HEROJI O KOJIMA SE ĆUTI.

У борби за одбрану Београда. Шестог и седмог октобра 1915. Аустрија се искрцала на делу обале Дунава који је држао 2. батаљон којим је командовао мајор Драгутин Гавриловић.

Аустријска војска је допрела до положаја српске одбране на мање од 30 метара.

Јединствено решење било је да српске јединице на овом сектору фронта изврше општи контранапад. То су и урадили после чувеног говора мајора Гавриловића.

„Војници! Јунаци!

Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртва за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се сланете за животе ваше, они више не постоји. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!“.

Приликом градње дорћолског подвожњака 1934. године у улици Теодра Кошћуког, пронађене су кости војника који су бранили Београд у том месту , две деценије раније. Пренете у костурницу код Јакшићеве куле у непосредној близини цркве Ружица.

На почетку подвожњака у улици Теодра Кошћушког стоји спомен плоча поред које свакодневно пролазе многобројни грађани Београда, елегантно одевени са рекетима у рукама или комплексима за плажу, дали и нико не уочавају команду живота у животињу да би могли да живе у животу. велелепном Београду.

М орам да подсетим да је од петог и осталих дана.октобра 1915. године, аустријска војска рушила Београд топовским гранатама 110 мм данима и да се број мртвих становника Београда не зна.

Nedavne objave