FOKLORNI FESTIVAL U ČIKAGU OKUPIO PRAVOSLAVCE

Srbi, Rumuni, Makedonci, Rusi i Bugari opleli kolo i plesali zajedno na festivalu “Duh Pravoslavlja” u Čikagu

Folklorni festival “Spirit of Othodoxy” koji je sinoć održan u sali crkve Hristovog Vaskrsenja u Čikagu okupio je Balkansku dijasporu i pravoslavne narode i predstavio igre i plesove sa tih prostora. Domaćin festivala bio je srpski ansaml Oko Sokolovo na čelu sa Milanom Andrijanićem,  koji je ugostio folklorne grupe:  Hora Romania iz rumunske dijaspore, Balkanske igre i Kitka iz makedonske i bugarske zajednice, Kalinka Russia koji čini ruska dijaspora i Vivanov Bulgaria, muzički ansambl bugarske dijaspore u Čikagu.

Pred punom salom smenjivale su se folklorne grupe koje su predstavljale igre iz svojih zemalja a svaka igra ispraćena je aplauzom publike. Na kraju nastupa uz srpsko kolo i “makedonsko devojče” si zajedno igrali su i plesali.

Organizator fetivala Milan Andrijanić kaže da je ovo drugi put da se ovaj festival organizuje i da postoji želja da se ovaj festival nastavi i postane tradicija. Vrlo zadovoljan posetom Milan kaže da je narod je prepoznao razločitost kultura, muzike, koreografije i igara i da je želeo to da vidi.

Interesantno je da ansambl Balkanske Igre čine Bugari, Makedonci i jedan Kinez, Džon Kuo koji se sa folklorom susreo šezdesetih godina. Džon se pridružio folklornoj grupi iz Čikaga kada je bio student, naučio da igra sve igre sa Balkana, naučio srpski makedonski i bugarski jezik i učestovao na mnogim festivalima. Kasnije je postao direktor ansambla i predstavljao balkanske igre sirom sveta. Njegova supruga Galija i ćerka Marija takođe su aktivni članovi folklorne grupe.

FOTO GALERIJA

VIDEO TV PRILOG – USKORO

Autor: Srpska Televizija USA

Foto- video : Srpska Televizija USA

Nedavne objave