  tugu i suze srpskih igrača koji su eto propustili životnu šansu da se domognu zlatnog odličja.

To im ovog puta nije uspelo propuštena je velika šansa u sudaru sa protivnikom za koga se ne može reci daje bolji, ali su i druge stvaru a pre svega očajno sudjenje na štetu srpskog tima tokom celog meča od strane sudija potpunih anonimusa  Vaskez iz Portorika, Bermudez iz Meksika i Salins iz  Letonije doprinele da uz lošiji dan srpskih igrača do pobede dodje selekcija Nemačke a srpskim igračima na čelu sa selektorom Pešićem  cestitke  jer i ovaj uspeh je iznad svih ocekivanja.

Ostaje nada da će ova mlada ekipa koja nije rekla svoju poslednju reč, naprotiv svoje pravo lice pokazati na narednim smotrama košarke a pre svega na Olimpiskim igrama iduće godine kada će se možda ekipi pridružiti i oni koji su ovaj put bili odsutni a čije prisustvo bi bilo od neprocenjive važnisti za tim Srbije sto će nadamo se pokazati sledeca takmičenja.

Na kraju završnom ceremonijom podeljene su medalje i pehari najuspešnijim ekipama i pojedincima.

Za najkorisnijeg igrača planetarnog šampionata izabran je plejmejker Nemačke Denis Šruder, koji je po meču prosečno postizao 19,1 poen uz 6,1 asistenciju.

Za MVP finala izabran je Franc Vagner takodje iz ekipe Nemačke.

U idealnoj petorci šampionata su Denis Šruder Nemačka,Bogdan Bogdanović Srbija, Šaj Gildzes Akeksander Kanada, Entoni Edvards SAD i Luka Dončic Slovenija.

 

Svi rezultati reprezentacije Srbije na svetskom šampionatu:

 

Srbija- Kina                                  103:65

Srbija-Portoriko.                           94:77

Srbija – Južnj Sudan.                    115:83

Srbija – Italija                                  76:78

Srbija-Dominikana.                     112:79

1/4 Srbija – Litvanija.                     84:68

1/2 Srbija-Kanada                          95:86

FINALE

                           Srbija – Nemačka 77:83

                          26:23,21:24,10:22,20:14

 

Konačan plasman na Mundobasketu 2023

 

  1. Nemačka
  2. Srbija
  3. Kanada
  4. SAD
  5. Letinija
  6. Litvanija
  7. Slovenija
  8. Italija

 

Za STV  USA Cikago

                Rajko Delibašić

    Foto Košarkašku savez Srbije

Nedavne objave