ODIGRAN 169. VEČITI DERBI , POBEDA ZVEZDE VREDNA TITULE

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN   1:0 (1:0)

Iako je pre utakmice Crvena Zvezda bila apsolutni favorit, pobedu je izvojevala teškom mukom posle mnogo  bolje igre Partizana u drugom poluvremenu. Strelac jedinog gola novajlija Vigo u petom minutu, a utakmucu  posmatralo 35078 gledalaca. Derbi  obelezilo nekoliko incidenata na samom  terenu i piraterija i prozivke navijača na tribinama uobičajeni dekor za večite derbije.

Pravilo da u večitim derbijima  nema favorita da ne  važi ni forma ni kvalietet ni položaj ekipa na tabeli još jednom se pokazalo na današnjem derbiju najboljih srpskih ekipa Crvene zvezde i Partizana. Doduše jeste Zvezda pobedila jedinim golom postignutim  u samom početku meča već u 5 minuti ali se uzimajući sve činjenice u obzir može slobodno reći da je Partizan zaslužio  da barem neporažen napusti stadion Rajko Mitić popularnu Marakanu.

Ovo pogotovo  zbog  činjenice da je bio apsolutno bolji u drugom poluvremenu, imao dominaciju tokom celih drugih 45 minuta stvorio veći broj šansi i samo je sreća i Borjan spasila crveno bele da se bar jedna lopta ne nadje u njihovoj mreži.

Ali podjimo redom,

Posle početnog ispitivanja snaga prvi pravi pokušaj crveno belih završio je golom i njihovim  vodjstvom već u 5 minuti.Mladi Mitrović je prodirao sa levog krila prema suprotnoj strani i dugom loptom je uočio brzonogog  Bukarija koji u punom trku prima loptu  utrčava u šesnaestrac i tada  se nasao u situaciji da je blokiran od dva igrača Partizana.U tom momentu  on petom loptu vraća nazad  do  saigrača desnog beka i novajlije u dresu Zvezde argentinca iz River plate  Viga na ivici kaznenog prostora  a ovaj iz  punog trka šutira svom snagom prema golu Popovića.

Na tom putu lopta pogadja u glavu Uroševića menja pravac i vara golmana crno belih  i preko njegovih ruku završava u samom uglu u mreži Partizana za  neočekivano rano vodjstvo Crvene zvezde od 1:0.

To kao da je bio nagoveštaj da ćemo na derbiju videti dosta golova i dobru i kvalitetnu utakmicu,ali ništa ni od jednog ni  drugog.

Malo ko je mogao i da pomisli da će to biti ustvari i jedini pogodak na meču a o kvalitetu istog može se slobodno reći da je ovo bio jedan od slabijih derbija.

To pre svega zbog činjenice što  je u prvom poluvremenu Zvezda imala jalovu terensku inicijativu sa samo jednim pravim šutom u 31 minuti kada je Kataji volejom sa desetak metara, sutirao pravo u Popovića.To je bilo sve od šansi i šuteva u okvir gola i jednih i drugih u tom periodu tj prvih 45 minuta.

Partizan je  u tom delu igre bio u podredjenom položaju u odnosu na protivnika tj crveno bele  koji i pored svega recenog nimalo nisu  bili ubedljivi  u toj svojoj dominacijii i posedu lopte na terenu.

Medjutim u drugom poluvremenu sasvim druga slika na popularnoj “Marakani”.Neshvatljiva odluka trenera Crvene zvezde Milojevića da se njegova  ekipa povuče bez ikakvog razloga čuva rezultat i eventualno čeka neku šansu u kontranapadima potpuno je obesmislila ovu utakmicu i dala joj sasvim drugi karakter.

Zvezda se branila Partizan napadao imao inicijativu stvorio nekoliko prilika i šutirao čak šest puta u okvir gola Borjana koji je uvek  bio na visini zadatka i samo zahvaljujući najviše njemu mreža je ostala netaknuta a njegov tim je zabeležio još jedan trijumf koji u velikoj meri vredi i titule šampiona.

Ovo iz razloga što posle ove pobede Crvena zvezda na tabeli  ima čak 16 bodova više od crno belih na drugom mestu a do kraja prvenstva preostaje još šest kola regularnog dela i sedam utakmica plejofa u kome ćemo još jednom videti susret večitih opet na stadionu Rajko Mitić.

Uzimajući sve te činjenice u obzir  realno je konstativati da je ova pobeda praktično trasirala  put crveno belima  ka šampionkoj tituli.

Mora se reći da se od ove utakmice upravo iz tog razloga mnogo više očekivalo.

Zvezda je  pre meča imala ubedljivu prednost od 13 bodova u odnosu na najvećeg protivnika, dosta dobar niz rezultata u nastavku prvenstva i ubedljivo i  neprikosnoveni vodjstvo na  tabeli uoči ovoga susreta.

S druge strane Partizan je ušao u seriji loših rezultata pre derbija visok poraz od autsajdera Mladosti 0:4 i nerešen rezultat sa Radničkim iz Kragujevca 1:1 oba na svome  terenu  i eliminacija u evropskom kupu konferencije od ekipe Šerifa iz Tiraspolja – Moldavija posle pobede u gostima 1:0 i poraza u Humskoj id 3:1.

To je kod crno belih uslovilo i ostavkom šefa struke Gordana Petrića pa je uprava ekspresno reagovala i na njegovo mesto postavila dugogodušnjeg člana i bivšeg reprezentativca Igora Duljaja koji je vatreno krštenje na klupi Partizana  imao upravo na  ovom večitom derbiju.

I posle svega recenog Zvezda je bila potpuno rasterećena pre derbija a Partizan posle niza loših rezultata sa novim trenerom na klupi željan iskupljenja pred svojim navijačima željan povratka samopouzdanja i do toga se moglo samo dobrom igrom i dobrim rezultatom.

I umesto da gore receno bude putokaz i smernica za dobru igru jednih i drugih videli smo  jednu lošu fudbalsku predstavu u kojoj niko  nije bio zadovoljan a navijači i jedne i druge ekipe razočarani.

Pa ako se za Partizan i može naći opravdanje da posle svega rečenog i ne može bolje za diskusiju  je loša igra Crvene zvezde pogotovo u drugom poluvremenu i po nama pogrešne taktičke zamisli trenera Milojevića.

Čudno je da ekipa koja je tako ubedljiva u prvenstvu sa 21 pobedom i samo tri nerešena ishoda bez poraza sa mnogo kvalitetnijim rosterom u odnosu na svakog protivnika igra na način kako je igrala u derbiju pogotovo u tom drugom poluvremenu, kukavički i bez ijedne prave šanse sa samo dva šuta u u okvir gola i čak  25 puta vraćanja lopte Borjanu u toku meča.

To je ostavilo duboki trag razočaranja kod pristalica crveno belih i pitanje svih da, li ova ekipa takvom igrom i ovakvim kvalitetom igrača pa i stručnog štaba može ozbiljnije igrati evropska takmičenja a zna se da će Crvena zvezda kao već vidjeni šampion od jeseni biti direktni učesnik grupne faze lige šampiona.

Derbi je prošao i jednim i drugim ostaju obaveze koje moraju na vreme regulisati i ispraviti sve ono o čemu je napisano. Partizan da se vrati na stazu uspeha i pobeda jer u slučaju novih poraza može doći u pitanje i osvajanje drugog mesta  što  bi za klub bila katastrofa a treba biti realan i reći da su im u ovom momentu ekipe TSCa, Čukaričkog pa i Vojvidine za petama i vrlo opasno prete za tu poziciju.

Zvezda ako iole ima neke veće  evropske ambicije mora praviti korenite promene pre svega y igračkom kadru a vrlo verovatno kada je u pitanju stručni štab jer je teško zamislivo da ovaj sastav ovako skupa ima potencijal i mogućnist za neka veća ostvarenja.

Na kraju ovog izveštaja i konstatacija da je utakmici prisustvovalo 35078 gledaoca mozda i više od očekivanog jer se još jednom pokazalo da je uprkos svega rečenog derbi svetinja srpskog fudbala i interesovanje je uvek veliko  za isti bez obzira na snagu kvalitet i položaj protivnika na tabeli.

Na utakmici je po običaju bilo dosta piraterije i kod “delija” i kod “grobara” zbog čega je utakmica prekidana u prvom poluvremenu a u drugom kasnila u početku više od pet minuta. Bilo je sukoba navijača i policije i van stadiona ali bez posledica i sve je to dekor i slika koja se vidja uvek pre i za vreme derbija.

Bilo je i nekoliko  ekcesa i na samom terenu kada su u pitanju igrači u nekoliko oštrijih startova i krvavih glava ( Belić i Milunović).

Zbog toga debitant na večitom derbiju sudija Aleksandar Živković iz Niša nije imao lak zadatak naprotiv ali ga je ipak uspešno završio i pritom bio prinudjen da podeli  osam žutih kartona i jedan crveni Rikardu iz Partizana zbog udaranja Erakovića posle jedne gužve u samom finišu meča.

Nakon utakmice na vrlo posećenoj konferenciji za štampu treneri su imali svoje vidjenje meča i odgovarali na pitanje novinara.

Na pitanje vašeg izveštača zašto je igra Zvezde bila kukavička i za svaku kritiku u tom drugom poluvremenu zašto toliko opreza kada njegova ekipa ima kvalitet u odnosu na protivnika  što na terenu nije pokazala trener beogradskih crveno belih Milojević  je imao čudan izgovor i odgovor na isto:

” vi ste po običaju dosta kritični, imali smo cilj da pobedimo u derbiju i to smo učinili. Voleo  bih da uvek ovako pobedimo i u narednih 100 derbija na ovakav način,pa i sa samo jednim šutem u gol. Vi ako hoćete da gledate bolje idite u Englesku kupite kartu j gledajte igrače od 15000000 evra. U drugom poluvremenu smo mentalno pali a to je tako što se uvek od ove utakmice stvara fama života i smrti i igrači su sa predumišljajem da ne sme da se izgubi niti da se pogreši”

odgovorioo je Milojević možda i ljut na realnu konstataciju vašeg novinara o igri crveno belih koju je njihov trener pravdao na možda nekorektan način  i činjenicu da je možda on najveći krivac za takvo izdanje svoga tima pre svega zbog postavki igre i nekih čudnih izmena kada iz igre izlazi najbolji igrač i jedina prava opasnost po gol protivnika Aleksandar Katai a u igru ulazi klasični defanzivac Milunović.

Za razliku od njega trener crno belih Duljaj  vašem novinaru na pitanje da li je njegov  plan bio da u prvom poluvremenu prepusti inicijativu protivniku  a u drugom krene ofanzivnije i kako komentariše igru ekipe u celini rekao je:

“Nismo imali takav plan. Protivnik nas je naterao u prvom da se branimo. Bili smo stegnuti u prvom delu igre, nismo mogli da spojimo dva tri prava pasa dok smo u drugom dominirali,ali će se sve to zaboraviti jer se pamti rezultat. Mogu biti zadovoljan igrom ekipe u drugom poluvremenu jer se posle slabijeg prvog poluvremena u nastavku kod mojih igrača pojavila slika i ton.Naterali smo favorizovanog protivnika da se brani pa i u situaciji kada smo imali igrača manje zbog isključenja Gomeša. Zato zbog svega vidjenog moram biti zadovoljan bez obzira na poraz i skidam kapu svojim igračima zbog igre u drugom poluvremenu”

odgovorio je na postavljeno pitanje novi trener crno belih Igor Duljaj.

Crvena zvezda-Partizan  1:0 (1:0)

Stadion Rajko Mitić. Gledalaca 35078.Sudija Aleksandar Živković iz Niša. Pomoćnici, Dragan Bogićević i Bojan Banović oba iz Beograda. Strelac Vigo u 5 minuti. Žuti kartoni:Rodić, Pešić, Eraković i Mijailović(Crvena zvezda), Belić, Marković, Urošević i Baždar (Partizan). Crveni karton: Rikardo Gomeš Partizan u 90 minuti.

Crvena zvezda:

Borjan, Vigo, Rodić, Eraković, Dragović, Mijailović, Kanga, Bukari, Katai(Milunović od 76 minuta, Mijatović od 88 minuta), Mitrović( Kangva od 64 minuta), Pešić.

Partizan:

Popović, Filipović ( Živković od 66 minuta), Marković, Vujačić, Urošević, Kolorado( Baždar od 65 minuta), Belić( Traore od 75 minuta), Dijabate, Natho, Mening ( Jović od 75 minuta), Rikardo..

PRES KONFERENCIJA – PITANJE NOVINARA RAJKA DELIBAŠIĆA – VIDEO

Milojević posle 169. večitog derbija: Pobeda za igrače i navijače, zaslužili smo

Za STV USA:

Rajko Delibašić

Foto. FKCZ  i privatna arhiva

Nedavne objave