СЛАВА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ У ЧИКАГУ И ЛЕЈК ФОРЕСТУ

ХЕРЦЕГОВЦИ У ЧИКАГУ ОБЕЛЕЖИЛИ СЛАВУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Недавно основано Удружење „Херцеговац“ из Чикага угостило је у суботу 12. маја  пријатеље и чланове како би заједно прославили празник Светог Василија Острошког којег ово Удружење обележава и као своју Крсну славу. У Храму Христовог Васкрсења Палмер у Чикагу после вечерњег Богослужења свечаност је настављено у Сали храма. Домаћин Славе био је председник Удружења „Херцеговац“ из Чикага Душко Магазин који је упутио позив Србима из овог дела Америке да се својим радом и свјим идејама прикључе овој српској организацији.

Освећење славског колача и славског жита обавио је старешина овог српског храма у Чикагу Миле Суботић. Он је подсетио на житја Светог Василија Острошког и значај поштивања овог светитеља.

-Данас смо се окупили не само да чувамо свој идентитет, свој језик и своју културу и да будемо поносни на крај одакле водимо порекла, већ пре свега да се код Светог Василија сретнемо са васкрсплим Господом Христом. Пуно ми је срце што сте управо овај српскин храм у Чикагу изабрали за дом своје организације, а ми врата тога дома отварамо са радошћу не само за вас већ за све ваше рођаке и пријатеље, истакао је свештеник Суботић.

Подршку раду удружења пружили су председник Цквено-школске општине Палмер Славиша Стефановић, Удружење крајишких Срба „Прело“ и Удружење Република Српска из Чикага.

У уметничком програму учествовали су гуслар Огњен Глигоревић и здравичар Рајко Трајнић, док су за вечеру служена херцеговачка традиционална јела.

Удружење „Херцеговац“ је почетком ове године основано са циљем да отргне од заборава обичаје, успомене, завичај и велика страдања српског народа у Херцеговини, и да се, како је истакнуто и на овј свечаности, сазида темељ будућим генерацијама да не забораве одакле потичу.

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ – СЛАВА ЦРКВЕ У ЛЕЈК ФОРЕСТУ

Најмлађи српски храм  Светог Василија Острошког у насељу Лејк Форест у суботу и недељу обележио је своју храмовну Славу. Свечаност у овој парохији, која је недавно обележила две деценије, одржана је уз освештење славског колача и славски ручак.

 

текст и фото  : С. Данчуо и СТВ

 

 

Nedavne objave