15. MEĐUNARODNI BIJENALE UMETNOSTI I MINIJATURE U GORNJEM MILANOVCU

KULTURA I UMETNOST – GORNJI MILANOVAC

Petnaesti Međunarodni bijenale umetnosti minijature – najveća i najobuhvatnija svetska izložba malog formata otvorena je 6. juna 2020. u Kulturnom centru Gornji Milanovac i trajaće do 31. avgusta 2020. godine. Pokrovitelji manifestacije su opština Gornji Milanovac i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

„U odnosu na predhodne manifestacije, organizovane za Dan opštine Gornji Milanovac, kojima su tradicionalno i započinjale aprilske svečanosti u gradu pod Rudnikom, ovoga puta, zbog pandemije korona virusa, organizator najveće svetske izložbe minijature je bio prinuđen da otvaranje Bijenala pomeri za jun, u vreme obeležavanja gradske slave (Silazak Svetog Duha na Apostole), a samu dodelu nagrada prilagodi preventivnim merama koje propisuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije“, rekao je na otvaranju izložbe Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.

Ceremonija otvaranja Bijenala upriličena je na Platou ispred Moderne galerije Kulturnog centra. Govoreći o 15. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, o koncepciji manifestacije i ovogodišnjoj postavci, žiriranju i pratećem izložbenom programu, Božidar Plazinić, predstavnik Žirija i Selekcione komisije je između ostalog rekao da postavka obuhvata 689 radova koje potpisuju 423 autora iz 27 zemalja (Nemačka, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Poljska, Francuska, BiH, Velika Britanija, Izrael, Hrvatska, Finska, Grčka, JAR, Kanada, Crna Gora, Belorusija, Južna Koreja, Australija, Severna Makedonija, Austrija, Rumunija, Argentina, Estonija, Japan, Čile, Rusija i Srbija).

“Izlagačke oblasti su: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnosti, fotografija i intermedija. Prihvaćeni su samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine, ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa. U okviru postavke je i selekcija radova 12 umetnika – učesnika Bijenala minijature iz grada Rusea (Bugarska). Selekciju je napravila Elena Velikova”, rekao je Božidar Plazinić i naglasio da „umetnost minijature pokazuje da se na malom prostoru, osmišljenim potezima i kvalitetnim idejama može napraviti veliko delo.“

Manifestaciju je otvorila Jadranka Dostanić, zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac i predsednik Organizacionog odbora Bijenala. Čestitajući nagrađenim i pohvaljenim autorima, organizatoru, opštini na ključnoj finansijskoj i svakoj drugoj podršci, Ministarstvu za kulturu i svim prijateljima umetnosti koji su svih proteklih decenija pomogli realizaciju Bijenala, Jadranka Dostanić je istakla:

“Ovo je dan u kome naš grad postaje bogatiji za još jednu veliku svetsku manifestaciju, petnaestu po redu. Ovo je dan našeg i vašeg velikog umetničkog praznika koji je odavno ušao u anale svetske moderne umetnosti i postao najprestižnija manifestacija umetnosti malog formata u zemaljskim razmerama. Već smo, krajem prošle godine, obeležili trideset godina postojanja našeg i vašeg Bijenala minijature čvrsto zakoračili u četvrtu deceniju čudesne i magične umetnosti minijaturnih formata. Dvadeset sedam zemalja sveta ove godine grade sa nama još jednu zajedničku priču ispričanu na oko sedam stotina umetničkih dela u svim mogućim, postojećim oblastima vizuelnog stvaralaštva. Grade jedan neverovatan mozaik sačinjen od umetničke igre u malom, od kreativnih misli i ideja stotine i stotine i na hiljade naših istomišljenika, umetnika koji od kad smo započeli ovu veliku svetsku misiju dele sa nama sve one radosti koje donosi svaka izložba: jer je jedinstvena, jer je posebna, jer je originalna i neponovljiva i jer su deo ovog grada i svih nas. Ponosni smo na ovu veliku manifestaciju, na sve koji u njoj učestvuju, i koji su je protekle tri decenije podržavali i doprineli da se taj zlatni niz minijatura koji se niže na hiljade i desetine hiljada nastavi istim onim stvaralačkim i organizatorskim žarom kakav nas prati sve ove godine i decenije”.

Prateći program 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature je stvaralaštvo Marka Vukše, dobitnika Gran-prija na 14. Bijenalu i slikarski opus i minijature Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih Bijenala. (Trajanje pratećih izložbi: 6. jun – 6. jul 2020. godine).

I ove godine izložbu, po već utvrđenoj koncepciji, prati katalog manifestacije. Izdanje je dvojezično, ukoričeno je tvrdim povezom i u dimenzijama je izloženih eksponata – 10×10 cm.

Obeležavajući 30 godina postojanja Bijenala, u susret jubilarnom 15. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature Kulturni centar Gornji Milanovac organizovao je još dve izložbe: 3. juna 2020. godine u Galeriji Doma kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku izloženi su odabrani radovi iz Zbirke Bijenala i Zbirke likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“. Zbirku bijenala čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe, 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali, ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u vlasništvu Bijenala. Zbirka trenutno broji oko1500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva i sa svakom novom izložbom sve više se uvećava. Odabrani radovi iz Zbirke Bijenala od 4 – 23. juna 2020. godine biće izloženi i u Kragujevcu u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“.

Zbirka Bijenala čini svojevrstan reprezent manifestacije jer se, u izlagačkom smislu, preko postavke odabranih radova, prvenstveno nagrađenih domaćih i stranih autora, mogu sagledati najbolji i najkvalitetniji radovi poznatih i priznatih autora koji su se umetnički iskazali i dokazali u oblasti malog formata – minijature kao posebno originalnog načina kreativnog izraza. Zahvaljujući Zbirci minijatura koja već sadrži impozantan broj radova došlo se na ideju o osnivanju jedinstvenog muzeja minijature u Gornjem Milanovcu. Očekuje se da će konkretni poslovi oko realizacije ove ideje započeti narednih godina u kojima Bijenale minijature ulazi u četvrtu deceniju postojanja.

Izvor: Informacije za javnost Kulturnog centra Gornji Milanovac

Fotografije: Kulturni centar Gornji Milanovac

Katalog izložbe – link:

https://issuu.com/kratkaforma/docs/katalog_15b?fbclid=IwAR2b5B90__cqP9zAKc1Aff9K7Z_l1-vYdj-CzkxAPhscyW2_4GgYTAUrpvw

Za Srpsku Televiziju USA priredila: Nadica Janić

Nedavne objave