ЛЕПОТА СРБИЈЕ – БЕОГРАДСКА БОЕМСКА СКАДАРЛИЈА

ОТВОРЕНА ЛЕТЊА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА

Позната  београдска боемска четврт – „СКАДАРЛИЈА“у Скадарској улици, са малом задршком, због пандемије ковина 19, је недавно поново на почетку летње туристичке сезоне, отворила своје кафане, ресторане и баште, у којима ће се током лета  чути познати, популарни вечити звуци староградских песама и романси, „Тихо ноћи“, „Има дана“, „Некад  цвале беле руже“, „Небо је тако ведро“.  „Чија је оно девојка“, „Чај  горо чарна“, „Подмосковке вечери“, „Три године сам те сањао“, „Све моје јесени су тужне“ …

Туристичку атракцију познату не само на просторима бивше Југославије, већ и у читавом свету,  „Скадарлију“ су више од једног века уназад походили и посећивали најпознатији политичари, уметници, глумци, песници, књижевнци, сликари са наших простора, а и многе стране политичке и медијске звезде, међу њима, краљица Елизабета, шпански краљ Хуан Карлос, краљица Софија, Џорџ Буш старији, Маргарет Тачер, Вили Брант,  Сандро Пертини, Алберто Моравија, Ђина Лолобриђии, Никита Михалков, Џозефина Бекер, Берт Ланкестер …   Споменули бисмо и неке познате личности са наших простора, који су проводили пријатне вечери и ноћи у „Скадарлији“, уз музику, добро пиће и јело, Бору Станковића, Ђуру Јакшића, Стевана Сремца, Милорада Гавриловића, Бранислава Нушића, Радивоја Домановића, Густава Крклеца,  Чичу Илију Станојевића, Добрицу Милутиновић, Олгу Јанчевецку, Дивну Костић, Владислава Петковића Диса, Антуна Густава Матоша, Аугустина Тина Ујевића, Жанку Стокић, Раку Драинца, Иву Андрића, Љубинку Бобић, па, Мому Капора, Данила Бату Стојковића, Рахаелу Ферари, Драгомира Фелбу, Драгана Николића, Љубу Тадића, Оливеру Марковић, Радета Марковића, Мију Алексић, Миодрага Петровића Чкаљу, Ружицу Сокић, Миру Ступицу, Душана Јанићијевића, Бранку Веселиновић. Петра Краља …

Квалитетан културно-уметнички програм, који је започео у „Скадарлији“ традиционално испред чесме је отворио популарни глумац Милан Милосоављевић у улози познатог комедиографа, Бранислава Нушића, највљивао је учеснике.

Песме, уз аплаузе присутне публике и у пратњи скадарлијског оркестра, отпевале су познате интерпретаторке народне  музике и староградских песама, Мерима Његомир, Весна Димић и Биљана Петковић. Посебно је присутне одушевила позната глумица, „Скадарлијска дама“, Љиљана Јакшић, која више од двадесет година својом глумом, песмом и рецитацијама популарише „Скадарлију“,  увесељвала госте у ресторанима „Има дана“, „Два јелена“, „Три шешира“, „Два бела голуба“, „Шешир мој“, „Џивџан“ …

Поред познатих кафана и ресторана „Скадарлија“ има и неколико занимљивих  објеката које западају у очи посетиоцима. Код кафане „Има дана“ налази се  скулптура глумца Радета Шобота, рад вајара Тома Серафимовског, на самом крају Скадарске улице је себиљ, спомен-чесма изграђена у оријенталном стилу,  коју је Београду поклонио град Сарајево 1989. г. поводом скупа нествстаних земаља, у чије стварање је почетком шездесетих година учествовала СФРЈ. И најзад, свакако највећа атракција је Кућа Ђуре Јакшића. познатог песника, сликара и књижевника, који је у њој живео у другој половини деветнаестог века. Кућа је данас под заштидом државе и спада у  изузетно културно добро, представља  стециште сликара, песника и књижевника. и служи за представљње нихових дела. Испред Куће је скултура Ђуре Јакшића у седећем положају, изливена у бронзи, поред које се током године одржавају многи културно-уметнички скупови и догађаји.

На отварњу туристичке летње сетоне у „Скадарлији“ огласио се по традицији и глумац Бојан Хлишић, који је у улози скадарлијског добошара подсетио присутне на правила понашања гостију у овој боемској четврти. Између осталог он је ракао да музичари у „Скадарлији“ певају искључиво романсе и староградске песме, конобари морају да дочакују и поздраве госте на барем два језика, да имају лепе речи за даме. Уз то, нагаласио је Хлишић, да у скадарлијским кафанама и ресторанима нема место за кабадахије и насилнике,  а да у овм делу Београда не могу, већ на другом месту треба да парикарти своја запрежна возила (!?),  лимузине и џипове. Наравно, по завршетку свог говора и уз урадање по добошу, Бојан Хлишић је добио велики аплауз од публике која је присуствовала овом изузетном догађају.

На крају програма девојке и момци чланови Културно-уметничког друштва „Талија“ из Беорада су су уз пратњу скадарлијског оркестра извелои некико градских игара и по завршетку  наступа добили громогласан аплауз.

Отварању туристичке сезоне у „Скадарлији“ присуствовала је и позната глумица Вјера Мујовић, председница Удружења љубитења „Скадарлије“ и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, који су се обратили публиици пригодним говорима позивајући је да у што већем броју и чешће посетују ову београдску боемску четврт.

Овог пута част да подигне скадарлијску заставу на  свечаном отварању припала је легендарној српској глумици Ради Ђуричин, која се пре овог свечаног чина обратила публици говорећи о „Скадарлији“ и њеном значају за Београд, туристичкој дестинацији, која на најбољи начин представља Србију, њену културу, традицију и обичаје.

За Српску ТВ Чикаго, текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave