KOZNIK – ZABORAVLJENA TVRĐAVA KNEZA LAZARA

Na 922 metra nadmorske visine, oko osam kilometara zapadno od Aleksandrovca i desetak kilometara severno od Brusa, na ogranku Kopaonika smešten je Koznik.

Magični grad na obroncima Kopaonika. Zaboravljena tvrđava kneza Lazara.Koznik.

Tvrđavu je tokom sedamdesetih godina XIV veka podigao knez Lazar, a unutar ovog grada knez Lazar i knjeginja Milica izdavali su povelje. Prema predanju despot Stefan Lazarević je ovu tvrđavu kasnije dodelio velikom junaku Kosovke bitke Radiči Postupoviću, poznatijem u narodnoj poeziji kao glasoviti Rade Oblačić.

Tvrđava Koznik, sa čijih se zidina i kula pruža pogled na planine Kopaonik i Goč, kao i na župske vinograde, izgrađena je kamen po kamen. Zbog svoje nepristupačnosti, stari i mladi, žene i deca, pa čak i koze materijal su dopremali do visokog utvrđenog dela. Baš zbog životinja koje su učestvovale u izgradnji, stari grad nosi naziv – Koznik.

Na ogranku Kopaonika, na 922 metra nadmorske visine, oko osam kilometara zapadno od Aleksandrovca i desetak kilometara severno od Brusa smešten je Koznik. Nalazi se na kupastom bregu sa oštrim stranama koje su onemogućavale prilaz jednom od najviših srednjovekovnih utvrđenja kod nas.

Utvrđenje je nepravilnog oblika, jer prati konfiguraciju zemljišta na kojem se nalazi. Ima osam kvadratnih kula koje su ojačavale bedeme Koznika, a na severu, na najvišoj tački brega nalazi se donžon kula, tzv. poslednja linija odbrane. Tvrđava je duga oko 60 metara, a široka do 45 metra. Ispod južne strane nalazilo se podgrađe u kojem je živelo civilno stanovništvo. Unutar tvrđave pronađeni su ostaci cisterne sa četiri bunara, pomoću kojih se grad snabdevao vodom tokom opsadnog stanja i ratova vođenih na ovom prostoru.

Koznik je 1439. godine pao u Osmanlijske ruke, ali je 5 godina kasnije vraćen despotu Đurđu. Tokom pohoda na Kruševac deceniju kasnije Koznik ponovo pada pod tursku vlast.

Atraktivni srednjovekovni grad i danas otvara vrata svim znatiželjnim posetiocima, zato kreni i ti u avanturu. Prati nas, prijavi se na naš kanal i priključi nam se. Klikni subscribe i podeli našu priču, neka se čuju lepe priče iz Srbije i o Srbiji!

Koznik – The forgotten fortress of Prince Lazar – VIDEO

Tvrđave Srbije - Koznik - zaboravljena tvrđava kneza Lazara | ISTRAŽI SRBIJU!

Pripremili:

Paneuropa Discover Serbia

Novinar: Milica Brković

Snimatelj: Periša Đinđić

Prevod: Dragana Špica

 

Nedavne objave