САБОР “ПРЕЛА И ПОСЕЛА” НА ДАН СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

МАЛА МИЛИЦА ОДУШЕВИЛА ПРИСУТНЕ

 

Поводом православног празника, Свете Тројице, у Лазаревцу је 3. и 4. јула  на платоу испред Библиотеке “Димитрије Туцовић” одржан је још један традиционални српски сабор из серијала”Прела и посела”. И овом приликом, као и раније, манифестацију је пратио велики број поштовалаца народних обичаја и традиције српског народа.  Првог дана, у суботу, 3. јула, у Етно клубу “Прела и посела”, Колубарски трг.бб,  одржана је аудиција младих певача и свирача, који музицирају  на националним инструментима (фрула, двојнице, гусле, виолина, хармоника …)  Приказана је и ревија етно-модела из Уметничке радионице Радмиле Симић. Технолог из Ваљева Жељко Симић, будући доктор наука, одржао је предавања о припреми и чувању здраве органске хране.

Велику пажњу публике је привукла Невена Савић, инжењер пољопривреде, одсек за воћарство и виноградарство, која је у свом излагању дала посебан значај гајењу аутохтоних сорти воћа. Млада и перспективна научница, говорила је и о калемарству и како да сачувамо старе сорте крушака,  јабука и грожђа. Невена Савић је активан члан Удружња чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела”. Живи у селу Љуптен код Алексинца и ради све сеоске послове, прави је пример младима како се и на селу може пристојно живети и зарађивати, само треба живот осмислити и дати му нову димензију. За нашу омладину, каже,  да би требало да остане, врати се или дође у село,  да у сеоској средини млади могу оплеменити и променити свој живот, дајући му нови смисао, бавећи се воћарством, узгојем стоке или здраве органске хране … Невена ће засновати породицу на селу и остати у Србији. На тај начин хоће да да свој допринос развоју и очувању српског села, не жели да оно нестане. Невена се бави спортом, игра фудбал, а омиљени број дреса јој  је 69.

На дан Свете Тројице  4. јуна, у поподневним часовима почео је уметнички програм у органитацији Удружења “Прела и посела”. Најмлађи члан удружења Милица Павић из Ваљева дивном здравицом је поздравила Лазаревчане и одушевила све присутне. Милица је ученица трећег разреда Основне школе “Нада Пурић” из Ваљева, има 9 година, позната и афирмисана српска млада здравичарка, али и одлична ученица. Најбоље оцене има из  математике. Иначе, Милица је унука и наследница у беседништву Драгише Симића, председника Удружења “Прела и посела”, који важи за једног од најбољих беседника у Србији..

Удружење “Прела и посела” чува своје обичаје и традицију, али поштује и обичаје других националности  Удружење има одличну сарадњу са једним ромским културно-уметничким друштвом из Лазаревца, које је учествовало у програму и задивило све присутне.

 

У програму је узео учешће и Ранко Ћурић из Вировца код Мионице, који је на виолини свирао коло “Колубарски вез”. Лазаревчанима се представио и гуслар Вукомир Шћекић из Бање Врујци, Сања Миловановић из Дучице код Мионице свирала је на фрули-двојници и окарини. Наступила је и млада, талентована виолинисткиња Јована Гајић из Обреновца, а изворна певачка група “Јутро” из Београда одушевила јер све присутне предивним песмама. Групу “Јутро” предводи сјајна млада уметница, етномузиколог Милена Шљивић и захваљујући њој група је постала једна од најпопуларнијих у Србији..

Домаћин манифестације, Драгиша Симић, гворио је беседу, али и као врсни интерпретатор народних песама сјајно је отпевао познату нумеру “Куће мале кречене у бело”. И остали певачи имали су светле тренутке, певајући сплет народних песама, међу њима Предраг Пера Митић, Драган Ашанин, Миленко Блажић …

Ова манифестација није могла да прође без новинара и публицисте, Горана Ковачевића, који је уз помоћ две мисице, Слађане Антонијевић из Лазаревца и Слађане Јовановић из Аранђеловца, најавио своју традиционалну манифестацију “Мис Сребрног језера”, која ће се одржати 1. августа у Великом Градишту. У Лазаревцу је наступила и једна од најпопуларнијих изворних група у Србији “Сретењске зоре” из Раниловића код Аранђеловца, која се преставила сплетом песама из Шумадије.

Програм  је водио и уредио Драгиша Симић председник Удружења за негу и очување српске традиције и обичаја “Прела и посела”.

Љиљана Ђорђевић из Белановца била је задужена за сценографију. Њен труд за сценогфрафију заслужује највишу оцену јер је користила предмете и експонате, који се вековима уназад употребљавају у српским домаћинствима.

Медијски покровитељи сабора у Лазаревцу били су: Српска ТВ Чикаго, РТС, ТВ “Храм”, Радио “Кис” из Лазаревца … За горе споменуте медије, Драгиша Симић, каже, да захваљујући њима повећано је интересовање за све саборе које организује Удружење “Прела и посела” , они су допринели да се многи српски обичаји, славе, традиција афирмишу и не падну у заборав.

 

За Српску ТВ : Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave