У БЕОГРАДУ ЗАВРШЕН 51. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ФЕСТ 2023

НАГРАДА ЗА ПУНИШУ ЂОРЂЕВИЋ

У недељу 5. марта у београдској “МТС дворани” свечаном доделом награда и премијером филма “Уста пуне земље”, режисера Младомира Пунише Ђорђевића, који је добио награду “Милутин Чолић”, а додељује “Политика”, најстарија новина на Балкану, завршен је овогодишњи 51. међународни филмски фестивал ФЕСТ 2023. Филм “Уста пуна земље” рађен је по познатом роману Бранимира Шћепановића, а ексклузива је што је овај филм режирао Пуниша Ђорђевић, у својој деведест и осмој години живота. То је у неку руку и завештање овог великог српског филмског  ствараоца, који је показао да никад не треба уметници да одустану од филма, који су хтели да сниме, али ни од живота. По завршетку филма велики Пуниша Ђорђевић је отишао са животне сцене, остављајући у наслеђе генерацији која долази многа своја јединствена филмска остварења на којима је за живота био поносан.

Федерација филмских критичара Европе и Медитера је одлучила да за најбољи европско-медитерански филм у главном такмичарском међународном програму (ФЕДЕОРА) прогласи филм режисера Физала Булифе “Проклети не плачу”. Награду за најбвољи европски филм, по оцени публике која је гледала филмове на ФЕСТ-у,  добила је Нина Огњановић за филм “Овуда ће проћи пут”.

Међународни филмски жири је једногласном одлуком облучио да најбољи регионални филм, чија награда носи назив  критичаара “Небојша Ђукелић”, по  истакнутом српском филмском посленику, додели режисерки Селџен Ергун из Турске за њен дебитантски филм “Снег и медвед”. Награду, како је рекла на додели, посветла је турском народу, који је недавно страдо у земљотресу разоривши десет градова, раселивши милионе Турака и усмтривши неколико десетине хиљада сународника.

Међународни жири Главног такмичарског програма 51. ФЕСТ-а, који је радио у саставу: продуценткиња Јелена Митровић, председница жирија, режисери, Винко Брешан и Лаза Разанајатово, глумци Јована Стојиљковић и Петар Бенчина посебно признање је доделио филму “Опстанак доброте”, режисера Ролфа де Хера. За своју улогу у фиму “Опстанак доброте” за глумачко дебитанско остварење награду је добила Марџеми Хусеин.

Награду за најбољу женску улогу добила је Аиши Тебе за улогу у филму “Проклети не плачу”, а за најбољу мушку улогу награда је припала Мохсену Танабандеху за улогу у филму “Трећи светски рат”.

На 51. филмском фестивалу ФЕСТ-у најбољи сценарио написали су Изабел Пена и Родриго Сорогојен за фим “Звери”, док је за најбољу режију награду је добио  аутор Хоуман Сеједија за филм “Трећи светски рат”.

Овогодишњи ФЕСТ је затвотио филмски режисер Радивоје Раша Андрић, а публика је могла да присуствује премијерном приказивању филма Пурише Ђорђевића “Уста пуна земље”.

Као и свака светска филмска смотра и овогодишњи 51. ФЕСТ је обиловао бројним познатим личностима из света филма. Међу њима били су: глумица Настасја Кински, познати амерички филмски стар Удо Кир, легендарна немачка глумица Барбара Сукова, сценариста Џејмс В. Харт, који је сарађивао са Стивеном Спилбергом, Фрнсисом Форд Кополом, Робертом Земекисом и другим великанима светске филмске продукције. Настасја Кински, Удо Кир, добили су “Златни печат” Југословенске кинотеке за изванредан допринос развоју филмске умметносоти. Барбара Сукова добила је почасно признање, статуу “Београдски победник”, које се додењује фимским уметницима за изузетан допринос филму. Награду “Београдски победник” добили су и режисер Лордан Зарановић и продуцент Добривоје Тана Танасијевић.

Велика немачка филмска дива Настасја Кински (62 године), ћерка познатог глумца Клауса Кинског, до сада је снимила скоро седамдесет филмова. Са шеснаест година удала се за двадесет и осам година старијег режисера Романа Поланског са којим се прославила у филму “Теса”. У овом филму је у неколико сцена наступала нага. Због тога су је прогласили љубитељи великог платна филмским секс-симболом.

 

Удо Кир (79 година) је до сада снимио је око двесто филмова, од којих, како је изјавио на прес-конференцији само око педесет  су му се допала. Играо је пре педесет година са нашом легендарном глумицом Оливером Катарином у филму “Знак ђавола”. Био је изразио жељу да се види у Београду са њом. Играо је у филму “Мој комшија Адолф”, који је приказан на ФЕСТ- специјалу. Примајући признање Удо Кир је у друштву директора “ФЕСТ-а рекао да је презадивољан наградом. Одушевио се дизајном статуе “Београдски обедник”и изјавио да је лепши од “Оскара”!

Барбара Сукова (73 године), познната немачка глумица и певачица, нарађивана је на највећим филмским  фестивалима у Кану и Венецији. У Београду, на ФЕСТ-у приказан је филм у којем је  глумила,  то је дело “Далиленд” а говори о екцсентричном генијалном сликару Салвадору Далију. Филм је приказан у гала програму..

Овогодишњи 51. ФЕСТ трајао је десет дана, започео је 24. фебруара, а завршио се 5. марта свачаном доделом награда. Неколико дана после ФЕСТ-а публика у ФЕСТ-у плус је у Београду имала прилике да виде више филмова у неколико биоскопских дворана, који су највише изазваале пажњу љубитеља покретних слика.

 

За  Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фото: ФЕСТ

Nedavne objave