15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

СЕЋАЊЕ НА ДУЕТ МИЛОШЕВИЋ – АЛЕКСИЋ

Петнаести фестивал народне музике “Златни гласови: сећање на дует Милошевић – Алексић”, одржан је у петак 2. јуна у прелепом и романтичном амбијенту, на јединственој Летњој позорници у Бојчинској шуми Прогар, недалеко од Београда. Овај сабор народне музике, који је  имао за циљ очување српске песме и њен изворни звук од налета све присутнијег турбо-фолка, кича и шунда, није имао такмичарског карактера, био је јубиларан, на којем су сведени досадашњи резултати, подељена признања за неке раније учеснике, сараднике и пријатеље, који су дали свој допринос наступом, али и у организацији, да Фестивал постане једна од најзначајнијих музичких манифестација народне музике у Србији.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Организатор 15. фестивала народне музике “Златни гласови: сећање на дует Милошевић – Алексић” било је Удружење грађана “За Петровчић”, а суорганизатор Културни центар (КЦ) Сурчин. Уметнички директор манифестације је био господин  Душан Јовановић Дуки из Петровчића, крај Београда. Водитељке  су биле, Зорица Зец и Гордана Гоца Ковачевић.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Програм је отворио увек агилни и предузимљиви председник Градске општине (ГО) Сурчин, г. Стеван Шуша. Он је, после обраћања публици, уметничком директору Фестивала, Душану Јовановићу за нарочите заслуге на популарисању народне музике, уручио признање ГО Сурчин. Јовановић, је, пак, г. Шуши доделио статуу Фестивала, у знак досадашње подршке и изразио жељу да се сарадња настави и у будућности на бројним акцијама које ће он (Душан)организовати.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

До сада је на овом Фестивалу учествовало око двеста певача и инструменталиста, док је у квалификацијама за финални наступ било око пет стотина извођача. Први Фестивал је одржан  2001. г. у Петровчићу, а организовани су и у Јакову, Петровцу на Млави и Ражњу.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Пред наступ певача, минутом ћутања одата је пошта истакнутим уметницима, који су били раније учесници, а нису више међу нама, Милану Бабићу, Вери Ивковић, Станиши Стошић, Милени Бабић и Паји Јеремићу, власнику Уметничке ливнице “Јеремић”.

 

РЕВИЈА ПЕВАЧА

 

После поздравне речи Драгана Илића Чуче, представника КЦ Сурчин, ређели су се певачи, који су током протеклих година својим наступом и наградама обележили ову значајну музичку и културну манифестацију. На бини уз оркестар Владимира Цветановића Владе Канаде, наступили су солисти: Милош Богдановић, Ђорђе Радосављевић, Раде Пандур, Драган Илић  Барајевац, Тома Недић, Зоран Станковић, Раде Гајић … У овом делу програма узела је учешће најуспешнија певачица Фестивала Слађана Ђорђевић Буцка, звезда “Гранда”, која је извела победничку песму “Казни ме”. Публика је током вечери имала прилику да чује и младог и веома перспективног певача Милована Ћирковић из Петровчића као и Славољуба Васића, који је отпевао песму “Наша тамбурашка”. .

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”
15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”
15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

– Нашим фестивалима смо желели да љубитеље народне музике  подсетимо на славни и незаборавни дует Живка Милошевић – Јелена Лела Алексић, и да сачувамо сећање на њих две. Овај дует сматра се за најпознатији и најбољи женски дует у бившој Југославији и ван њених граниица. У фонотеци Радио Београда евидентирано је 160 песама, које су оне отпевале и права су културна баштина наше изворне народне песме. Међу њима су и новије нумере компоноване у духу традиционалног српског мелоса. Живка Милошевић је рођена у Петровчићу, месту где и ја живим и зато сам посебно поносан. Њих две, Живка и Лела настављају да живе у нашим срцима и сећању  – каже г. Душан Јовановић, који је Снежани Милошевић, Живкиној унуци, доделио постумно плакету Фестивала за најбољи женски дует свих времена. Иста плакета је уручена и Сањи Алексић, унуци Јелене Леле Алексић. Г. Јовановић је и Сањи Елез, из КЦ Сурчин уручио плакету за сарадњу и помоћ у организацији Фестивала.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Снежана Милошевић је, као гост, отпевала песму “Сремачко је село мало”, коју је компоновао Мића Милошевић, син Живке Милошевић. .   .

 

МУЗИЧКЕ ЗВЕЗДЕ НА СЦЕНИ

 

У лепом издању представила се и млада, перспективна и атрактивна певачица Светлана Томић, познатија као Мала Цана и њен колега Славко Максимовић из Републике Српске. Посебно одушевљење је изазвала сексипилна Милкица Лекановић Теслићанка. Ова млада дама, бујног попрсја, моментално пева у Немачкој. У последње време често наступа у Србији и на свим фестивалима на којима је учествовала освојила је само најпрестижне награде. Милкица је проглашена од стране организатора за најуспешнију и најнаграђенију представницу Срба у расејању на фестивалима народне музике за последње две године.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”
15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”
15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Публика на сцени имала је прилику да види и неколико истакнутих звезда народне музике, Данку Стојиљковић, Миљка Витезовића, Ангела Димова, Јасну Ђокић, Радета Петровића и Андрију Бајића.. Сви су они раније добили бројна признања од организатора Фестивала “Златни гласови”. Данка Стојиљковић  је добитник статуе за очување традиционалне изворне песме. Она има и трајне снимке за фонотеку Радио Београда. Награђивана је на бројним фестивалима, сада је музички уредник на програму Радио Београда 202. Исто вече Данки је уручена специјална  захвалница за учешће на ранијим фестивалима и њихово промовисање. И Миљко Витезовић је, као Данка Стојиљковић, добитник статуе за очување српског изворног мелоса. Наступили су још, Ангел Димов, који је раније добио награду Победник града Београда за 35 година уметничког рада. Певао је и прослављени Раде Петровић, носилац статуе Победник града Београда, познат је по бројним популарним песмама народне музике. Андрији Бајић је уручена плакете за 50 година успешног рада и популарисању народне музике. Дует Томислав и Андрија Бајић је од стране организатора Фестивала проглашен за најбољи мушки дует свих времена у Србији. Овај дует је раније добио награду, статуу за очување српске традиционалне музике.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Душан Јовановић и Удружење грађана “За Петровчић” баве се и хуманитарним радом, они су прошле јесени спровели акцију прикупљање новчаних средстава за лечење Зорице Велицки. Добровољним прилозима прикупљено је око 200.000 динара. Зорица се на бини захвалила донаторима. Акција је настављена и током Фестивала и биће још извесно време док траје њено лечење.

15. ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ"
15. ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ”

Гордана Лучић, председник Удружења жена “Сурчинке” из Сурчина, које је обезбедило торту за слављенике, је исказала задовољство што је сарађивала са вредним организатором г. Душком Јовановићем и изразила жељу да и у будуће раде на заједничким акцијама.

 

ПОХВАЛЕ И КРИТИКЕ

 

Свечано су уручена и бројна признања за петнаест година ангажовања на културним манифестацијама, посебно на реализацији Фестивала, које је Удружење грађана “За Петровчић” организовало. Признања су добили: Жика Маринковић, Нада Младеновић, Трифун Матић, Дамир Азировић, Петар Драгичевић, Бранислав Игњатић, Предраг Илић, Павле Прокопљевић, Горан Лазаревић, Микица Јовановић, Зоран Ценић, Дејана Јакшић, Снежана Бабић, Драгана Вукасовић, Александар Бабић, Александар Марковић, Владимир Тодосијевић, који је био петннаеснт година музички уредник Фестивала, новинар Зоран Јакшић,  Српска ТВ Чикаго (извештавао свих ових година са манифестација од 2001. године), Маријана Вучић, фоторепортер у ГО Сурчин (последњих пет година), ТВ МАГ Обреновац, Радио Београд 2002.

 

Фестивал народне музике “Златни гласови: сећање на дует Милошевић – Алексић” су помогли: генерални спонзор: Уметничка ливница “Јеремић”, покровитељ: КЦ Сурчин,  као и пријатељи: ГО Сурчин, пољопривредне апотеке “Ратар” Деч, ресторан “Бојчинска колеба” Прогар, удружење жена из Купинова, Сурчина и Прогара, Удружење пензионера из Петровчића, Месна заједница Петровчић …

 

– Задовољан сам одзивом певача и њиховим наступом на Фестивалу. Многе интерпретаторе, који су желели да учествују морали смо да одбијемо, јер да смо прихватили њихове молбе могли бисмо да организујемо још који концерт. Драго ми је што су сви досадашњи учесници испунили мој захтев да наступе са новим песмама компонованим у духу српског изворног мелоса. То је доказ да су традиционалне српске песме још увек у бићу нашег народа и да оне настављају живети упркос агресивном шунду и кичу, који већ дуже време нагриза нашу музику. Посебно сам задовољан што су на Фестивалу наступили бројни квалитетни певачи народне музике, који гаје култ традиционалне музике. Захвалио бих се и медијима,  новинару, Зорану Јакшићу, фоторепортеру Маријани Вучић, ТВ МАГ Обреновац и Уметничкој ливниици “Јеремић”, која је све време била уз нас – каже уметнички директор Фестивала, па наставља:

 

– Ове године смо имали добру подршку КЦ Сурчин и ГО Сурчин. После 40 година рада на естради добио сам и ја признање, овог пута од председника ГО Сурчин. Значи, труд се коначно исплатио. Али не могу да се похвалим да сам раније имао добру  сарадњу са мојом Месном заједнцом Петровчић, тек ове године су први пут прискочили у помоћ. Новчану помоћ нисам имао ни раније од ГО Земун, па, ни од ГО Сурчин. После петнаест година људи су схватили да радимо праву ствар, почели су мало да помажу, али недовољно. После великих успеха, али и силних одрицања, волонтерског рада, куцања на врата, која  се нису отварала, морам да саопштим да спуштам завесу на Фестивал народне музике: “Златни гласови”, сећање на дует Милошевић – Алексић. Од мене је доста. У плану су други пројекти, али о том-потом.

 

Медијски покровитељи Фестивала народне музике “Златни гласови, сећање на дует Живковић – Алексић” били су: Српска ТВ Чикаго, Радио Београд 202, ТВ Маг Обреновац

 

Текст и фото за Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave