CRVENOJ ZVEZDI KUP I TREĆA DUPLA KRUNA

Odigrano finale fudbalskog kupa Srbije

CRVENA ZVEZDA-ČUKARIČKI    2:1  ( 0:1 )

U finalu fudbalskog kupa Srbije igranom  na stadionu Rajko Mitic Crvena zvezda golovima Pešića došla do  šeste titule pobednika kupa i treći put uzastopce osvojila duplu krunu pošto  je nedavno nedavno čak šest kola pre kraja  prvenstva obezbedila i titulu prvaka.

Najmasovnije fudbalsko takmičenje u Srbiji utakmice za  kup Srbije, započeto od najnižih liga i klubova juče je za ovu takmičarsku sezonu završeno finalnom utakmicom na stadionu Rajko Mitić.

U finalu su se posle svih faza takmičenja našla dva najbolja i najuspešnija  kluba u ovoj godini, koji su bez poraza došli do  same završnice u kojoj su se u poslednjoj utakmici ovog  takmičenja  sastali  u borbi za  najdragiceniji trofej posle titule šampiona.

Beogradski crveno belim iz Ljutice Bogdana 1 ovo je bila od 2007 godine  utakmica za šestu titulu u novoj Srbiji a ekipi Čukaričkog za drugi trofej obzirom da su već jednom osvojili kup kada su u finalnoj utakmici bili bolji od Partizana.

Loše vremenske  prilike i kiša koja je padala do pred sam početak utakmice uslovili  su nešto manju posetu od predvidjanja tako da je finalu kupa prusustvovalo samo oko 10.000 gledalaca mnogo manje od očekivanog.

Utakmice finala ovakvih takmičenja su uvek neizvesne bez obzira na kvalitet i renome finalista pa se vrlo često dešavalo da i totalni autsajderi osvoje kup i izadju kao pobednici protiv favorizovanog protivnika.

Tako se i na ovoj utakmici moglo govoriti pre njenog početka o velikom favoritu ekipi Crvene zvezde i autsajderu u ovoj sutuaciji ekipi Čukaričkog popularnim “brdjanima”,iako su crno beli sa Banovog brda ove godine imali izvanrednu sezonu gde su već obezbedili evropsku vizu a zadnje kolo prvenstva će odlučiti da li sa druge ili treće pozicije.

Ovaj klub zadnjih godina pod vodjstvom vlasnika kluba Dragana Galeta Obradivoća i njegove desne ruke direktora Vadimira Matijaševića izrasta  u jedan od najvećih srpskih klubova i po rezultatima i pogotovo organizaciji kluba i radu omladnske škole, stvaranju dobrih igrača iz svoje sredine ,dobrim i unosnim transferima, dobrom poslovanju u čemu im moraju zavideti svi srpski klubovi i mnogi van naše republike.

Upravo u skladu sa rečenim o ovakvim finalnim utakmicama je i počeo ovaj meč u kome su crveno beli odmah preuzeli posed lopte ali su igrači  Čukaričkog bili vrlo dobro organizovani u odbrambenim zadacima pritom vrlo opasni u kontranapadima preko Adzića i  Ivanovića i vrlo dobrog, pokretnog, snažnog  centarfora Badamosija.

Iz takvih akcija stvorene su dve odlične prilike ali je u prvom slučaju   Ivanović šutirao a Borjan odbranio a u drugoj u 20 minuti  Docić odlično  upošljava Ivanovića ovaj utrčava sam ispred Borjana šutira Borjan brani i lopta dolazi do Badamosija ciji šut opet Borjan brani i ona  posle odbitka završava na stativi i kasnije u korneru  posle kojeg  ipak Čukarički dolazi u vodjstvo u 21 minuti utakmice.

Korner je sa desne strane izveo kapiten “brdjana” Marko Dicic inače poznat kao jedan od najboljih izvodjača prekida uopšte posle kojih je postignuto dosta golova i zbog čega je u mnogo slučajeva svaki prekid i uvek šansa za Čukarički.

I ovoga puta je Docić pokazao kakav je majstor za slobodnjake i kornere.

Izvanredno izveden korner sa mnogo felša je bio takav da je lopta u divnom luku nadvisila sve igrače ispred gola domaćih  i na iznenadjenje  golmana  Borjana  i pored njegove parade završila  u rašljama u samom desnom gornjem uglu gola crveno belih iza ledja golmana domaćih  uz jedan mnogo lep gol za vodjstvo Čukaričkog od 1:0 na veliku radost  igrača Čuke na terenu i svih na rezervnoj klupi  a na veliko iznenadjenje i razocaranje prusutnih navijača Crvene zvezde i velikog broja navijača ovog kluba koji su meč pratili preko malih ekrana.

Sve te šanse vodjstvo suparnika  i do tada prilično jalova i bezidejna igra Crvene zvezde kao da je prenulo igrače Zvezde pa su u nastavku do kraja poluvremena bili mnogo agresivniji sa nekoliko šansi i poluprilika.

U 28 minutu traljavo je sa nekoliko metra šutirao pored gola Belića Eraković, a u 31 munuti nova šansa za Čukarički.

Opet je korner uzveo Dicić najbolji u skoku je bio Tošić šutirao glavom Borjan je slabo odbio i lopta je krenula prema golu ali je na liniji dočekao Dragović i izbacio u polje.

U 40 minuti  loptu iz kornera ubacuje Kanga ona  se iz gužve odbija do Dragovića koji sutira lopta se posle odbitka vraća na 7-8 metra do Ivanića ovaj upućuje udarac prema golu biva blokiran lopta je došla do Kataija ali on sa dva tri metra iskosa od gola ne uspeva da je ubaci u gol.

U 45 minuti Ivanić upošljava Kataija na levoj strani  ovaj dribla Kovačevuća i kreće sam prema golu vidi odlično postavljenig Bukarija koji šutura sa 10 metra Belić brani ali loptu odbija do Ivanića koji sa dva, tri metra, iskosa od  stative šutira saoi paralelno sa golom u aut.

Tako da kraja  golova nije bilo pa se  na poluvreme  otišlo sa vodjstvom Čukaričkog  od 1:0.

U drugom poluvremenu crveno beli su odmah krenuli u punu ofanzivu nastojeći da što pre dodje do izjednačenja.

Bilo je nekih prilika ne tako ubedljivih većinom se to završavalo neuspešnim šutevima Kataija, Kange i Ivanića ka golu iskusnog i dobrog  golmana Belića.

Obzirom da nije bio zadovoljan igrom Viga i Kange kome je itekako nedostajalo ideje na ovoj utakmuci trener  Milojević poseže za izmenana pa umesto istih u 58 minuti ulaze Kangva i Nikolić.

I već nakon dva minuta izmena se pokazala ooravdanom. Kangva je odlično centrirao sa leve strane a Pešić koristi neodlučnost odbrane  Čukaričkog i u visokom skoku loptu glavom šalje u gol za izjednačenje na 1:1.

Zvezda je posle izjednačenja još više dominirala i nominalni gosti na ovom meču igrači Čukaričkog  su bilu prinudjeni da se brane.

Ali  u 75 minuti su ipak opet kapitulirali a Zvezda konačno došla u vodjstvo.

Bukari se izborio za loptu na sredini terena uposlio Ivanića a ovaj u dubini šalje dugu loptu prema Pešiću koji  u punom trku izbija sam ispred Belića i sa sedam osam metara rezantnim udarcem levom nogom šutira kroz noge golmana Belića u mrežu rivala i dovodi svoj tim u vodjstvo, što će pokazat će se kasnije biti i konačan rezultat ove finalne utakmice.

Do kraja videli smo  dve  šanse “brdjana” kada je opet posle prekida Docića rezervista Stojanović pogodio glavom stativu nemoćnog Borjana a malo kasnije, Badamosi je pokušao da makazicama vrlo atraktivno savlada Borjana ali je šutirao malo preko  gola.

Na drugoj strani pred golom Belića  bile su dve prilike za Zvezdu kada je  prvo Rakonjac šutirao glavom posle kirnera a potom   i Nikolić posle centašuta  Rakonjca ali obojica  nisu bili uspešni u realizaciji solidnih prilika.

Tako je i ovo finale završeno trijumfom Crvene zvezde što je kako smo rekli u uvodu i očekivano ali uz napomenu da je rezultat mogao biti i drugačiji i u korist pulena Dušana Kerkeza što na osnovu svega vidjenog ne bi bilo nezasluženo uzimajući u obzir prilike koje su imali čukaričani  a nisu iskoristili.

Zvezda je bila ubedljiva u posedu lopte 69 %:31 %, šutirala na gol 25 puta u odnosu na protivnika 10, šutevi u okvir gola 4:4,korneri 16:3,odbrane golmana 3:2,, napadi 151:90 žuti kartoni 3:3.

 

Na kraju bez obzira na pet datih kartona moramo reći da je igra bila vrlo korektna od strane oba rivala a ponašanje svih aktera na terenu, rezervnih igrača, stručnih štabova  i publike u celini  za svaku pohvalu i primer kako treba igrati i organizovati velike utakmice i na njime se svi akteri ponašati.

Posle završetka utakmuce upriličena je cememinija dodele medalja finalistima i službenim lucima kao i dodela pehara u trajno vlasništvo i  prelaznig pehara pobedniku kupa FS Srbije za sezonu 2022/2023 ekipi Crvene zvezde kojoj je ovo šesti ukupno a treću uzastopno uz tituku šampiona kao tzv dupla kruna.

Medalje finalistima su uručivali nekadašnji asovi klubova finalista i legende istih Stanislav Karasi u Aleksandar Jović dok je pehar pobedniku kupa Srbije kapitenu Crvene zvezde Milanu Borjanu uručila Sandra Sremčević potpredsednik FSS.

 

Put FK Crvena zvezda i FK Čukarički do finala kupa Srbije:

 

1/16 finala

Mačva – Crvena zvezda.         0:2

Zlatibor -Čukarički.                 0:2

 

1/8 finala

Radnički S.M-Crvena zvezda 1:3

Metalac GM-Čukarički.           0:2

 

1/4 finala

Napredak – Crvena zvezda     2:4

Radnik-Čukarički.                    0:1

 

1/2 polufinale

TSC – Crvena zvezda.              0:3

Vojvodina-Čukarički.               0:1

 

 

Finale fudbalskog kupa Srbije za sezonu 2022 /2023

 

CRVENA ZVEZDA-ČUKARIČKI  2:1 (0:1)

 

IgRano na stadionu Rajko Mitić u Beogradu. Gledakaca oko 10000.Sudija Milan Mitić iz Leskovca. Pomoćnici: Čedomir Andrejić iz Kruševca i Miloje Miličević iz Prokuplja.Žuti kartoni:Pešić, Rodić i Bukari(Crvena zvezda), Belić i Docić(Čukarički).

Strelci: 0:1 Docić u 21,1:1 Pešić u 60 i 2:1 Pešić u 75 minuti.

 

Crvena zvezda:

Borjan, Vigo(od 58 Nikolić), Azarov (od 78 Rodić),Eraković, Dragović, Mijailović, Kanga(od 58 minuta Kangva), Bukari, Ivanić,Katai ( od 72 Rakonjac) i Pešić.

 

Čukarički:

Belić, Kivačević(od 80 Stojanović), Drezgić, Tošić, Stevanović, I. Miladinović(od 80 Tomović), Docić, Rogan, Adzić(od 64 Ovusu), Ivanović(od 85 Aganspahić), Badamosu.

 

              Za STV USA ČIKAGO

              Rajko Delibašić

              Foto FSS i privatna arhiva

Nedavne objave