RADE BAKRAČEVIĆ SPOJIO KRALJEVO I MARIBOR A ZASLUŽAN I ZA MNOGE DRUGE DOBROBITI

BAKRAČEVIĆ, DOBITNIK VIŠE PRIZNANJA I TESLINE ZLATNE MEDALJE

U Sloveniji se zna da je Rade Bakračević novinar, pisac, veliki srpski aktivista, poslovni čovek, zagovornik kulture. U rodnoj Raškoj i Kraljevu se školovao, diplomirao Metalurškom fakultetu u Ljubljani. Ostao da živi u Sloveniji, nakon par godina provedenih u firmi Mahnohrom započeo sopstveni biznis.


Ujedno se bavio novinarstvom, pisao je za mnoge listove u Srbiji kao dopisnik iz Slovenije. Bio je glavni i odgovorni urednik srpskih novina Mostovi i srpskih novina Kontakt u Sloveniji. Sada je glavni i odgovorni urednik Štajerskih novosti Srpskog kulturnog društva iz Maribora, koje dodeljuje nagradu Zlatno pero novinarima, piscima i umetnicima.

Bakračević je, kako navodi Savez Srba Slovenije, kum Srpske pravoslavne opštine Maribor i aktivni saradnik Crkvenog odbora. Autor je i režiser tv serijala „Putevima pravoslavlja”. Snimio je četiri dokumentarna filma: „Putevima Pravoslavlja”, „Manastir Hilandar”, „Mala srpska Sveta gora” i film o podizanju spomenika velikom Mihajlu Pupinu na Bledu.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije prošle godine dodelila je inženjeru Radetu Bakračeviću iz Maribora visoko prestižno priznanje Teslinu zlatnu medalju. Uz priznanje stigla je i zahvalnica  – za sve dobro što je radio u životu. Rade je prvi čovek iz Slovenije, koji je dobio ovo visoko priznanje, naveo je Savez Srba u Sloveniji, gde je Rade predsednik nadzornog odbora.

Uspostavio je prijateljske – bratske odnose grada Maribora i grada Kraljeva, kojom prilikom su ga Mariborčani i Kraljevčani proglasili za počasnog konzula Kraljeva. U akciji „Prijateljstvo za nova vremena” učestvovao je u organizaciji posete 600. Slovenaca (Mariborčana) opštini Kraljevo. Od 2011. godine vodio je akciju „Voz Maribor-Kraljevo”.

Više o aktivnostima ovog srbina iz Slovenije možete pročitati na linku ispod.

Izvor: Rasejanje.info

Foto: Rade Bakračević privatna arhiva

Nedavne objave