BESPLATNE ŠKOLE SPORTA ZA DECU

Na obodu Zvezdarske šume, na terenu FK Mladi Mabat, više od stotinu dece dobilo je, juče u Beogradu, priliku da pokaže svoje znanje i talenat sa fudbalskom loptom i na taj način zasluži obuku u prvoj besplatnoj školi fudbala u okviru manifestacije “Mozzartove besplatne škole sporta”. Ideja za ovaj projekat je potekla od Milorada Bajića, koji se neko vreme “borio sa vetrenjačama” kako bi talentovanoj deci omogućio uslove, što je redak primer u današnjem vremenu, da bez ikakve nadoknade treniraju dva puta nedeljno i vrednim radom zasluže i odlazak na sad već čuveni kamp Dejana Stankovića.

Otvoreni čas fudbala

Dečaci i devojčice, uzrasta 7 do 12 godina, veoma motivisani i željni dokazivanja, rastrčali su se po travnatom terenu, nasmejani i uzbuđeni. Bilo je znoja, borbe, duela, padova, ali i mnogo lepih poteza. Uz pomoć profesionalnih trenera, koji su organizovali trening, deca su bila raspoređena u grupe, i svako je u okviru svoje generacije mogao da pokaže šta može i ume. Roditelji su, takođe, mogli da uživaju u potezima i akcijama svoje dece, a malo je reći da su mnogi od njih bili oduševljeni idejom i čitavom pričom u vezi sa projektom.

Dolazak poznatih

Spektakl su upotpunile i brojne poznate ličnosti, a najviše pažnje je izazvao dolazak prvotimca crveno-belih i povremenog reprezentativca Aleksandra Kataia. Ništa manje, deca su bila očarana i čuvenom internet zvezdom, fristajlerom Nikolom Miloševićem Đotom. A, upravo su njih dvojica, zajedno sa fudbalskim trenerima, pokazali deci deo svojih veština sa fudbalskom loptom.

– U moje vreme su se plaćale članarine, ali sport bi trebalo da bude dostupan svoj deci! Ovakvi projekti su mnogo značajni, da svako dobije priliku da trenira omiljeni sport. Sećam se kada sam ja počinjao u rodnom Srbobranu, na inicijativu svoga dede, bio sam veoma uzbuđen pred svaki izlazak na teren. Čini mi se da isto to, danas, osećaju i ovi klinci. Drago mi je da smo upotpunili događaj, a pozvao bih svu decu da se prijave i za ostale sportove. Ja sam odabrao fudbal i nisam pogrešio, ali neka svako izabere šta voli. Najvažnije je samo da su aktivni i da se bave sportom – rekao je Aleksandar Katai, koji je svakom detetu izašao u susret za fotografiju i autogram.

– Ovaj događaj je fantastičan, bio bih srećan da sam kao dete imao ovakvu priliku i uslove za igru. Moji počeci su bili drugačiji i moj put je bio takav da sam odustao od profesionalnog fudbala, ali se nadam da će ova deca biti istrajna, i da će mi jednog dana, kada budu poznati fudbaleri, sačuvati kartu za njihove mečeve – nadovezao se Đota.

Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić, kao i glumac Raša Bukvić, a ceo projekat podržalo je Ministarstvo omladine i sporta.

Svaki početak je težak

“Tajna napretka krije se u tome da počnete…” Ovo je slogan viđen kraj terena na FK Mladi Mabat. Inspiracija, a ujedno i poziv drugoj deci da se prijave za preostala tri sporta za koja će u narednom periodu biti organizovane besplatne škole – košarku, rukomet i odbojku.

– Deset godina se bavim ovim poslom i mnogo sam srećan što smo došli do ovog nivoa. Hvala kompaniji Mozzart! Uveren sam da će se sa ovog terena talas nastaviti kroz celu Srbiju i da će mnogim klinicma biti omogućeno da se bave omiljenim sportom. Ono što možemo već sada da najavimo je to da će deca posle besplatne škole Trening plus imati priliku da treniraju i u FK Mladi Mabat – bile su reči Milorada Bajića, tvorca ideje besplatnih škola sporta.

Na kraju, nadamo se da je ovo zaista samo početak, koji će doprineti daljem razvoju sporta, a možda pozvati i druge velike firme da se uključe u ovaj projekat kako bi omogućili talentovanoj deci da dosegnu najviše visine.

VIDEO

https://www.instagram.com/tv/CNiLyFIFAzd/?igshid=14ymbqqc5eind

Text: Oliver Vuković

Foto: Mozzart

Nedavne objave