У БЕОГРАДУ ИЗАБРАНА ПЕСМА ЗА “ЕВРОСОНГ 2023”

ЛУК БЛЕК ИДЕ У ЛИВЕРПУЛ

У две квалификационе полуфиналне вечери (1-ог и 2-ог марта) у великом студију Радио-телевизије Србије, која је била и организатор српског избора “Песме за Евросонг 2023” наступило је 32 извођача. На финалној вечери било их је упола мање, јер их је шеснаесторо такмичара елиминисано у полуфиналу. Међу њима и Филип Жмахер, као и Тијана Дапчевић, који су сматрани за фаворите. У суботу 4. марта у студију РТС гледоцима крај малих екрана представило се њих 16. А то су:

-Stefan Shy, који је певао нумеру “Од јастука до јастука”.

– Борис Суботић (“Недоступан”).

-Nadia (“Девојка твог дечка”).

-Duo Grand (“Viva la vida”.

-Нађа (“Мој први ожиљак на души”).

-Фрајле (“Нека нека”).

-Hurricane (“Зуми зими зами”),

-CHEGI & Braća bluz bend (“Свадба или кавга”).

Dzipsii (“Грех).

-Luke Black (“Само ми се спава”).

-Филип Балош (“Нови план други сан”).

-Принц (“Цвет са Истока”).

-Filarri (“После мене”).

-Гифт (“Либерта”).

-Empathy Soul Project (“Индиго).

-Зејна (“Румба”).

На основу гласова жирија и публике (однос гласова је био 50:50) представник Србије на престижном међународном музичком фестивалу “Евровизија 2023”, који ће се одржати у мају у Ливерпулу (Велика Британија) биће Лука Ивановић, који је на српском такмичењу “Песма за Евовизију 2023”наступио под именом Лук Блек. Он је отпевао песму “Ноћас ми се спава”, за коју је компоновао музику и написао текст. Када су се сабрали гласови жирија и публике (гласала путем СМС порука), Лук Блек је постао званични победник овог  националног такмичења.

Бодовало се по евровизијском принципу, најбоље пласирани је добио 12 поена, другопласирани такмичар 10. па следећи 8, остали, 7, 6, 5 ….  Занимљиво је да Лук Блек није добио највише гласова ни од жирија ни од публике. Код публике је био други (10 бодова) као и код жирија. Код публике је био први Принц од Врања (12 поена), други Лук Блек (10), па Џипси. Код жирија прва је била Нађа (12), други Лук Блек(10), а трећи Филип Балош.      Кад се саберу сви поени, које је добио Лук Блек, то је 20 поена. Други је био Принц од Врање (18 поена), који је од жирија добио само 6 поена. У топ  пет нашли су се још: Нађа, Филип Белош и Џипси. У финалу лоше је прошла популарна група “Фрајле”, а и атрактивне чланице састава “Харикејн” нису се прославиле, биле су дванаесте.

Стручни жири, којио је био  сатављен од познатих имена из света музике и шоу-бизниса чинили су: поп-рок певачица Лена Ковачевић, др уметности Драган Тодоровић Сузуки професор виоленчела на Музичкој академији у Београду, певачица забавне музике Невена Божовић, певач, текстописац и продуцент Слободан Вељковић Цоби и клавијатуриста, аранжер члан групе “Бајага и инструктори” Александар Саша Локнер, који је био председник стручног жирија.

Током три вечери програм  на главној сцени водили су Драгаана Косјерина и глумац Милан Марић, а у такозваном грин-руму са такмичарима су водили разговоре, Кристина Раденковић и Стефан Поповић.

За Српску ТВ Чикао, текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, РТС

Nedavne objave