NAGRADE NAJBOLJIM SPORTISTIMA I NOVINARIMA ZA 2022

SVEČANOST U UDRUŽENJU SPORTSKIH NOVINARA SRBIJE

Na svečanosti upriličenom u galeriji u prostorijama  RTS u Beogradu proglašeni najbolji sportisti i sportski novinari na  osnovu misljenja i glasanja  svojih kolega novinara  i stručnog žirija USNS.

Tradicionalno proglašenje najboljih  sportista i novinara u oblasti sporta  i rada medija i izveštavanja sa sportskih i ostalih priredbi vezanih za sportske aktivnosti održana je i ove godine.

U prostorijama RTS u Takovskoj ulici u Beogradu u prisustvu zvanica, gostiju i velikog broja novinara i ostalih ovu ceremoniju proglašenja najboljih je otvorio predsednik USNS Petar Denda pozdravivši sve prisutne i unapred čestitajući na priznanjima laureatima.

U ime ministarstva sporta prusutne je pozdravio a nagradjenima  čestitao na priznanjima državni sekretar u istom resoru Marko Kešelj nekada poznati košarkaš  član Crvene zvezde i brojnih klubova uz to  i vrlo uspešan  reprezentativac naše zemlje.

Pored njega prisutnim se obratio i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek nekada naš slavni sportista i osvajač brojnih evropskih i svetskih medalja u rvanju a ceremoniji je pored njih prisustvovao i Goran Marinković generalni sekretar Sportskog saveza Srbije.

Nakon toga se prešlo na sam čin proglašenja najboljih za 2022 godinu prvo sportista a potom i novinara.

Najbolja sportiskinja Srbije za prethodnu godinu je prema očekivanjima odbojkašica Tijana Bošković trenutno članica turske ekipe Ezečibaši koja je sa reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju na SP u Poljskoj i pritom proglašena za MVP šampionata.

Usled nemogućnosti prisustva ceremoniji  Tijana se video bimom zahvalila na dodeljenom priznanju a nagradu u njeno ime je primila naša proslavljena odbojkašica Vesna Čitaković- Djurišić trenutno na mestu  potpredsednika OSS.

Najbolji sportista Srbije prema mišljenju novinara i stručnog žirija je Zurabi Datunašvili svetski šampion u rvanju koji se prisutnima i žiriju  zahvalio na priznanju i obećanjem da se nada da će u narednom periodu biti još medalja za Srbiju.

Na svečanosti u galeriji RTS dodeljene su potom i godišnje novinarske nagrade.

Zlatni mikrofon dodeljen je Milošu Krivokapiću poznatom sportskom komentatoru sa RTS.

Nagrada Zlatni pero otišla je u ruke Branka  Spasojevića novinara Sport kluba dok je priznanje Zlatna kamera pripalo fotografu iz Novog Pazara Senadu Župljaninu.

Nagradu “Branka Prelević” dobila je  Milena Marković- Kovačević iz redakcije Vesti.

Priznanja za eksluzivni intervju sa NBA zvezdama dobili su mladi novinari Arene sport Dejan Karović i Milan Caković, a  Akeksandar Miletić je nagradjen za najbolju televizisku priču ” Sa ljubavlju iz Fuenlabrade” i izdavački poduhvat u elektronskim medijima “Najlepši dan života.

Studenti fakulteta za fizičku kulturu i njihov profesor Predrag Bajić nagradjeni su za knjigu” Biti četvrti” kao izdavački poduhvat u pisanim medijima a Dušan Jocić odskora dopisnik Mocart sporta  iz Niša je dopisnik godine.

Najbolji mladi novinar u pisanim medijima je Stefan Tanasić iz Mocart sporta, a u elektronskim medijima David Radanović iz Arene sport.

Za reportažu godine “Najbliži životu od svih ljudi” o navijačima Argentine u Kataru njihovim vratolomijama po katarskim pustinjama odnosno najjrazličitijim dovijanjima kako bi se  uopšte našli na Mundijalu nagradjen je Aleksandar Gligorić iz Mocart sporta, a nagradu mu je uručio  novinar i dopisnik Rajko Delibašić.

Za eskluzivnu vest godine “Pešić precrtao Teodosića” nagradjen je novinar Mocart sporta Djordje Matić.

Priznanje za afirmaciju sporta na Kosovu i Metohiji dobio je dugogidišnji novinar  Siniša Stojković –Stojke koji tako dugo izveštava o svim sportskim dogadjajima sa ovih prostora u prethodnom teškom periodu.

Nagrade za životno delo odlukom žirija dobili su Ratko Pavlović ( Politika) , Vojin Veličković(Sportski žurnal), Mihajlo Antić(Sportski žurnal), Miroslav Nešić (Radio Beograd), a posthumano Vlastimir Ignjatović (Sport) i Petar Lazović(RTS).

Svi nagradjeni pored plaketa i priznanja dobili su poklone kompanija Sterling i Siptreid sponzora i prijatelja Udruženja sportskih novinara dok je odmaralište Beigrad za dobitnike Zlatnog pera i Zlatnog mikrofona obezbedilo porodični boravak sa punim pansionom na Zlatiboru u trajanju od pet dana.

Nakon dodele svih priznanja i nagrada svi nagradjeni su se zajednički fotografisali a potom takodje prusustvovali zajedničkom koktelu upriličenom u čast svih prisutnih  pre svega nagradjenih.

Na kraju ovog izveštaja i konstatacija da nikad veći broj prusutnih samoj ceremoniji i veliki broj  nagradjenih uz  aktivnosti ovog udruženja u toku prošle godine i ranijem periodu od dolaska novog rukovodstva na čelu sa predsednikom Petrom Dendom govore o dobrom  radu ove asocijacije sportskog  novinarstva uz brojne aktivnosti i manifestacije u prethodnom  periodu o čemu uz sve rečeno doprinosi  i svakim danom mnogo sve veći broj aktivnih članova udruženja koji su sve zadovoljniji radom istog.

 

                                                                                                             Za STV USA Cikago

                                                                                                               Rajko Delibašić,

                                                                                                                  Foto USNS

Nedavne objave