ODIGRAN 170 VEČITI FUDBALSKI DERBI

Igra i atmosfera na utakmici na nivou rezultata – PARTIZAN-CRVENA ZVEZDA   0:0

Derbi igran bez publike zbog kazne Partizanu nije opravdao očekivanja.Zvezda ušla u meč sa već osvojenom titulom šampiona, Partizan pod velikim pritiskom i imperativom osvajanja bodova zbog velike krize posle niza neuspeha u prethodnom periodu, i cinjenice da mu sada visi plasman i u Evropi.Sve to nije bilo dovoljno akterima obe strane da vidimo dobar fudbal i golove na ovome meču.Nismo videli ništa od toga, a sliku sumorne atmosfere lošim igrama suparnika upotpunilo je i prazno gledalište stadiona u Humskoj gde je bilo samo nekoliko desetina novinara i članova rukovodstva klubova.

170 večiti fudbalski derbi beogradskih rivala Partizana i Crvene zvezde na stadionu Partizana protekao je kao po tradiciji zadnjih godina u lošoj igri i činjenici da zbog takvog vidjenja u nastupa  suparnika i krajnjeg rezultata niko nije zadovoljan.

Ponajmanje su igrom mogli biti zadovoljni gledaoci pored malih ekrana pošto su tako jedino i mogli  da prate ovaj meč  obzirom da je Partizan pod suspenzijom igrališta do daljeg. Suspenzija stadiona Partizana je usledila zbog ponašanja njegovih  navijača i prekida utakmice koju su izazvali u prethodnom kolu na meču  sa Čukaričkim na Banovom brdu koju su inače u ponovljenoj utakmici uzgubili (0:1).

Derbi bez publike nije derbi rekli su mnogi akteri ovog i ranijih mečeva, pa kada se tome doda i veoma loša i jalova igra i crno belih i crveni belih utisak o ovom derbiju ne može biti dobar već naprotiv.

Ušli su akteri ovog derbija sa potpuno različitim ciljevima i ambicijama u isti.

Za crveno bele sem prestiža i rivaliteta ovaj susret nije imao nikakvu rezultatsku važnost obzirom da su u prehodnom kolu u utakmuci sa drugoplasiranom ekipom TSC (4:1)i definitivno potvrdili šampionsku titulu, šest kola pre kraja koja titula je inače šesta u nizu. Ali njihov motiv pre meča je bio da na ovoj utakmuci opravdaju epitet najbolje ekipe upravo u susretu sa najvećim i ljutim rivalom iz Humske.

Za razliku od njih Partizan je nizom loših rezultata u prolećnem delu prvenstva dospeo u vrlo neugodnu situaciju.Trenutno je na deobi četvrtog mesta sa Vojvodinom pa mu je svaki bod pogotovo pobeda važan u cilju zauzimanja  mesta koja vode u evropska takmicenja, sa prioritetim druge i treće pozicije koja omgućava mnogo benefita, za razliku od 4 i 5 koja takodje uz neke uslove  daju takodje izlaz u Evropu ali sa mnogo manjim ulogom za koji se klub sa tih pozicija tek onda treba izboriti u Evropskim kvalifikacionim takmičenjima.

Napomenimo samo da je Crvena zvezda osvajanjem prvog mesta izborila direktan plasman u grupnu fazu lige prvaka što će  joj  samo za učešće u istom takmičenju doneti oko 25 miliona eura bonusa, bez dobiti od reklama, TV i ulaznica.

I u takvim motivima su akteri ovog  derbija prišli ovom meču, od kojeg smo svi očekivali dobar, otvoren, atraktivan i susret  sa puno golova pun neizvesnisti i prave fudbalske dramatike.

Umesto toga nismo videli skoro ništa, nekoliko šansi na jednoj i drugoj strani koje su ostale neiskorišaćene i kod kojih su one Partizanove(  Rikardo u 10′,Dijabate u 26, Natho u 60 i Jović u 81  ) bile izrazitije i zrelije i pravo je čudo kako nisu rezultirale golovima.

Na drugoj strani aktuelni i budući srpski šampion ekipa Crvene zvezde koja je pre meča važila za izrazitog favorita apsolutno to na terenu nije opravdala.

Doduše u prvom poluvremenu jesu crveno beli bili bolji i imali neke polušanse (Rodić u 6′,i Katai u 42′),ali nisu dominirali nisu pikazali ništa od svoje superiornosti za koju se smatralo da kvalitetom moraju ostvariti na terenu.

U drugom poluvremenu kao da su bili indisponirani i bez motiva što je Partizan iskoristio i stvorio pomenute šanse koje nisu realizovane. U smiraj meča  u 87 minutu posle prodora rezerviste crveno belih mladog Stefana  Mitrovića po levoj strani sledio je centaršut pravo na glavu Bukariju koji iz dobre pozicije sa 4-5 metara šutira u stativu gola Partizana i time je propala i poslednja šansa na utakmici koju su eto imali crveno beli za pobedu i koliko toliko  iskupljenje za slabu partiju.

Susret je završen bez golova 0:0 a taj rezultat kao da nije odgovarao ni jednima ni drugima iz gore navedenih razloga pa su svi zajedno sa tim osećajem i napustili prazan stadion u Humskoj, a njihovo opravdanje posle meča da je bilo teško igrati bez publike ne pije što bi se reklo vodu već je stvar samo u igračima na terenu i  trenerima obe ekipe  koji takodje kao i  veliki broj igrača slobodno ćemo reći nisu dorasli da vode ove klubove sjajne prošlosti.

Zašto su obe ekipe igrale tako slabo i nesadržajno, zašto u večitim derbijima zadnjih godina skoro po pravilu gledamo loš i nekvalitetan fudbal pitanje je sa više odgovora.

Jedan odgovor  ipak mora da se naglasi, da i jedna i druga ekipa nemaju kvalitet nemaju više one majstore fudbalske lopte koji su nekad krasili ove prostore i ove klubove, i kvalitet ovih igrača ne može dovesti do vrhunskih partija i jednog i drugog kluba. Sigurno je da se mnogo toga mora menjati ako se žele bolji rezultati i eventualni uspeh u Evropi.

Crvena zvezda jeste prva i dominantna  u prvenstvu sa 20 bodova viška u odnosu na drugoplasiranig, osvojila je  šampionski  prsten i za ovu godinu ali nema ekipu za neka veća evropska ostvarenja i moraće mnogo toga da menja da se kadrovski ojača kako u igračkom tako i stručnom smislu. Jer kao što veliki broj igrača nema kvalitet za veća ostvarenja tako i stručni štab na čelu sa Milojevičem nema kapacitet za vodjenje ozbiljnije ekipe što je mušljenje svih onih koji pomno prate najtrofejniji srpski klub. Zbog toga se već sada u rukovodstvu kluba radi na pripremi i pregovorima za nova igračka pojačanja pa i novog trenera  jer je sugurno da liga prvaka zahteva mnogo više nego što ova ekipa može a pogotovo od mogućnosti većine igrača koji su u rosteru crveno belih.

Sdruge strane Partizan jedan od velikana srpskog fudbala uz Crvenu zvezdu sugurno najveći, doživljava vrlo teške dane jedne od najtežih u svojoj istoriji. Kriza je na, svim nivoima od rukovodjenja klubom i uprave kluba preko igrača, trenera i stručnog štaba u celini.

Dva uzastopna poraza u prethogna dva kola pre derbija i još niz  lošijih rezultara pre svega u prolećnem delu prvenstva doprineli su da od borbe za titulu prvaka ekipa dospe na deobi četvrte pozicije sa zaostatkom od sedam bodova u odnosu na drugo i trećeplasiranog (TSC i Čukaručki) sa malim izgledima da pretekne nekog od istih klubova jer do kraja prvenstva preostaje samo pet kola, pa će uz tu borbu za bolju pozciju koja donosi Evropu u slučaju daljih neuspeha dovesti u pitanje i mesto na kome se nalazi i uopšte izlazak u Evropu.

Dodajmo i napomenu da je još jesenas Partizan  ispao iz kupa gde su ostali svi vodeći klubovi a trenutno su u plejofu a pobednik automatsku zauzima za Evropu treću poziciju i sigurno učešće u UEFa  ligi konferencije što opet za Partizan može biti vrlo bitno i neprijatno.

Ovako derbi eto ništa nije rešio od dva loša niko nije pobedio, golove nismi videli ni na jednoj strani, niti  je ovakav ishod bilo kome pomogao, samo je ostao gorak ukus svega vidjenog od avetinjski  praznih tribina i lošeg fudbala u režiji igrača obe ekipe pa i postavkama njihovih kouča, i sve u svemu atmosfera,igra i sve vidjeno u skladu sa samim krajnjim rezultatom a na semaforu se ništa nije menjalo u odnosu na početak meča i pored jedne u druge ekipe stojale su i ostale velike nule time je sve več rečeno.

 

Partizan-Crvena zvezda   0:0

Igrano bez publike na stadionu Partizana. Sudija Dejan Trifković iz Beograda. Pomoćnici, Svetozar Živin, Novi Sad i Goran Beljin, Bela Crkva.Žuti kartoni Partizan: Marković, Urošević, Jović , Popović sa klupe, Vujačić a Crvena zvezda:Dragović i Katai.

Partizan: Stevanović, Filipović, Urošević, Marković, Vujačić, Kolorado, Pantić, Dijabate, Mening (Natho),Jović(Jevremović), Rikardo.

Crvena zvezda: Borjan, Vigo, Rodić (Azarov), Eraković, Dragović, Mijailović(Kangva), Kanga(Srnić), Bukari, Pešić(Rakonjac), Ivanić (Mitrović) , Katai.

 

Za STV USA CIKAGO

RAJKO DELIBAŠIĆ

FOTO LIČNA ARHIVA

Nedavne objave