„ ČUDNI TALASI“ – SIMONIDA RAJĆEVIĆ

Simonida Rajćević „ ČUDNI TALASI“

Izložba slika velikog formata

Doktor likovne umetnosti Simonida Rajćević svojom  izložbom slika velikog formata „ ČUDNI TALASI“ zatalasala je i brojne  građane Beograda – ljubitelje likovne umetnosti. Da bi odgledali ovu zanimljivu postavku čekali su na pločniku ispred galerije „Zvono“ da se oslobodi prostor unutar galerije.

O postavci  kustos Maja Čirić  kaže:

 

“Čudni talasi su formalna aktuelizacija unutrašnjeg preispitivanja, pri čemu se pojam aktuelizacija odnosi na sakupljanje i otelotvorenje intimnog inventara ranjivog bića, koje stupa u odnos sa okruženjem.
To okruženje ovde je predstavljeno uz pomoć apstrakcije. Odnosno, apstrahovanja od poznatih i prepoznatljivih predstava. Apstraktni elementi na slici, koji okružuju savladanu nagu mušku figuru, tragovi su različitih atmosfera koje prizivaju reč čudno, a koja se može tumačiti i kao bizarno, kao vid odvojenosti od realnosti.
Ovde se dakle radi o unutrašnjem doživljaju otuđenosti kao pogleda na svet, a ne o svetu samom po sebi. Apstraktnim okruženjem, kao spoljašnjim ogledalom unutrašnjeg sveta, Simonida Rajčević se prepušta odsustvu realnosti.

Nedostatak društvenog konteksta, koji je zamenjen apstrakcijom i nadomešten atmosferom, može se odrediti kao politizacija neučestvovanja. Upravo takvom atmosferom autorka savladava platno kao opažajno polje, to jest, kao meru sveta koju je moguće zahvatiti rukama, a koja je manifestovana kroz ciklus slika velikog formata (200 x 150cm).

 

U tom smislu, Rajčevićeva ne gradi likovnost kroz socijalizaciju sa drugim likovima predstavljenim na slici, već upravo odsustvom tog procesa. Na taj način, autorka i razrešava sopstveno nezadovoljstvo postojećim mišljenjima i praksama.”

 

Simonida Rajčevic rođena je u Beogradu 2. aprila 1974. godine. Diplomirala 1997.
1999. godine magistrirala, a 2015. doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na istom fakultetu kao docent od 2001. godine. Ovo je njena šesnaesta samostalna izložba.

 

Veroljub Milošević

 

Nedavne objave