OSVAJANJE NEBA – BRAĆA RAJT

Kada su Amerikanci braća Orvil i Vilbur Rajt 17 decembra 1903 godine ostvarili legendarni let дуг 37 метара и трајао је 12 секунди. Američki novinari proglašavaju ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom.

Avion braće Rajt
Avion braće Rajt

Тог дана су извели још три лета. Најдужи лет је износио 260 метара и трајао је 59 секунди.

Orvil Rajt
Orvil Rajt
Vilbur Rajt
Vilbur Rajt

 

U to su vreme su mnogi konstruktori u Francuski konstruktori su čuli za braću Rajt i želeli su doznati što više o njihovom avionu ali braća pažljivo čuvaju podatke. Ali dve godine kasnije braća Rajt nude ugovor francuskom konstruktoru aviona Ferdinadu Feberu za sklapanje aviona sposobnih za letove od 40 km i avione koji mogu prevoziti putnike.

Vilbur brodom, u velikim sanducima donosi avion u Francusku 1908. godine, sastavlja ga i izvodi samo eksperimentalne, kratke letove ne otkrivajući sve mogućnosti.

 

wb1911glider

Već u leto 1908. godine Vilbur uspeva da ostane u vazduhu 1 sat, 31 minutu i 25 sekundi. Pravio je krugove i „osmice“ iznad glava zaprepaštenih gledalaca. Rekordi su se nizali, prešao je 66,6 km i postigao za tada neverovatnu brzinu od 60 km/h. Da bi otklonio sve sumnje 31. decembra 1908. godine između krila je dao ugraditi barograf. Nakon sletanja očitane vriednosti bile su: trajanje leta 2 sata, 43 minute i 24 sekunde; maksimalna visina 115 metara; pređeni put 124,7 kilometara. Avion, vazduhoplov teži od vazduha napokon je dobio bitku nad vazduhoplovima lakšim od vazduha.

Vilbur Rajt 1909 otvara u Francuskoj pilotsku školu u koju dolaze učenici iz svih krajeva Evrope, a visoka tehnička škola u Minhenu dodjeljuje braći Vilburu i Orvil naslov počasnog doktora.

Aleksandar I Karađorđević

Prilikom posete Francuskoj 1909 godine Aleksandar I Karađorđević je prvi naš čovek koji je leteo Nepunih sedam godina posle letova braće Rajt.

 

Veroljub Milošević

Nedavne objave