CRVENOJ ZVEZDI DUPLA KRUNA

Petom utakmicom plejofa završen košarkaški šampionat Srbije za žene

Pobedom u petoj utakmici plejofa  nad ekipom Kraljeva 67:61 Crvena zvezda posle pehara u kupu osvojila i šampionsku titulu 34 po redu u svojoj istoriji.

Gobeljić iz ekipe Kraljeva najbolji strelac finalne serije a MVP Tina Jakovina iz Crvene zvezde.

Pehar kapitenu pobedničke ekipe uručio predsednik KSS Predrag Danilović, a medalje učesnicima finalne serije Zlatko Bolić generalni sekretar KSS.

U sali Basket siti u Beogradu je sinoć petom finalnom utakmicom plejofa za žene završen ovogodišnji šampionat košrkašica.

Posle regularnog ligaškog dela igran je plejof od polufinla u kome su bile četiri najbolje plasirane ekipe, pa su pobednici istog igrali finale plejofa kojim se na kraju došlo do pobednika ovog takmičenja i najbolje klupske ekipe u Srbiji za ovu sezonu.

U tom finalu plejofa u sudaru dve ekipe koje su i u regularnom delu sezone bili najveći rivali za pol poziciju pred start plejofa, beogradske crveno bele su bile bolje i zasluženo postale šampionke.

One su  nakon četiri meča i rezultata u pobedama  2:2  tek nakon pete i zadnje utakmice došle do pobede u meču u svojoj dvorani i ukupnim rezultatom 3:2 u pobedama osvojile titulu šampiona 34 ukupno a šestu u nizu.

U regularnom delu sezone Crvena zvezda je osvojila prvo mesto sa pobedom više u odnosu na Kraljevo i činjenicom da je jedini poraz doživela upravo od iste ekipe u njenoj dvorani tzv “kutiji šibica” u Kraljevu.

U polufunalnim utakmicama plejofa  Crvena zvezda je bila bolja od Vojvodine iz Novog sada  u pobedama 2:0, a Kraljevo je istim rezultatom. eliminusalo najprijatnije iznenadjenje šampionata ekipu Art basketa iz Beograda.

Finalna serjia planirana je da se igra na na tri dobijena meča po sistemu 1, 1,1,1,1.

Na startu je izgledalo da će se igrati samo na tri dobijene  utakmuca na osnovu rezultata iz  prva dva meča.Naime crveno bele su vrlo lako dobile prvi meč  73:66 u svojoj dvorani, a potom slično prvom  i drugi u gostima u  Kraljevu  74:63 i sa rezultatom 2:0  dobili  priliku da u trećem meču u svojoj dvorani pobedom  okončaju seriju i dodju do titule.

Ali tako nisu mislile Kraljevčanke, koje u tom trećem meču koriste jednu dosta lošu igru suparnica sa puno dekoncentracije i mnogo grešaka i neočekivano ali potpuno zasluženo dolaze do pobede  85:79 i smanjenja rezultata u seriji na 1:2 zakazavši naredni četvrti meč ponovo u svojoj dvorani u Kraljevu.

Taj četvrti meč je protekao u neizvesnoj borbi tokom cele utakmice ali su na kraju domaće nošene frenetičnom podrškom pune dvorane bile prisebnije u samoj završnici i teško izvojevanom pobedom 75:69 došle  do poravnjanja u pobedama  u seiji od 2:2 posle čega je sledila odlučujuća peta utakmica koja je rešavala  pitanje šampiona.

Takav rezultat  je za mnoge bio iznenadjenje ali na osnovu svega vidjenog i  realnost  da se majstoricom reši pitanje koja je najbolja ženska košarkaška ekipa u Srbiji za sezonu 2022/2023.

Ta peta odlučujuća utakmica takodje je bila neizvesna takoreći do samog kraja mada su crveno bele mnogo bolje počele meč i na startu odmah imale  značajniju prednost. Serijom 10:2  u finišu prve četvrtine one  su stekle dvocifrenu prednost i istu završile sa 28:15.

U drugoj kraljevčanke taj minus smanjuju ali na kraju iste beogradjanke zadržavaju pristojnu prednist i na odmor odlaze sa 11 poena viška 45:34.

Početkom i tokom treće  četvrtine dolazi do totalne promene odnosa snaga, Kraljevčanke su bolje anuliraju prednist domaćih i izjednačuju na 49:49 a u nastavku prelaze i u vodjstvo koje je bilo pravi šok i za, suparnice i za sve prisutne u dvorani,pre svega navijače domaćeg kluba.

Ipak kada je bilo najpotrebnije  igračice Zvezde igraju najbolju odbranu. potpuno dekocentrišu protivnika onemogućivši ga da više od pet minuta ne poentira, pritom prave seriju od 8:0 i stiču opipljivu prednost pred sam kraj. Jedini koš Gobeljićke i trojka Rajićeve je sve što su kraljevčanke učinile u finišu meča.

Penalima Aleksandre Katanić i Tine Jakovine u samom kraju meča  crveno bele su bile nadomak pobede a kada je poslednji napad gošći otišo u nepovrat promašajem za tri poena  Dzed Tejlor slavlje crveno belih je moglo da počne i Crvena zvezda je posle godinu dana opet ženski klupski košarkaški šampion Srbije.

Zvezdu su na ovoj ključnoj utakmici do pobede vodile pre svih Milica Bojović sa 15 poena i devet skokova a dvocifrena je bila i Aleksandra Katanić sa 11 poena. Po devet poena su upisale  Nevena Naumčev i Čelzi Hol, dok su  kod Kraljevčanki bolje  od ostalih bile Dragana Gobeljić sa 16 i Tamara Rajić sa 13 poena.

Slavlje novih-starih šampionki je počelo sa zadnjim. zvukom sirene sa zapisničkog stola pa i pored toga što je ovo šesta uzastopna titula proslavljena je kao da je prva i u njoj su učešće uzele sve igračice.,članovi stručnog štaba i rukovodstva ovog uspešnog kolektiva na čelu sa predsednicom bivšom proslavljenom igračicom  ovog kluba Andjom Vukmirović.

Najbolji strelac finalne serije je Dragana Gobeljić iz ekipe Kraljeva sa 116 poena na pet utakmica a plaketu za postignuto joj je dodelila, reprezentativka Srbije Maša Janković.

Najbolja igračica finalne serije je Tina Jakovina lider Crvene zvezde sa ukupno 72 indeksna poena a nagradu joj je dodelila takodje Maša Janković.

Zlatne medalje košarkašicama Crvene zvezde i srebrene košarkašicama Kraljeva dodelio je Zlatko Bolić generalni sekretar KSS, a prelazni  pehar i pehar u trajno vlasnuštvo crveno belima uručio je Predrag Danilović predsednik KSS.

Na kraju konstatujmo da je Crvena zvezda nedavno osvojila i kup Srbije “Milan Ciga Vasojević” pa je uz osvojen šampionski pehar  osvojila duplu krunu i još jednom pokazala da je u ovom trenutku neprikosnoveni lider na košarkaškoj mapi Srbije.

 

Peta utakmica Plejofa KLS za žene

 

Crvena zvezda- Kraljevo 67:61

28:15,17:19,11:22,11:5

 

Dvorana Basket siti u BeogradGledalaca 1000.Sudije : Arsić, Rakić i Stanković.

Crvena zvezda:

Naumčev 9,Hol 9,Katanić 11,Bojović 15,Jakovina 6,Jovanov,Čorto, Bogićević, Zečević, Nedeljković 7,Jevtović 2,Čolić 8.

Kraljevo:

Gobeljić 16,Izli 4,Brajković 4,Tejlor 11,Rajić 13,Stevanović,Vasiljević,Janić,Nedeljković,Nestorov 2,Mehović 7, Tešić 4.

 

Za STV USA Chikago

Novinar Rajko Delibašić

Foto  Jelisaveta Kostić KK Crvena zvezda

Nedavne objave