ODBOJKA – SRBIJA NA KROVU EVROPE

Završeno evropsko prvenstvo odbojkašica u Azerbejdžanu, finale   SRBIJA – HOLANDIJA 3:1

Srpske odbojkašice u finalnoj utakmici u Bakuu glavnom gradu Azerbejdžana savladale Holandiju  3 :1 i po drugi put u svojoj istoriji postale evropske prvakinje. Nadmoćna igra pulenki selektora Zorana Terzića na svim utakmicama i ubedljiv trijumf na šampionatu koji je okupio 16 najboljih evropskih selekcija.

Srpske odbojkašice
Foto OSS

Ostvareno svih šest pobeda uz samo dva izgubljena seta.Najbolja igračica i MVP šampionata Tijana Bošković, najbolja blokerka Stefana Veljković a primač Brankica Mihajlović sve tri u idealnom timu šampionata. Veliko slavlje igračica i stručnog štaba i naših navijača koji su bili u samoj dvorani neposredno posle prijema medalja.

Nakon povratka u Srbiju ekipi priredjen veličanstven doček ispred gradske skupštine gde se okupilo nekoliko desetina hiljada koji su došli da pozdrave evropske šampionke kako već dolikuje uspehu postignutim u Bakuu. Sledeći šampionat Evrope 2019 godine u Turskoj.

Srpske odbojkašice
Foto OSS

Nakon dve nedelje takmičenja po grupama i u eliminacionoj fazi te ukupno 36 odigrane utakmice u Bakuu u dalekom Azerbedžanu  završeno je prvenstvo Evrope u konkurenciji odbojkašica u kojoj su reprezentativke Srbije nadmoćno i bez ijedne primedbe osvojile titulu najboljeg i okitile se zlatnim medaljama  evropskog šampiona.

Za mnoge je to bilo iznenadjenje ali ne i za reprezentativke Srbije i njihovog selektora Zorana Terzića. Radili su pet meseci zajedno  trenirali od 1 maja i u jednom podmladjenom sastavu osvojili na impresivan način ovaj evropsku šampionat ostvarivši svih šest pobeda četiri puta sa 3: 0 i dva puta sa 3 : 1 i sa set količnikom od 18: 2 postali najdominantnija evropska selekcija na ovakvim prvenstvima.

Selektor Terzić je podmladio sastav nema više Brakočevićke,Jelene Nikolić,Maje Ognjenović,i niza drugih igračica sa kojima smo osvajali svetska i evropska odličja. Jedna od najboljih igračica Milena Rašić je povredjena otišla na prvenstvo gde nije mogla da nastupi a jedna od boljih  Ana Antonijević zbog neopravdane suspenzije  nije bila na [ampionatu  i kazna joj je ukinuta tek nakon završetka evropskog prvenstva jer je bila neopravdana i odnosila se na prisutna doping sredstva u hrani, što se pokazalo kao netačno.

odbojka Srbija
Foto OSS

 

No mlade snage predvodjene Brankicom Mihajlović , Stefanom Veljković , Tijanom Bošković ,Bojanom Živković i  Jelenom Stevanović te  Malešević, Mirković, Pušić ,Bjelica, Popović Buša, Mirković, ,Blagojević i Milenković uz neoporavljenu Rašić koja je bila najveća podrška saigračima odigrale su ceo šampionat fenomenalno i iznad očekivanja i za mnoge neočekivano nadmoćno osvojile evropsko prvenstvo  blistavim igrama od početka do kraja.

Finalna utakmica sa rezentacijom Holandije vicešampionom sa prošlog evropskog prvenstva donela je neizvesnost samo u trećem setu kada su Srpkinje posle vodjstva od 2:0  (25: 20 i 25: 22) nešto popustile i dozvollle protivniku da dobije set 18: 25. Ali to je bila samo kratkotrajna kriza jer već u narednom setu Srbija je ubedljiva i kao furija stiže do ubedljive prednosti i dobijanja  trećeg seta sa  25:13 i u ukupnom skoru u setovima 3: 1 do pobede i velikog trijumfa i titule evropskog šampiona.

evropsko prvenstvo odbojkašica
Foto OSS

Bio je to moment  za veliki uspeh  veliko slavlje srpskog sporta i srpske odbojke uopšte posle brozane medalje odbojkaša na nedavno održanom prvenstvu Poljskoj.

Blisatave igre srpskih odbojkašica od početka do kraja šampionata šest pobeda u šest utakmica  su samo dokaz koliko su njihove igre bile ubedljive i kvalitetne u odnosu na sve svoje protivnike.Neopisvo je bilo slavlje njihovo , njihovog selektora Terzića i celog stručnog štaba i mnogobrojnih navijača naše gore lista koji sui z raznih država i Srbije doputovale na ovaj finalni turnir da bodre naše igračice i prisustvuju još jednoj velikoj pobedi srpskog sporta srpske odbojke i njenih odbojkašica.

Evropske šampionke su ovom pobedom pokazale da je Srbija zemlja sporta jer je ove godine bila Srbija druga na svetu u vaterpolu i druga u Evropi u košarci i treća u Evropi u muškoj odbojci što je uspeh i za mnogo veće države od naše, ali se tu neće stati već se i u narednim šampionatima u ostalim sportovima  na nivou evropskih i svetskih smotri najboljih ove i naredne godine očekuje žetva medalja i uspeh na svim frontovima gde se bude Srbija takmičila.

Veličanstven  uspeh odbojkašica izazvao je velike emocije svih aktera ,kod mnogih su potekle suze radosnice odmah po završetku meča na  samom terenu i prilkom intoniranja himne a oduševljenje nije mimoišlo sve navijače naših devojaka u samoj dvorani i svih onih koji su ovaj uspeh posmatrali preko malih ekrana u svim delovima Evrope pogotovo u Srbiji i Republici Srpskoj.

evropsko prvenstvo odbojkašica
Foto OSS

I izjave samh aktera bile su u nekoliko reči jer se nije moglo koncetrisati na ništa sem na veliko slavlje i uspeh kojem se treba diviti i o kome če se dugo pričati, o tolikoj premoći nad svim protivnicima o ubedljivim i za oko lepim igrama, o pobedama bez poraza od početka do kraja šampionata o vrhunskoj igri u finalu prvenstva.

Selektor Zoran Terzić koji je reprezentaciju preuzeo 2002 godine i za 15 godina staža sa tog mesta stvorio svetsku velesilu od reprezentacije Srbije u ženskoj odbojci i sam je bio iznenadjen dobrom igrom svojih izabranica a sa druge strane i titulom evropskog šampion:

“Titula je osvojena bez ijedne mrlje  a devojkje su pokazale da  su u svim elementima igre i igrom u celini bile daleko iznad protivnika i više nego zasluženo osvjili titulu evropskog šampiona. Ovo je ekipa koja je sada nastavila da pobedjuje i nećemo na tome stati pokušaćemo i da na narednim takmičenjima budemo na nivou možda i većem od oviog  Osvojiti titulu na ovaj način je zaista neverovatno.Devojke su uradile posao na način kako to do sada nije vidjeno. U velikom ritmu i na najvišem nivou su odigrale ceo šampionat i nisu ni jednog momenta dali protivnicima ni promil šansi da ih pobede i zaustave na putuka zlatnoj medalji.Čestitam svim devojkama, na velikom uspehu na tolikom trudu ,samoodricanju ovih  meseci dok smo zajednički radili i pripremali se za ovo takmičenje. Trud se isplatio i zasluga je to ovih sjajnih devojaka čije vreme tek dolazi “

završio je obraćanje najuspešniji  selector  u istoriji srpske odbojke Zoran Terzić.

Da titula ipak  nije došla slučajno već da je plod rada i kvaliteta ekipe u odnosu na druge protivnike smatra i najbolji bloker šampionata Stefana Veljković :

“Finalna utakmica je bila kao i svaka druga jer smo je odigrale na najvišem nivou uz punu koncentraciju svih nas. Ali mi tako igramo uvek ,znamo se dobro pa iako smo mlada ekipa odavno smo zajedno još od omladinskih selekcija i onda i ovaj uspeh nije slučajnost.Mi smo zajedno od  1 maja i radili smo pakleno i sa mnogo truda i svih odricanja i onda je došao i ovaj uspeh kao nagrada za sav taj naš trud. Svaka čast devojkama, Bilo je i smeha i druženja i svadje i svega ali je na kraju pobedjivalo drugarstvo i naš kvalitet,Ali mi smo kao tim najjači i kada je najpotrebnije to i pokažemo što je i sada bio slučaj.Drago nam je posebno što smo posle srebra na OI u Riju i niza drugih medalja osvojili i ovo evropsko zlato zašta hvala svim devojkama stručnom štabu i svima koji su bili uz nas tokom ovog po nas šampionata za pamćenje “

rekla je jedna od najzaslužnijih za veliki uspeh naše odbojke Stefana Veljković.

evropsko prvenstvo odbojka

Jedna od najboljih i najiskusnijih igračica Brankica Mihajlović je bila jedna od retkih koja je bila optimista i pre početka evropskog prvenstva:

Ceo turnir smo odigrali na najvišem nivou, što se vidi po činjenici das mo sve protivnike pobedili ubedljivo  i izgubili samo dva seta,Najteže je bilo sa Holandjankama i u grupi i u finalu ali smo protiv njih igrali maestralno što pokazuju i rezultati.Bila sam kao retko ko optimista i pre početka prvenstva da ćemo se okititi barem jednom od medaljha a ovde smo osvojili onu najsjajniju i pokazali svima i celoj Evropi das mo u ovo momentu ubedljivo najbolji za koplje iznad svih ostralih ekipa “

bila je oduševljena uspehom  titulom i nagradom za najbolje gprimača prvenstva Brankica Mihajlović.

Zoran Gajić je kao selektor odbojkaša 1 oktobra 2000 godine osvojio olimpisko zlato. Sada se kao predsednik OSS radovao uspehu odbojkašica :

“Zasluženo smo šampioni.Bez obzira na poteškoće koje smo imali u toku pripremai  izostankom igračica zbog povreda i drugim problemima zbog kojih nismo ni mogli biti kompletni  tokom priprema devojke su uprkos svemu tome i bez pomoći kapitena  Milene Rašić pokazale svoj kvalitet dokazale ubedljivo da su  najbolje u Evropi i da su potpuno zasluženo osvojile  evropski šampionat u Azerbejdžanu”

bio je kratak i zadovoljan predsednik OSS i jedan od naših najboljih stručnjaka u odbojkaškom sportu Zoran Gajić.

Tijana Bošković je proglašena za MVP šampionata u Bakuu a pehar joj je oredao predsednik CEV Aleksandar Boričić.U drim timu  pored nje su i srpske igračice primač Brankica Mihajlović i bloker Stefana Veljković. Pored njih idealnu postavu čine tehničar Dejkes primač Bruis i korektor Slojtes iz Holandije drugi bloker Erdan iz Turske i libero Mamadova iz Azerbejdžana.

“Ne znam kojim rečima da opišem ovaj osečaj.Mi smo prvaci Evrope. Ponosna sam na sve igračice,Pet meseci smo zajedno, pet meseci smo radile za ovaj dan i uspele smo u našim planovima i željama.Mi smo prvaci Evrope naša želja je postal stvarnost. Presrećna sam zbog ovog uspeha i hvala svim drugaricama za ovo veliko slavlje za ovaj veliki uspeh za nas za Srbiju i za moje Bileće “

rekla je naš sigurno najbolji pojedinac i najuspešniji smečer kršna Bilećanka  Tijana Bošković velika nada i budućnost naše i svetske odbojke.

 evropsko prvenstvo odbojka

Slavlje je upristojeno u samoj dvorani odmah nakon podele medalja ai pehara a ono što je čekjalo naše igračice i ceo stručni štab je doček ispred skupštine grada u Beogradu tradicionalno mesto gde se okupljau Beogradjani da pozdrave naše najbolje sportiste i njihove trenere posle njihovih velikih uspeha na evropskim i svetskim takmičenjima.

Tako je bilo i oovoga puta desetine hiljada stanovnika glavnog grada je uz pesmu i skandiranje pozdravilo šampionke Evrope koje su jedna po jedna izlazile na terasu gradske skupštine i otpozdravljhali na klicanje svih prisutnih njihovom veličanstvenom uspehu.

 evropsko prvenstvo odbojka

Puno emocija kod svih prisutnih i svih reprezetativki samo su bli dokaz koliki je veliki uspeh naših devojaka koliko nacija ceni i poštuje uspehe naših reprezentacija u svakom sportu i kolika je naša podrška sportistima na svim borilištima terenima i arenama sveta,Uz muziku i pesmu prošlo je ovo veličanstveno druženje sa željom prisutnih da ih ubudućre bude još više a ove devojke su obećale nove uspehe nove medalje i nova druženja na ovom istom mestu a mi ćemo im samo reći srećno devojke u nove trijumfe i nove pobede i veliko hvala za uspeh koje ste postigle i najbolje predstavile našu dršavu na evropskoj smotri ženske odbojke.

Njihovo sledeće takmičenje je Svetsko prvenstvo iduće godine u Japanu i Evropsko prvenstvo 2019 godine u Turskoj.

 

Tehnički podaci šampionata

Polufinale

Holandija- Azerbejdđan    3 : 2

Srbija- Turska                      3   0

 

Za treće mesto

Turska- Azerbejdžan         3  :  1

Finale

SRBIJA  –  HOLANDIJA     3 :  1

Dvorana Nacionalna arena u Bakuu.Gledalaca 3600.Sudije Mokri Slovačka iZulfagarov Azerbejdžan.

Srbija :  Buša Živković 2,Malešević 8,1Mihajlović 15,Mirković, Veljković 12,Pušić- libero ,Bjelica, Stevnović 9,Rašić, Bošković 29,Milenković, Blagojević- libero,

Holandija :  Knip- libero,Stotlberg,Belien 13,Plak 5,De Kruijf 11,Baliešten 6,Šit- libero,Spetjes 9, Bajs,Dejken 10 , Jasper 2,Dalderop , Polder,Kolhas

 

Put do trona reprezentacije Srbije

U grupi

1.Srbija  -Češka        3 :  0

  1. Srbija – Holandija 3 : o
  2. Srbija- Belgija   3  :  1

Četvrt finale

Srbija- Belorusija        3 :  0

Polufinale

Srbija-  Turska                 3   0

Finale

Srbija -Holandija 3  1

 

Završni plasman  na Evropskom prvestvu odbojkašica  Azerbejdžan 2017

  1. Srbija
  2. Holandija
  3. Turska
  4. Azerbejdžan
  5. Italija
  6. Rusija
  7. Belorusija
  8. Nemačka
  9. Bugarska
  10. Poljska
  11. Hrvatska
  12. Češka
  13. Ukrajina
  14. Belgija
  15. Madjarska
  16. Gruzija

 

 

Foto OSS           Tekst  Rajko Delibašic

Nedavne objave