БЕОГРАД, СПАСОВДАНСКЕ ЛИТИЈЕ

СТО ХИЉАДА ВЕРНИКА ПРОШЛО ПРЕСТОНИМ ГРАДОМ

Поводом Ванесења Господњег, Спасовдана, славе престоног Београда и Српске православне цркве, у четвртак, 26. маја у Београду су одржане традиционалне Спасовданске литије, које се организују уназад скоро десет година у главном граду Републике Србије и падају четрдесет дана после Васкрса и десет ана пре Духова.  Овог пута Спасовданске литије одржане су пред рекордним бројем људи, рачуна се да је овом приликом било присутно преко 100.000 православних верника!

Сама свечаност је отпочела у београдској Вазнесењској цркви где је Његова светост патријарх српски господин Порфирије служио свету Литургију крај моштију Светог владике Николаја Српског, које су дан раније пристигле из маннастира Лелића.

Поводом славе града Београда и Вансењске цркве поглавару СПЦ су саслуживали, митрополит Црногорко-приморске цркве господин Јоаникије, источноамерички Иринеј, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин. Преисуствовали су и градски званичници и бројни верни народ.

“Велики је благослов што Свети владика Николај походи Београд. Овај свет, који у злу лежи, Светог владику Николаја је називао нацистом, његово име је забрањивано, а небројено људи хапшено и затварано због помињања његовог. Свети владика Николај је прошао апостолски пут, жртвујући себе за Христа, али и нас приводећи Христу и вечном Небеском Царству. Данас славимо празник Вазнесења Господњег. Господ Исус Христос се исто онако као што је људском природом, а силом Божанства, васкрсао из мртвих, телом вазнео и људску природу учинио учесницом вечне и неизрециве славе Божје. То значи да је и нама отворен тај пут славе Божје да будемо сапричасници те вечне славе и вечног живота Божјег. Овај празник открива пуноћу смисла људског живота, открива где је човеку место, не у тами и у сенци смрти, него му је коначно место са Христом, Пресветом Богородицом и са свима светима у Царству Божјем. Зато је много важно да свету веру држимо чистом и како ваља у свему, а управо то нам је сведочио Свети владика Николај, највећи архијереј и учитељ у српском народу после Светог Саве, који је свој народ привео Христу, не само докле је ходао по земљи, него и после свог упокојења и до данас. Његова реч и данас одсеца таму и осветљава путеве нашег живота” – нагласио је митрополит Јоаникије.

Литија предођена кивотом са моштима Светог Николаја Српског је прошла најпре улицом Милоша Великог, затим краља Милана, преко Славије и Булевара ослобођења стигла до Сомен-храма Светог Саве.

На челу литије са великим крстм Господњим ишли  су Патријархови стипендисти, госпођица Сара Димитријевић из Ниша,  студент друге године Православног богословског Факултета и господин Милан Богосављевић из Ужица, апсолвент Филозофског факултета у Београду. У процесији било је бројних свештеника, ђакона, свештеномонаха, припадника Миниистарства одбране и Војске Србије, Министарства полиције, црквени хорови, ученици веронауке са својим вероучитењима …

Оогодишња слава Београда Ванесење Господње, Спасовдан и традиционална Спасовданска литија СПЦ одржава се и у знаку речи Светог Николаја Жичког и Охридског а поводом трагичног страдања и губитка младих људи у градским општинама, Врачар и Младеновац, ученика Основне школе “Владислав Рибникар”, Ане, Софије, Андријана, Катарине. Маре, Еме, Андрије, Ангелине и слугу  Божијих, Драгана, Немање, Лазара, Марка, Александра, Николе, Далибора, Милана, Кристине, као и свих жена жртава породичног насиља.

После Спасованске литије обратио се верницима испред Храма Светог Саве Његова светост патријарх српски г. Порфирије рекавши у беседи да је Србима Косово и Метохија срце, да га морамо сачувати као део Србије. Затим, нагласио је, да су нама најважнија породица, Отаџбина, светиње, као и Пећка патријаршија, Сопоћани, Грачаница, Дечани, Жича, Студеница …

Не смеју се Срби одрећи своје традиције, духовности, не смемо се одрећи себе, свога идентитета својих праваославних хришћанских вредности, да прихватамо систем  страних вредности и постанемо оно што нисмо. Све док стојимо окупљени око светитеља Божијег, Храма Светог Саве, овај народ има наду рекао је Патријарх, па нагласио, да се искрено запитамо, да ла ми то данас знамо, или бисмо да будемо нешто друго, да се одрекнемо себе, свога кода. Нико нам ништа не може док се окупљамо око вере, око светиња.

“Иако смо различити, не продубљујмо наше раздоре, не доливајмо уље на ватру. Много је искушања пред нама. Наше око, ухо – то је Косово и Метохија. И, ако нам неко узима око, ухо, срце, да ли можемо без тога живети? Знам да сви у себи имамо одговор” – беседио је патријарх српски г. Порфирије.

Осврћујући се на недавне трагичне догађаје, наводио је да смо суочени са страшним злом, које је напало нашу децу па смо сви тако остасли неми.

“Зло је неухватљиво и ма шта чинили, зло се не може победити никавим институцијама, техникама, знањем. Техника и вештине помажу, али не спасавају и суштинска питања радости и тузи остају без коначног одговора …” – рекао је Патријарх.

Морамо се добро замислити, тргнути и пробудити, сви смо погођени, осећамо неизмерну тугу, зато смо потребни једни другима, као ослонац. Да  бисмо васкрсли морамо бити сви у молитви у покајању,  сабирати се, окупљти се око светиња и олтара Божијих. Не смемо да оптужујемо једни друге и тако сејемо само зло и разадор.

Иако скоро десет година у новије време се одржава Спасованска литија она има дугу традицију, преко пет  векова. Она окупља вернике у вери и нади за бољу будућност.

“Наша данашња литија је молитвени ход, заједно са владиком Николајем за мир међу нама и у нама, за све пострадале жртве насиља, али за сву децу и наш род” – нагласио је Његова светост патријарх српски г. Порфирије.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: СПЦ

Nedavne objave