2017 ICF CANOE SPRINT WORLD CUP III BELGRADE

У Београду, од 1-4. јуна, одржан је 3. Светски куп у кајаку и кануу спринт на Ади циганлији.

 

2017 ICF CANOE SPRINT WORLD CUP III BELGRADE

Београд,  главни град Србије, ове недеље од 1-4. јуна,  био је средиште  кајакашког света. На Ади циганлији, око хиљаду такмичара из 58 земаља борили су се у 175 трка на четири дистанце: 1000, 500, 200 и 5000 метара, доприневши да такмичење у Београду буде најмасовније ове сезоне. Да све прође у најбољем реду, у складу са правилима, бринуло је 30 судија. У конкуренцији паракајака такмичили су се представници 10 земаља и веслали су  само финалне трке.

Од ове сезоне, Међународна кајакашка федерација променила је формат трка на 5000 метара. За разлику од досадашњег формата, старт најдуже кајакашке и кану дистанце почиње на 500 метара и весла се пет кругова на 350 метара. Да последње такмичење у овогодишњем Светском купу прође у најбољем реду , осим преданог тима Кајакашког савеза Србије, допринео је рад  и 200 волонтера. На завршном Светском купу, који се весла на Ади Циганлији, за српски тим наступило је двадесеторо такмичара који су се борили у 12 дисциплина. У српском тиму нашла су се и наша двојица паракајакаша, Арсен Арсеновић и Вук Радовановић.

Дана 19. јануара 1924. године, у Копенхагену у Данској, је основана Internationale Repräsentantenschaft Kanusport, скраћено IRK, која је 1946. године променила име у u ICF (Internationale Canoe Federation).

Кајакаштво је спортско рекреативна грана у којој спортисти седе,у кајаку или клече, у кануу, окренути лицем у смеру вожње, а покрећу се веслом које није ослоњено на чамац, већ се држи слободно у рукама. Кајак на мирним водама је борба брзине, снаге и издржљивости, где се спортисти такмиче раме уз раме на водама које не теку. Од 1936. године кајак је олимпијски спорт. У олимпијском програму налази се 12 кајакашких дисциплина. Кајак и кану је један од најтрофејнијих спортова у Србији. Кајакашки савез Југославије настао је 1930. године, а на светским првенствима учествује од 1932. године. На олимпијским играма учествује од 1936. године. Кајакаши из Србије до сада су освојили 51 медаљу на највећим светским и европским такмичењима. Само на олимпијадама, три златне и две сребрне медаље. У Београду је организовано пет светских пренстава. Кајакашки савез Србије основан је 1953. године. У протеклих 50 година израстао је у модерну организацију која броји преко тридесет чланова.

Детаљне информације, о учесницима, резултатима и освојеним медаљама, налазе се на званичном сајту Кајакашког савеза Србије.

Za STV USA Siniša Mijatović

Nedavne objave