FINALE PLEJOFA REGIONALNE KOŠARKAŠKE ABA ADMIRAL BETA LIGE

Crvena zvezda šampion

Nakon pet utakmica finalne serije Crvena zvezda sa pobedama 3:2 savladala Partizan i šesti put postala pobednik regionalnog takmičenja.

Mnogo tenzija na svih pet utakmica pogotovo na poslednjoj u kojoj su novi šampioni u dramatičnoj završnici došli do pobede.
Kao pobednik Crvena zvezda od jeseni opet učesnik Evro lige dok će Partizan u Euro kupu uz očekivanja mogucnosti specijalne pozivnice za ligu najboljih klubova Evrope.

Nakon maratonskog plejofa košarkaške Admiral Beta lige i odigrane majstorice izmeđju beogradskih rivala Zvezde i Partizana posle rezultata 2:2 u pobedama sinoc je u hali Aleksandar Nikolić pobedom crveno belih 80:77 četa Dejana Radonjića po treći put uzastopce postala šampion regije.

Mnogo tenzija i svega onog što prati susrete ljutih rivala ma kada i gde igrali bilo je i ovog puta možda i više nego što je uobičajeno.
Pošti je na kraju završetka lige pre pičetka plejofa Zvezda zauzela prvu poziciju stekla je prednost domaćeg terena u doigravanju koje se igralo po sistemu 2 2 1.

Očekivanja su bila da će se plejof rešiti mnogo pre majstorice i pre pete utakmice ali utakmice i dogadjaji koji su sledili pokazali su da svu neizvesnost ovog večitog derbija i cinjenicu da je čitavu seriju od pet utakmica na kraju praktično rešila samo jedna lopta.

U prvoj utakmici u kojoj je Zvezda bila domaćin u seriji možda je bilo najmanje neizvesnosti i tenzija i isti su crveno beli dobili sa 90:76 i poveli sa 1:0.

Druga utakmica u kojoj su puleni Dejana Radonjića takodje bili domaćini je bila mnogo neizvesnija tokom celog meca .
Zvezda je u samom finišu došla do vrlo važne ali teško izvojevane pobede 85:81 i do preimućstva u 2:0 u pobedama i na korak od trona .
Međjutim na ovoj utakmici prvi put dolazi do nesportskog ponašanja navijača upada istih na teren i gadjanja svim i svačim rukovodstva Partizana u toku i posle utakmice što već tada nagoveštava dogadjaje koji su kasnije usledili na utakmicama u kojima je Partizan bio domaćin.

Zbog nesportsko ponašanja navijača na ovoj drugoj utakmici rukovodstvo ABA lige je ekspresno kaznilo novčano i zabranom prisustva navijača na sledeće tri utakmice u nekoliko sektora hale Akeksandar Nikolić uključujući i eventualnu petu utakmicu i dve početne utakmice regionalnog takmičenja.

Treća utakmica plejofa ABA lige kojoj je Partizan bio domaćin donela je pobedu Partizana od 70:77 ali i mnogo nesportskih ispada i mnogo incidenata publike u prepunoj dvorani u kojoj je bilo
mnogo više prisutnih od dozvoljenog kapaciteta što je uz neželjene scene i čak ubacivanje pitotehničkih sredstava na teren stvaralo haotičnu situaciju koja je na sreću završena bez nekih težih posledica ali sa gorkim ukusom svega vidjenog.

Pobedom je Partizan produžio seriju ali je za cetvrtu utakmicu u kojoj je ponovo bio domaćin odlukom nadležnog rukovodstva morao da koriguje broj prisutnih skoro na polovinu gledalaca kao i novčanu kaznu za sve propuste i sve nesportsko vidjeno u hali za vreme ove treće utakmice.

U atmosferi prethodnih utakmica odigran je i četvrti meč beogradskih rivala ovog puta u polupraznoj dvorani Aleksandar Nikolić zbog izrečene kazne dimaćim navijčima.
No i onaj polovični broj prisutnih učinio je atmosferu dosta paklenom ali uz mnogo manje incidenata i ubacivanja predmeta na teren.
Ono što je bili više nego interesantno i neočekivano je vrlo laka i visoka pobeda Partizana čak 112:84 što je dovelo do poravnjanja rezultata u pobedama 2:2 i zakazivanje majstorice tj pete utakmice u istoj ovoj dvorani sa tom razlikom što će prednost domaćina opet imati Crvena zvezda u utakmici koja će definitivno rešiti pitanje šampiona na Jadranu kao i učesnika Euro lige od sezone 2022/2023.

Peta utakmica Plejofa ABA lige
Crvena zvezda – Partizan 80 – 77

18 – 20 , 15 – 17, 26 – 21, 21 – 19

Igrano u hali Aleksandar Nikolić nekad Puonir .Do 24 minuta 6000 gledalaca ot tada i prekida do kraja bez publike.Sudije Pukl Slivenija ,Hordov Hrvatska i Koljenšić Crna Gora.Izgubljene lopte: Crvena zvezda 16,Partizan 19.Osvojene lopte Crvena zvezda 9,Partizan 9.Asistencije Crvena zvezda 15,Partizan 12.Lične greške Crvena zvezda 25,Partizan 20.

Crvena zvezda :

Lazarević, Volters 12, Davidovac 15, Mitrović 10, Lazić 5, Kalinić 11, Dobrić 5, Holins 9, Ivanović 2, Marković 7, Vajt, Kuzmić 4.

Partizan :

Panter 27, Vukčević, Ledej 9, Zagorac 2, Avramovic 12, Koprivica, Smailagić 3, Mur 11,Glas ,Lesor 9, Trifunović, Madar 4.

U utakmici koja je odlučivala o konačnom ishodu ovog velikog finala i pobednika regionalne košarkaške lige vidjeno je i sve i svašta ali kulminacija svega je pražnjenje dvorane u 24 minuti meča kid rezultata 39:39 i nastavak utakmice bez prisustva navijača.
U tom smislu i izveštaj sa ovog duela se može podeliti na dva dela onom do prekida i onom koje je usledilo nakon sat i više vremena pošto je odlukom sudijske trojke na čelu sa glavnim sudijom Puklom dvorana ispražnjena i u njoj ostali samo igrači,rukovodstva,dežurna i službena lica kao i predstavnici medija.

Paklena atmosfera dočekala je igrače crno belih još od izlaska na parket kada je na njih bačeno veliki broj novčanica i drugog materjijala a nisu izostale ni petarde.
Početak meča bio je u znaku crveno belih koji dolaze do vodjstva od 6:0, ali crno beli uprkos ogromnom pritisku sa tribina i zaglušujućoj atmosferi polako sredjuju svoje redove i koristeći veliku nervozu domaćina i pritisak važnosti meča polako preuzimaju konce igre u svojim rukama i prelaze
u vodjstvo koje sa malim padivima u igri zadržavaju di kraja prvog poluvremena i na odmor odlaze rezultatom 37:33 u svoju korist.
Nakon završetka prvog poluvremena drugo je kasnilo više od pola sata jer su sudije tražile da se isprazni deo tribina od navijača koji su najviše pravili problema i sa koje strane je dolazilo najviše uvreda i bacanja predmeta na teren tokom trajanja meča i kraćih prekida tokom prve dve četvrtine istog.

Početak drugog poluvremena doneo je bolji start igrača trenera Dejana Radinjića koji izjednačuju na 37:37.
Kod rezultata 39:39 nakon jedne problematične lične greške koja je svirana Kaliniću a koja je istom bila četvrta u nizu na teren je počelo da pada sve i svašta od kovanica i upaljača i ko zna čega što dovodi da sudije prekidaju meč i odlaze u svlačionicu gde su na putu obasuti  pravom paljbom predmeta.

Čekao se ishod šta će odlučiti sudijska trojka a igrači su se u medjuvremenu povukli u svllačionice.
Vrlo brzo je stigla odluka arbitara da se za nastavak meča mora isprazniti cela dvorana i utakmica će biti nastavljena bez prisustva publike.

Pražnjenje dvorane trajali je više od sat vremena i kada je sve uradjeno onako kako su tražile sudije utakmica je nastavljena u praznoj dvorani.
Rezultat se kretao sa malom prednošću jednih ili drugih da bi u jednom momentu Partizan uspeo da se odlepi na pet poena razlike 55:50 i činilo se da je na putu da rezultat a time i ishod meča prelomi u svoju korist.
Ali igračima Crvene zvezde to kao da je bio impuls da daju i zadnji atom snage za preokret što i čine.

Serijom pogodaka i trojkama Markovića,Kalinića i pre svih odlučujuće Voltersa kod rezultata 75:75 čuvaju vodjstvo koje uz velike napore zadržavaju do kraja i u neizvesnoj i uzbudljivoj završnici dolaze do zlata vredne pobede (80:77) čime postaju Šampioni Jadrana i regionalne ABA Admiral Bet lige za sezonu 2021/2022.

Mnogo slavlja radosti pa i suza radosnica vidjeno je u dvorani nakon završetka meča kod pobednika njihovih igrača i rukovodstva ovog najpopularnijeg sportskog kolektiva na ovim našim prostorima .
Time je okončana ova maratonska finalna serija plejofa u kome je dobijen pobednik na neobičan način u praznoj hali uz mnogo neizvesnosti u pogledu ishoda većine odigranih utakmica u mnogo lošeg vidjenog u ponašanju navijača oba tima tokom trajanja svih pet utakmica finala.
Crvena zvezda je osvojila šestu titulu pobednika ABA lige treću u nizu i čime se izjednačila sa Partizanom i prestavljaće regiju u narednoj sezoni u takmičenju Evro lige najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju.
Neposredno nakon završetka meča usledila je ceremonija dodele prstenja pobeđenima i pobednicima i proglašenje MVP finalne serije.

Za MVP cele finalne serije plejofa proglašen je igrač Crvene zvezde Ognjen Dobrić jer je pokazao najviše tokom ovih pet utakmica i uz to imao najbolji prosek postignutih koševa po mecevima.
U ime pobedjenih pehar je primio kapiten Rade Zagorac dok je pobednički pehar primio kapiten Crvene zvezde Branko Lazić koji je neposredni iza toga uz milione konfeta podelio radost sa svojim saigračima i najbližim članovima rukovodstva crveno velih na čelu sa Nebojšom Čovićem čovekom najzasluznijim za Zvezdine uspehe zadnjih godina i njenu potpunu renesansu posle teškog perioda kada je klubu pretilo gašenje i raspad,i kada je njegovim dolaskom sve krenulo nabolje od uspeha i šest osvojenih titula u zadnjih osam godina uz titule prvaka Srbije i osvojenih kupova u istom
periodu.

Igrači Crvene zvezde su nakon prijema prstenja i pehara ,slikanja i obavljene ceremonije proglašenja pobednika tj šampiona izašli van hale gde ih je čekalo hiljade njihovih simpatizera i najvernijih “delija” i u takvom ambijentu uz pesmu i veselje zajednički proslavljali još jedan veliki uspeh.
On je posebno drag jer je ostvaren u susretu sa najvećim rivalom u mečevima koji uvek imaju posebnu težinu i vrednost i za igrače i njihove simpatizere pogotovo u ovoj situaciji posle svega što se dešavalo u ovih pet utakmica i zadnjeg meča kada je praktično jedna lopta odlučila o tako važnom ishodu i titulu šampiona.

Dok su igrači slavili dugo iza ponoći u senci svega održana je i konferencija dva trenera u kojima smo što je i normalno čuli različita radpoloženja Obradovića i Radonjića u kojima je ipak zračila korektnost i čestitke jednog drugom i žaljenje što su ipak utakmice ostale u senci nemilih dogadjaja na manje više svim mečevima.

Trener Partizana najtrofejniji evropski stručnjak je bio utučen svim vidjenim ali i rezultatom svojih pulena pa je kroz komentar odgovorio na pitanje medija:

“Pre svega želim da čestitam Zvezdi na osvojenoj tituli.U okolnostima u kojima se igrala košarka tu sve počinje i završava se,ovo nema smisla. Kako je igračima,pa oni umesto jedne igraju četiri utakmice.Ja ipak moram da čestitam Zvezdi na pobedi i tituli.Igrači su najmanje krivi za sve ovo što smo videli i doživeli.
Ovako više ne može, pravila moraju da se menjaju i striktno primenjuju jer drugačije ne može.
Ova serija je pokazala da ABA liga mora da se menja.Da svi
ljudi iz klubova sednu i dogovore se.Ja sam osudio navijače
Partizana za njihovo ponašanje.To treba da uradi i druga strana.
Kada sam dolazio iskreno nisam očekivao ove stvari.Mnogo volim Partizan i srećan sam što radim ono što volim.Sta će biti dalje.Da li ću da idem.Pa ja sam tek došao.Da li neko
ima primedbe na moj rad j moje pobašanje.Da li sam se nekom zamerio i da li bi mnogi voleli da napustim klub.Možda bi mnogi bili srećni da to uradim.Šta sam mogao da kažem igračima. Oni su igrali utakmicu pa su u toj nameri nekoliko puta bili prekinuti.Nisu znali koliko će trajati prekidi i da li će se utakmica nastaviti.To im je poremetilo koncentraciju i zato su izgledali lošije u nastavku nego li u prvom poluvremenu kada smo uprkos velikom
pritisku sa tribina mnogo bolje izgledali.Ne mogu igračima nušta da zamerim,pobedio je iskusniji protivnik uz sve vidjeno a nama preostaje da vidimo kako dalje i sa ovih pozicija uopšte ne znam kako ćemo se ponašati i da li ćemo igrati KLS ligu koja bi trebalo da usledi već za četiri dana”

završio je svoje obraćanje medijima Obradović.

Nakon njega medijima se obratio I trener pobednika Dejan Radonjić normalno u sasvim drugačijem raspoloženju u odnosu na svoga kolegu sa suprotne strane:

“Čestitam svima u klubu na osvojenom trofeju posle kupa drugom u ovoj sezoni.Serija je bila očekivano teška sa mnogo specifičnih okolnosti.Najmanje se priča o košarci a ja mislim da je ona bila odlična u svim mečevima.I ova utakmica je bila kvalitetna a mi smo na kraju bili koncentrisaniji i zasluženo došli do još jednog trofeja.
Mi nastavljamo da radimo sa obavezama koje slede iza ovoga a to je plejof prvenstva Srbije.
Kao što vidite sjajnu sezonu smo napravili izvanrednom i ja sam sa tim ponosan i srećan,kao i svi ljudi u klubu i naši navijači.
Sto se tiče ponašanja navijča nije dobro.Ne treba praviti komparaciju ko je prvi počeo nego kazniti sve krivce.Lošeg ponašanja je bilo na svim utakmicama. Igrao sam ovakve utakmice ali ovakvog ponašanja nije bilo.Ali ja ne bih pričao više o tim stvarima nego o samoj današnjoj utakmici.
Imali smo mnogo problema u prvom poluvremenu jer smo ostali praktično bez Kalinića koji je vrlo brzo zaradio tri lične što nam je stvorilo dozu velike nervoze.
Medjutim igrači su odlučno odreagovali u nastavku meča tj u drugom poluvremenu i iz te nervoze prešli smonna mnogo bolju igru.
Prekidi su uticali na tempo i kvalitet igre u pojedini trenucima ali je igra ipak bila vrlo neizvesna i zanimljiva do samog kraja.
Sreća nije sigurno bila taj faktor naše pobede jer smo se cele sezone borili za tu prednost domaćeg terena i to nam se na kraju i vratilo.
Imali smo mnogo problema tokom sezone od povreda i bolesti Ali smo bili jači od svega sve izdržali i istrpeli bili jedinstveni uvek delovali kao kolektiv i timski i na kraju to je dalo i sve ive rezultate sa kojim smo svi ponosni zadovoljni i sa kojima smo ispunili sve ciljeve i planove na što još jednim čestitam svim igračima i stručnom štabu rukovodstvu kluba i marketingu s željom da posle završetka naporne sezone i odmora krenemo u novu sezonu sa istim ambicijama i željama kao i ove godine “

završio je obraćanje medijima najtrofejniji trener crveno belih u njenoj istoriji i pobednik ovogodišnje ABA lige sa klupe istog kluba Dejan Radonjić.

Napomenimo samo da se prvenstvo košarkaške lige Srbije tj njen finalni deo igra od polufinala u vidu plejofa od petka 10.06 i da su parovi polufinala :

Crvena zvezda – Mega i
Partizan – FMP
i da se polufinale igra u dve dobijene utakmice dok će pobednici polufinala u finalu za prvaka Srbije igrati u tri dobijena meča.

Za STV USA
Rajko Delibašić
Foto: ABA Admiral beta liga

Nedavne objave