FINALE PLEJOFA KOŠARKAŠKE LIGE SRBIJE ZA ŽENE – CRVENA ZVEZDA KOMBANK ŠAMPION

U  trećoj odlučujućoj utakmici CRVENA ZVEZDA KOMBANK –ART BASKET     77:61

U trećoj utakmici finala plejofa košarkaške lige Srbije za žene Crvena zvezda pobedila Art basket 77:61 i ukupnim skorom od 2:1 u pobedama osvojila titulu šampiona 32 po redu u klupskoj istoriji. MVP finala Ivana Katanić iz Crvene zvezde.

Završnica prvenstva Srbije u kosarci za žene u finalu plejofa ove godine je imala dosta neočekivane suparnike.
Dok je Crvena zvezda tradicionalno zadnjih pet godina uvek bila finalista i pobednik dotle je plasman ekipe Art basketa najmladje ekipe u ligi bio dosta neočekivan.
No ako se uzme u obzir da je pre samo nekoliko nedelja ova ekipa osvojila i kup Srbije, slobodno se može reci da je ova sezona bila potpuna afirmacija jedne mlade i poletne ekipe čije vreme tek dolazi.


Finale plejofa igrano je na dva dobijena susreta,pa je nakon prilično lake pobede u prvoj utakmici  kosarkašica Zvezde sa 75:69  u drugom meču ,Art Basket posle preokreta uzvratio pobedom na svome terenu  69:64 i došao do izjenačenja u pobedama.

Odlučivala je majstorica finala plejofa u kojem je kako je rečeno Crvena zvezda Kombank bila bolja i očekivano   pobedom i rezultatom 77:61 došla do 32 zvezdice i isto toliko titula šampiona u svojoj istoriji.
Ovo je četvrta uzastopna titula košarkašica Crve zvezde, uz napomenu da prvenstvo
prosle godine zbog pandemije nije završeno i proglašeno je kao da se nije ni  igralo.

Tokom čitavog meča crveno bele su bile bolje ,agresivnije ,koncentrisanije i preciznije u šutu sto im je od početka susreta donelo vodjstvo koje su zadržali do kraja meča i učinilo da dodju do  pobede u velikom finalu.


I jedan i drugi trener su najveću pažnju od početka susreta poklonili odbrani, sto se crveno belim pokazalo kao dobitna kombinacija.Dobrom odbranom povela je Zvezda sa 13:1 sto je ekipi dalo dodatno samopouzdanje ,pa su do kraja poluvremena tu prednost održavale i na odmor otišle sa dosta velikom razlikom  45:30 sto je već tada nagoveštavalo epilog samog finala.

U nastavku susreta pokušale su igračice Art basketa da naprave preokret sličan onom iz druge utakmice koju su posle pocetnog gubitka potpuno preokrenule i došle do trijumfa.
ali u toj nameri nisu uspele, odnosno nisu im to dozvolile suparnice iz protivničkog tabora igračice Zvezde. Sve sto su uradile je da su uspele da dodju na minus osam razlike pet minuta pre kraja 62:54 ali ne i više od toga.

Predvodjene izvanrednom Ivanom Katanić te njenim saigračicama Jankovic, Nedelkov, Bojovic, Avlijas i ostalih Crvena zvezda do kraja opet povećava prednost i dolazi do zaslužene pobede ,trijumfa koji im donosi 32 titulu šampiona u svojoj dugoj i slavnoj istoriji kao najboljem i najtrofejnijem klubu sa ovih prostora i u regionu uopšte.

Crveno bele su tako sasvim zasluženo trijumfovale u utakmici u kojoj su pokazale da su ipak bolje i iskusnije od protivnika kome je i sam plasman u finale ovog takmicenja bio neočekivan i okarakterisan kao veliki uspeh jednog debitanta koji je ove godine ostvario sjajne rezultate u svim takmičenjima.

Pehar pobedniku dodelio je kapitenu Crvene zvezde Ivani Katanic predsednik KSS Predrag Danilović , a MVP finalne serije je sasvim zasluženo upravo kapiten i najbolji igrač crveno belih Ivana Katanić ,koja je neposredno posle meča i dobijenog priznanja izjavila:

 

Bilo je zanimljivo finale, iako smo mi vodile ceo meč opet je malo nedostajalo da nas stignu i preokrenu rezultat kao u drugoj utakmici.

Zato se nismo opuštale poučene prethodnim iskustvom držale smo kontrolu meča od početka do kraja.Presudila je borbenost i nasa mladost velika zelja i verovanje u pobedu i trijumf u ovom velikom finalu.

Sto se tiče MVP priznanja ono sigurno nije veće od ove zlatne medalje i pehara koji sam podigla  zajedno sa mojim saigračicama ali sam na njega svakako ponosna

rekla je sva srećna Ivana Katanić koja je u odsustvu jedne od najboljih igračica Nevene Naumčev zbog povrede ponela i iznela glavni teret ovog finala.

 

Trener Art basketa poražene ekipe u finalu nije bio toliko razočaran jer je ekipa već osvojila kup Srbije ali je dodao;

 

Utakmicu je odlucio njen pocetak.Zvezda je ušla jako na krilima podrske svojih navijača pa je brzo napravila 15 razlike.To ih je podiglo i donelo stabilnost u daljem toku igre.Mi smo pokušavali da se vratimo ali nismo uspeli da napravimo preokret. Za nas je plasman u finale veliki i neočekivaniuspeh  a ovom prilikom čestritam  Crvenoj zvezdi na sasvim zasluzenoj pobedi i tituli šampiona.

 

rekao je trener Art basketa Milan Vidosavljević.

 

Trener novog šampiona Dragan Vuković je bio srećan, a zbog novog  trijumfa i u tom smislu i njegov monolog;

 

Dve sigurno najmladje ekipe bez stranaca u rosteru su došle do finala i to treba da bude podstrek za sve nas da gradimo budućnost naše košarke na našim mladim igračicama,bez stranih igrača.Danas smo za nijansu bili bolji,iskusniji.U Zvezdi ima dve tri igračice koje imaju iskustva igranja ovakvih utakmica i one su  iznele ovu utyakmicu.Tu pre svih mislim na Bojović i Katanić.Na kraju kad se sve uzme u obzir zasluženo smo postali šampioni.Sezona nije krenula najbolje ali je vremenom sve došlo na mesto i na kraju smo eto šampioni,  i zasta sam veoma zahvalan svim mojim igracičama , jer smo svi verovali u ovaj uspeh na kraju je došao i trijumf,a ekipi Art basketa sve pohvale za jednu fenomenalnu sezonu kojom su eto na neki način i one obeležile ovu našu košarku

 

prokomentarisao je ovo finale i ono sto se dešavalo Dragan Vuković strateg crveno belih šampionki.

 

 

Finalna serija plejofa košarkaskog šampionata Srbije za žene za sezonu 2020/2021

 

Prvi meč:

Crvena zvezda – Art basket 76:59

 

Drugi meč:

Art basket – Crvena zvezda 69:64

 

Treći meč majstorica:

Crvena zvezda – Art basket 77:61

 

Dvorana Basket siti u Beogradu Sudije: Juras, Prpa i Ninković

 

Crvena zvezda Kombank:

 

Katanić 17, Janković 12, Nedeljkov 19, Bojović 17, Avlijaš 5, Naumcev, Desić 2, Corto 3, Deurić 2, Spadovski, Ristić i Zecević.

 

Art basket :

Stefanović 12, Miljanić 5, Jankovic 6, Čolić 11, Zec 12, Raznjatović 10, Glišić, Vucković 2, Panić, Talijan, Bukvić i Mitrović.

 

 

Za STV USA

Rajko Delibašic

Foto Bane Bumbar Stojanović

Nedavne objave