ZVEZDA DEMOLIRALA GALATASARAJ

23 kolo Euro lige košarkaša

 

ZVEZDA  DEMOLIRALA  GALATASARAJ

Crvena zvezda Galatasaraj 77 : 58

 

Ovo je Zvezdina 13. pobeda, pa su se momci sa Malog Kalemegdana za još jedan korak približili plasmanu u final-eight.

 

 

 

 

Piše: Rajko Delibašić, STV

Trenerski čas  Dejana Radonjića

 

U 23. kolu Evrolige Zvezda je dobro isprašila turski Galatasaraj, dok je strateg crveno-belih Dejan Radonjić u potpunosti nadmudrio trenera gostiju Atamana. Ovo je Zvezdina 13. pobeda, pa su se momci sa Malog Kalemegdana za još jedan korak približili plasmanu u final-eight.

Po mnogo čemu će utakmica sa (među Zvezdinim navijačima) omraženim Galatasarajem ostati upamćena. Nije tajna da su već treću godinu utakmice sa pomenutim klubom posebne. Nakon tragedije koja se desila krajem novembra 2014. godine kada je u Istanbulu ubijen Zvezdin navijač Marko Ivković, utakmice sa Galatasarajem nose posebnu težinu. To se i ovog puta moglo videti na svakom koraku: najglasniji zvižduci koje Pionir pamti u trenutku izlaska na parket trenera gostiju Ergina Atamana, polovina navijača u hali je nosila majicu sa likom ubijenog Marka, rešenost Zvezdinih igrača da ovu utakmicu bar iz jednog razloga nikako ne izgube…

Dejan Radonjić je još jednom pokazao kolika je trenerska veličina. Uspeo je da izađe na kraj sa svim okolnostima koje mu nisu išle na ruku. Pre svega, u goste mu je došao tim koji je potpuno rasterećen, jer odavno nema nikakve šanse da se plasira u narednu rundu Evrolige. Dalje, tim je umoran i do pre svega nekoliko dana je bio desetkovan, što lakšim, što težim povredama (Dangubić, Jović, Bjelica, Volters, Kuzmić). Zatim, ono što je najteže za trenera, pobeda je već bila upisana iako utakmica još nije ni počela. Uz sve navedeno još i posebnost ove utakmice (zbog pomenute tragedije). Iznad svega toga se Radonja izdigao i dozvolio protivniku, koji možda ima i najbolja dva šutera za tri poena u ligi (Dibler i Dej), da postigne svega 58 poena. Od svih timova to je uspelo još samo Panatinaikosu u 11. kolu, ali bez svih navedenih otežavajućih okolnosti koje su bile pred Radonjićem.

 

Tok utakmice

 

Početak utakmice nagoveštavao je šutersko veče. Utakmica u prepunom Pioniru je otvorena uspešnim šutevima za tri poena na obe strane. Kod rezultata 11:10 za Zvezdu već smo videli pet trojki, tri Zvezdine i dve gostiju. Sjajan u tim trenucima bio je Branko Lazić. Svoju treću trojku iz tri pokušaja Lazić postiže za Zvezdinu prvu osetniju prednost +6. Do kraja perioda Galatasaraj je uspeo da smanji rezultat na 20:17.

U drugoj četvrtini Zvezda je polako nametala svoj ritam igre. Pred gostima su se sve više pojavljivali obrisi Zvezdine čelične odbrane, pa je razlika u korist Beograđana sve više rasla. Lazić se nije zaustavio, pa je svojom četvrtom trojkom iz isto toliko pokušaja, uz pomoć vrlo dobrog Simonovića, odveo crveno-bele prvi put do dvocifrene prednosti – 34:24. Razlika se do kraja ovog perioda samo uvećavala, jer su svoj doprinos pored pomenute dvojice davali Kuzmić i Dženkins. Četvrtina je završena rezultatom 48:29

 

Neobičan detalj je što je već u prvom poluvremenu Ataman u igru uvodio sve igrače. Očigledno je lutao u pokušajima da se suprostavi Radonjiću. Ni treća četvrtina nije donela Turcima ništa dobro. Postigli su svega 13 poena, pa je minus narastao (-22) do kraja ovog dela utakmice. U košarkaškom smislu bila je ovo najlošija četvrtina oba tima. Igra je obilovala izgubljenim loptama, međutim u takvim situacijama Zvezda uvek demonstrira svoje najbitnije oružje kojim neutrališe greške u napadu – granitnu odbranu.

Poslednja četvrtina sa Zvezdine strane odigrana je tako da se utakmica mirno privede kraju, uz što manju potrošnju igrača i izbegavanje neke nove povrede. Radonjić je pružio svim igračima šansu da osete atmosferu i na parketu, a ne samo na klupi. Za razliku od Blejka Šilba (nekada igrao za Zvezdu) koji je protiv svog bivšeg kluba za 17 minuta postigao svega 2 poena, Dion Tompson (nekada igrao za Galatasaraj) se protiv svog bivšeg kluba mnogo bolje snašao, te je za takođe 17 minuta postigao 10 poena uz 6 skokova. Meč je završen pobedom Beograđana – 77:58.

 

Statistika

 U redovima Zvezde najefikasniji je bio već spomenuti Branko Lazić sa 17 poena (šut za tri poena 5/5). Pratili su ga Kuzmić i Simonović sa po 16 poena, s tim da je Kuzmić imao i 8 skokova, te je bio najbolji skakač na utakmici. Dženkins je postigao 11 poena, dok je Tompson zabeležio 10. Raduje povratak Jovića koji je igrao 30 minuta, pa se čini da se poprilično oporavio od povrede leđa. U redovima Galatasaraja vredan pomena je bio Vladimir Micov koji je jedini imao dvocifren učinak (postigao 11 poena). Pre bi se moglo govoriti o onima koji su najviše podbacili u redovima tima iz Turske. Pre svih, Diblera koji za 12 minuta nije postigao ni jedan poen, kao i Šilba koji je postigao svega 2 poena. Ukupno gledano, kada bi Galatasaraj tražio uzroke poraza, mogao bi ih pronaći u lošem skoku, ali i u neverovatne 23 izgubljene lopte. Međutim, postalo je pravilo da Zvezdini protivnici beleže veliki broj izgubljenih lopti, pa bi se pre moglo zaključiti da su one produkt Zvezdine dobre odbrane, nego prevelike dekoncentracije protivničkih igrača.

 

Izjave nakon meča

 

Dejan Radonjić (Crvena Zvezda):

“Odigrali smo takmičarski jako dobar meč. Tokom meča gradili smo rezultat i dobijali na samopouzdanju. Rezultat je do kraja meča bio potpuno pod našom kontrolom. Utakmice protiv Galatasaraja imaju poseban značaj, pa mi je posebno drago što smo uspeli da budemo bolji i pobedimo. Mislim da je iracionalno pričati da li je ovom utakmicom Zvezda počela da vraća formu. Ne slažem se da je bilo pada forme, jer kako da pričamo o formi kada znamo da nam je u kratkom roku bilo povređeno šest igrača. Inače, to što ne ističem igrače koji su odlično odigrali, ne znači da sam škrt na pohvalama i da ih ne hvalim. Samo to činim na drugom mestu, a ne na konferenciji za štampu.”

 

Ergin Ataman (Galatasaraj):

“Bilo je veoma teško igrati utakmicu u ovakvoj atmosferi, posebno ako se zna da smo izgubili sve šanse za plasman u sledeću rundu. Zvezda je odlično otvorila utakmicu šuterskom serijom Branka Lazića, kojem se kasnije priključio Simonović.”

Interesantno je spomenuti da je Ataman delovao vrlo deprimirano ne samo na konferenciji za štampu, već i tokom cele utakmice. Puno vremena je sedeo na klupi, a mnogo manje je stajao uz aut-liniju. Verovatno su ga pogodili zvižduci pri ulasku u halu. Podsećamo da je razlog netrpeljivosti Zvezdinih navijača njegova nesmotrena izjava, kada je ubijen Marko Ivković, da su “Zvezdini navijači teroristi”. Istina, kasnije se izvinjavao da nije znao da je Marko ubijen, ali Delije mu nikada nisu poverovale i oprostile. Konferenciju je napustio, uplašen da mu neko od srpskih novinara ne postavi pitanje, čak je i turskog novinara na prvom pitanju prekinuo i napustio konferenciju za štampu.

Bilo je ovo inače 23 kolo Euro lige i do kraja ih je  ostalo još sedam .. Crvena zvezda se trenutno nalazi na šestom mestu sa 13 pobeda i 10 poraza i realnim izgledima da do završetka regularnog dela obezbedi mesto do osme pozicije koje garantuje prolaz među osam najboljih timova Evrope i ulazak u cetvrtfinale, Bio bi to ogroman uspeh crveno belih  polazeći od budzeta koji je desetostruko manji u odnosu na pojedine klubove i sve probleme koji pulene Dejana Radonjića prate od početka sezone u vezi sa ograničenim rosterom ekipe, povredama i obavezama kluba u takmičenju na tri fronta  Euro ligi , regionalnoj ligi I domaćem prvenstvu.

Odmora nema i već sledeće nedelje je opet vrlo važna utakmica sa nemačkim .Brose Bambergom koja može biti od odlučujeg značaja za dalje ambicije i prolaz u završni deo takmičenja. Sigurno je da će dvorana Aleksandar Nikolic nekad Pionir opet biti prepuna “delija”  da podrskom obezbede po običaju vetar u ledja svojim igračima a da će igrači u crveno belim dresovima dati sve da dođu do pobede i uđu u mirniju  završnicu takmičenja najboljih evropskih košarkaških klubova.

 

Za STV USA

Miroslav Rajlić i Rajko Delibašić

foto: KSS i Miroslav Rajlić

Edit Veroljub Milošević

Nedavne objave