FINALE KOŠARKAŠKOG KUPA SRBIJE, CRVENA ZVEZDA POBEDNIK

CRVENA ZVEZDA –MEGA    73 : 60

U finalu košarkaškog kupa igrači Crvena zvezde savladali Megu  73 :60 i posle tri godine po 10 put osvojila pehar koji nosi ime Radivoa j Korača proslavljnog  srpskog igrača. U polufinalu posle velike drame crveno beli  bolji od večitog  rivala Partizana dok je Mega savladala domačina Vojvodinu. Pehar kapitenu pobedničke ekipe Branku Lazicu predao predsednik KSS Predrag Daniović. Najefikasniji igrač Petrušev  iz Mege dok je pehar za najboljeg pojedinca finalnog  turnira  pripao Jagodič- Kuridzi .

Posle tri godine košarkaši Crvene zvede su opet pobednici kupa i osvajači  Zućkove levice, pehara i takmičenja koje nosi ime našeg proslavljenog košarkaša i jednog od najboljih igrača svih vremena ne samo kod nas već i na širem prostoru.

Može seslobodno rteći da su košarkaši Zvezde na izvestan način i napravili podvig jer su na završnici kupa bili oslabljeni za čak pet igrača koji zbog Kovida 19 nisu mogli da nastupe, kao što su Volden,Noko,Hol,Rit i Malkom što je bio veliki hendikep već na startu ovog  takmičenja.

U završnici kupa koji je zbog Kovida 19 igran bez prisustva gledalaca u Novom sadu u finalnoj seriji i plasiralo se osam ekipa,  od koji su posle eliminacija u cetvrt finalu i polufinalu do samog kraja i velikog finala došli košarkaši Crvene zvezde i mlade i poletne ekipe Mege,  koja je inače ove godine pod vodjstvom trenera Vlade Jovanovića najprijatnije iznenadjenje regionalne ABA lige sa velikim šansama da dodje i do plejofa  ovog  takmičenja.

U četvrt  finalnimutakmicama Mega je bila bolja od Mladosti, Vojvodina je iznenadila i dobila FMP,Partizan je po običaju teškom mukom pobedio  čačanski Borac dok je Crvena zvezda ostvarila rekordnu pobedu od 61 razlike nad Radničkim iz Kragujevca.

Voljom žreba u polufinalu tj finalu pre finala sastali su se večiti rivali Crvena zvezda i Partizan u susretu  koji su  posle mnogo uzbudjenja i velike drame u finišu meča dobili crveno beli 79;78 i plasirali se u finale.

U drugom poilufinalu  Mega Bemaks je bila bolja od domaćina Vojvodine  i pobedom od 85;72 zakazala finalni meč sa Crvenom zvezdom.

Obzirom da je Crvena zvezda nastupala oslabljena a Mega je u naletu i igrom i mladošcu i ambicijama, očekivala se u finalu jedna vrlo dobra.kvalitetna i neizvesna utakmica u kojoj su kada se svi faktori uzmu u obzir šanse pre početka možda i bile podjednake.

I sam razvoj igre i rezultat koji  je bio tokom iste potvtdjivao je sve ono što se dalo nagovestiti , jedan rezultat koji je manje više bio u egalu i sa  stalnom prednošću Mege u prvom poluvremenu, ali na kraju ispostavice se dva potpuno dijametralna poluvremena.

Ako se kaže da je Mega u prvom delu stalno bila u vodjstvu koje su crveno beli jurilI u drugom je to bilo obrnuto.Pod pritiskom odbrane Zvezde  igrači Mege popuštaju,šut ih sve slabije služi,slabije grade koš,u vazduhu su inferorni u odnosu na protivnika i igra polako pada što koriste iskusni igrači protivnika pruzimaju vodjstvo koje čuvaju do kraja i rutinskom igrom dolaze do pobede i osvajanja pehara namenjenog   pobedniku ovogodišnjeg  takmičenja.

Sigurno je da je odsustvo gledalaca učinilo ovo takmičenje bude sa mnogo manje draži nego obično,jer bi spektakl na ovim utakmicamai ambijent na istim bilo ono što gledaoci vole,u čemu uživaju kako oni u dvorani tako i oni pored malih ekrana.Ovako ostaje žal za jednom pravom atmosferom koja je bila na svim ranijim takmičenjima prethodnih godina. Kovid 19 kao da i sport u celini vodi u jednom sasvim drugom pravcu bez navijačkih osećaja bez onoga što svaki pobornik sporta želi da gleda i uživa u igri atmosferi navijanju i neizvesnim utakmicama koje se kasnije pamte i prepričavaju.

No stvarnost je ovakva i ko zna da li ćemo brzih dana gledati publiku u dvorani i na stadionima,a na ovaj način gubitnici su svi i klubovi i igrači i navijači i svi oni koji  žele da  prate sport bez obzira da li su navijački opredeljeni iili ne.

Na kraju nakon ceremonije proglašenja pobednika Žućkovu levicu tj pehar pobednika iz ruku predsdednika KSS Predraga Danilovića primio je kapiten Crvene zvezde Branko Lazić, dok je zlatne  medalje pobednicima  uručio generalni sekretar KSS  Zlatko Bolić.

Filip Petrušev iz Mege sa 21 poenom bio je najeefikasniji akter  finala dok  je  zvanje najkorisnijeg pripalo Marku Jagodić -Kuridzi iz pobedničkog tima sa 21 indeksnih poena,kojima je priznanje uručeno od strane Nenada Krstića potpredsednika  KSS  zaduženog za mušku košarku.

No jedno košarkaško takmičenje je okončanona  a posle meča zabeležene su i izjave  trenera i aktera ove  finalne utakm ice

Filip Petruev najbolji strelac  finala nije bio razočaran porazom ali je rekao:

’’Čestitam igračima Zvezde na zasluženoj pobedi i osvojenom kupu.Karakteristično za nas igrali smo dobro prvo poluvreme dobro parirali protvniku dobro pogadjali i skakali i kontrolisali utakmicu.U drugom poluvremenu smo stali energetski,protvnik nas je usporio svoim ritmom nismo kontrolisali njihove skokove što je doprinelo da na kraju doživimo poraz’’

izjavio je Petrušev igrač koji je ove sezone u pravom smislu eksplodirao i najvio velike mogućnopsti u nastavku karijere, obzirom da se radi o izuzetno mladom i nadasve talentovanom igraču čije vreme po mišljenju svih stručnjaka tek dolazi.

Vladimir Jovanović šef stručnog štaba Mege nije uspeo da osvoji i treći kup.Nakon dva osvojena sa Partizanom ovo je bio treći pokušaj ali ne i uspešan;

’’Opet smopokazali dva lica.U prvom poluvremenu smo bili dobri, sveli Zvedu na 36 poena i imali dobar skok i šut.Kontrloli;;sali smo Lojda što nam je bio osnovni cilj.Ipak u drugom poluvremenu smo ušli u sporiji ritam, na probleme u napadu nadovezali su se oni u odbrani.Protivik je imao 15 ofanzivnih skokova što je mnogo.Imali su duge napade koje su većinom rešavali uspešno šutevima za dva ili tri poena.To je napravilo razliku.Nama se u tim situacijama uvukao strah i ušli smo u problem što je na kraju i kulminiralo porazom i gubitkom kupa’’

rekao je Jovanović posle meča uz napomenu da je Mega pre početka i prvenstva u ABA ligi i kupa krenula sa sakromnim ambicijama ali su dobre igre dobar rad i veliki talenat igračai upornost doveli do svih ovih rezultata koji su možda i iznad svih očekivanja.

 

Branko Lazić kapiten crveno belih i igrač koji u zadnje vreme pokazuje da je u vrlo dobroj formi igrom je ponovo pravi predvodnik svojih drugova na terenu a posle  finala je bio vrlo raspoložen i ozaren;

’’OIbzirom na probleme koje smo imali zbog Korone moramo biti više nego zadovoljni sa osvojenim peharom.Igrali smo vrlo  dobro u sve  tri utakmice i zasluženo na kraju bili pobednici.Očekuju nas vrlo teške utakmice u završnici i Euro lige i ABA lige gde ćemo  nastojati biti što bolji i kvalitetniji i sa još boljim  rezultatima. Želim da napomenem da nam je prioritet ABA liga gde mislim da su nam velike šanse da ponovo budemo šampioni i učesnici Euro lige i iduće sezone pa će u tom smislu i povratak odsutnih igrača što pre mnogo značiti za našu igru i naše ukupne rezultate u nastavku’’

rekao je najtrofejniji igrač Crvene zvezde i igrač sa najviše nastupa za boje svoga kluba.

Dejan Radonjić  trener Crvene zvezde, povratnik na klupu crveno belih od pre izvesnog vremena nastavio je trofejni niz sa klubom koji je prekinut njegovim odlaskom sa klupe ekipe sa Malog Kalemegdana. Njegovim povratkom trofejni niz se nastavio odmah na završnici kupa i pobedom u finalu nad ekipom Mege.

’’U finalu smo odigrali dva različita poluvremena.U prvom malo što je funkcionisalo na pravi način nedostajalo je koncentracije  i bilo je dosta grešaka.Mlada i izuzetno talentovana ekipa Mege je to koristilai igrala odlično.U drugom poluvremenu druga slika igrali smo vrlo dobru odbranu,i bili pametni u napadu i u potpunosti kontroliosali dogadjaje na terenu što se na kraju pokazalo i kao ključno za ovu veliku pobedu.

Treba uzeti u obzir koliko smo bili hendikepirani i da smo pre početka bili zadovoljni što uopšte možemo da igramo.No raduje me igra u sva tri meča ovog turnira.Sada ostaje da se vidi koliko vremena treba da prodje da nam se vrati još neki igrač,kako bi ih imali što više na treningu i utakmicama koje slede.Pokosila nas je ova situacija kao i čitav svet.Ali za pohvalu su ovi momci koji daju sve od sebe da nadoknade i prevazidju sve probleme, a za nas je uspeh i što smo uopšte i došli u Novi sad.Zadovoljan sam nastupom ekipe i igrama i u nastavku nastojaćemo biti na visini renomea kluba i zacrtanih ciljeva i ambicija kluba bez obzira na teškoće sa kojm se suočavamo i probleme koje imamo;

Izjavio je nposredno posle finalne utakmice  trofejni stručnjka povratnik na klupu crveno belih Dejan Radonjić.

TEHNIČKI PODACI I SVI REZULTATI ZAVRŠNICE KUPA RADIVOJ KORAĆ

ČETVRT FINALE

MEGA –MLADOST                93; 69

FMP-VOJVODINA                 67 ; 73

PARTIZAN –BORAC              76 ; 72

C.ZVEZDA –RADNIČKI        108 ; 47

 

POLUFINALE

PARTIZAN – C.ZVEZDA         78 ; 79

MEGA-VOJVODINA               82 ; 75

FINALE :

MEGA  -CRVENA ZVEZDA        60; 73      ( 21;19 ,19;17, 8; 17, 12 ;20)

MEGA : Smit 7,Petrušev 21,Momirov 5,Simonović  12,Kazalon 5,Jović,Mišković,Tepić 4,Jovičić,Cerovina,Matkov ić  6,Langović

CRVENA ZVEZDA  Lojd  9,Uskoković  5,Lazić 10,Simonović 4,Kuzmić 4,O Brajant  14, Vujičić,Davidoivac 14,Radanov,Dobrić 5,Jagodić Kuridza 8 i Simanić.

Dvorana Velika sala SPC Vojvodina u Novom sadu.Igrano bez prisustva gledalaca.Sudije  Belošević,Jovčić i Obrknežević.

Osvojene lopte Mega 4 ,Crvena zvezda 6.Izgubljene lopte Mega 13, Crvena zvezda 11.Asistencije Mega 15,Crvena zvezda 13.Lične greške Mega 20,Crvena zvezda 20.Indeks korisnosti Mega 61, Crv ena zvezda 80.

TEKST RAJKO DELIBASIĆ

FOTO KK Crvena zvezda  i KSS

 

Nedavne objave