ZAVRŠENA OBOJKAŠKA SUPERLIGA SRBIJE 2022/2023

PARTIZAN OSVOJIO TRI KRUNE

Odbojkaški klub “Partizana” (OKP) iz Beograda u sedamdeset i osmoj godini od osnivanja (1945. g.) doživljava velike trenutke radosti i slavlja. U godini za pamćenje, u nikad uspešnijoj takmičarkoj sezoni, najpre je osvojen u Novom Sadu Superkup protiv prošlogodišnjeg šampiona Superlige Srbije, novosadske “Vojvodine” (3:1). Zatim je usledio Kup Srbije. Ovog puta meč je održan na Ubu kada je “Partizan”, prošlogodišnji pobednik Kupa Srbije, u veome neizvesnom meču slavio (opet) protiv “Vojvodine” sa 3:2 u tai-breku.

U razigravanju za titulu u četvrt finalu u kojem se igra na dve dobijene utakmice, “Partizan” je krenuo sa treće poziije. U prvoj utakmici protiv “Crvene zvezde” (kao domaćin jer je bio bolje plasiran) izgubio je sa 3:1. Ali, crno-beli” su odmah uzvratili brejkom na protivničkom bunjištu istim rezultatom, 3:1. U trećem, odlučujućem meču, koji je bio najneizvesniji “Partizan” je u tai-beku slavio sa 3:2. U polufinalu protivnik “Partizana” bio je kragujevački “Radnički”, koji je kao drugoplasirani imao prednost domaćeg terena. To nije sprečilo beogradske “crno-bele”, da već u prvom meču u Kragujevcu pobede “Radnički” sa 3:0, da bi u Beogradu nekoliko dana kasnije slavili istim rezultatom, 3:0.

Šlag na tortu bila je ovogodišnja završnica Superlige Srbije, 25. aprila, kada se odlučivao pobednik za takmičarsku godinu 2022/2023. (plej-of se igrao u tri dobijena meča). Na veliku radost igrača, ali i brojnih navijača “crno-belih”, prosto je “počišćen” prošlogodišnji prvak, novosadska “Vojvodina”, koja je čak šest godina zaredom osvajala šampionat Srbije. Iako se prvi meč (19. aprila) igrao najpre u Novom Sadu, Beograđani su pobedili Novosađane u sportskoj dvorani SPENS sa 3:1. U drugoj utakmici, koja je igrana u Beogradu u Sportskom centru “Master” (22. april) rezultat je bio isti, kao i u Novom Sadu, 3:1. U trećoj utakmici, koja je održana ponovo u Novom Sadu, rezultat kao da je prekopiran od prethodna dva, 3:1 za “Partizan”. Na taj način počelo je veliko slavlje odbojkaša “Partizana”, koji su u ovoj takmičarskoj godini doneli klubu, bogate tradicije, tri krune. Tako su svima pokazali da u buduće u Srbiji, koja je jedna od vodećih svetskih odbojkaških velesila, i on mora da se pita.

U Novom Sadu “crno-beli” dres nosili su i šampionat Srbije za ovu godinu osvojili: Aleksa Mandić, Daniel Gruvaeus (13 poena), Injat Dopuđ, Petar Popović, Aleksa Batak (5), Milija Mrdak (19), Luka Tadić (21), Stefan Janković, Vidak Cvetković, Dušan Petrović (8), Novica Bjelica (9), Milorad Kapur, Matija Matić. Pored igrača, koji su najzaslužniji za šampionsku krunu i na svim utakmicama dali maksimum, veliki doprinos u uspehu imao je ambiciozni prvi trener ekipe Bojan Janić, dugogodišnji reprezentativac Srbije, koji je prosto sijao od sreće i verovao u pobedu i svoje igrače. Velike zasluge pripadaju i pomoćnom treneru Nenadu Živanoviću.

Pobednički pehar kapitenu šampiona Srbije, Miliji Mrdaku, predao je Đula Mešter, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OSS), a zlatne medalje Željko Tanasković, počasni predsednik OK “Partizan”, čovek, koji ima velike zasluge zbog preporoda kluba, jer je prošle godine posle pobede “Partizana” u Kupu Srbije rekao da je došlo vreme za titule posle više godine tavorenja. I, nije se prevario. Mlada ekipa “Partizaana”, koja je u svom sastavu ima dojučerašnje juniore, pokazala je snagu, zrelost, pobednički mentalitet i osvojila titulu. Kod mnogih igrača u timu je preovladao inat jer su pred početak takmičenja u Superligi Srbije od osamostaljenja 2006. g. bili otpisani, samo su jednom bili prvaci, 2011. g. U najvažnijim pobedama nad “Vojvodinom”, u čak pet mečeva, koja je do sada bila superiorna u Superligi Srbije, kao i nad večitim rivalom, “Crvenom zvezdom”, pa i “Radničkim”, “precrtani”, momci u “crno-beim” dresovima su pokazalida da njihovo vreme tek dolazi.

Pored kapitena Milije Mrdaka, koji je proglašen za MVP finala, velike zasluge imali su Luka Tadić, Dušan Petrović, iskusni Novica Bjelica, Milorad Kapur, Daniel Gruvaeus, Alaksa Batak, ali, i ostali igrači koji su nosili “crno-beli” dres.

Zadovoljstvo zbog osvojene triple krune nisu krili ni predsednik kluba Aleksandar Stanković, kao i potpredsednik Srdan Srdanović.

Kad smo malo pre spomenuli legendarnog Željka Tanaskovića Džigija, nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije, treba napomenuti da je boje “Partizana” branio od 1984. do 1992. godine i sa “crno-belima” osvojio duplu krunu, prvenstvo i kup SFRJ, 1990. i 1991. godine. Tanasković je tokom svoje aktivne karijere doneo velike radosti “crno-beloj” porodici. To čini i sada. Njegovo znanje, etnuzijazam, iskustvo ima nepocenjiv začaj za OK “Partizan” ali i za čitavo Stortsko društvo. On je najbolji primer kako se voli i poštuje “Perizan”. Željko Tanasković je postao uzor novim, mladim, generacijama iz “crno-bele” porodice, koje dolaze. Mnogi će nastaviti njegov put.
Dodaćemo još, da Željko Tanasković ima velike zasluge što je njegovom inicijativom obnovljen, posle 44 godine, Ženski odbojkaški klub “Partizan”, koji je ove godine igrao u Superligi Srbije i zauzeo osmo mesto.
Ženski odbojkaški klub “Partizan” je osnovan 1946. godinu dana posle muške selekcije. ŽOK “Partizan” se u Prvoj ligi takmičio do 1972. g. kada je ugašen. Dok se takmičio osvojio je osam titula Prvenstva Jugoslavije (1952, 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1961, 1968) i dva Kupa (1959, 1960.). U sezoni 2012/2013. ŽOK “Partizan” se fuzionisao sa ŽOK “Vizura” kada je osvojene deveta titula državnog prvaka. Interesantno je da je tada za “Partizan” – “Vizura” nastupila najbolja srpska i svetska odbojkašica, Tijana Bošković, koja je svojim igrama i ubitačnm smečevima na mreži i servama najavila svoj raskošni talenat. Osvojena titula joj je bila odskočna daska za dalji napredak i preporuka da je poznate svetske odbojkaške ekipe angažuju da nastupa za njih.

Za Srpsku TV Čikago, tekst, Zoran JAKŠIĆ
Foto: OSS i OKP

Nedavne objave