“LORD OF DEFENSE” TORPEDOVAO FENERBAHČE

MAESTRALNA ZVEZDA BACILA NA KOLENA VICEŠAMPIONA EVROPE I TORPEDOVALA FENERBAHČE

 

Kao porodica – Igrači u zagrljaju navijača posle utakmice
Kao porodica – Igrači u zagrljaju navijača posle utakmice

Velika pobeda u veličanstvenoj atmosferi. Posle Barselone, Makabija, Reala i CSKA, pao je i Fenerbahče (75:73), u prepunoj dvorani Aleksandar Nikolić (nekadašnji Pionir). Zvanično je utakmici prisustvovalo 7.648, a nezvanično gotovo 9.000 gledalaca. Gužva na tribinama, po hodnicima, kakva se ne pamti. Zvezda je ovom pobedom dobila i četvrtu utakmicu u nizu u Evroligi, pa sada ima skor 9-8 i nalazi se u gornjem delu tabele. Što je još važnije, pobeđen je protivnik koji je Zvezdi izmicao prethodnih godina i to po prvi put.

Video to neko ili ne, bio on u prvom planu ili skromno ostajao u pozadini, i na ovoj, kao i na svim prethodnim utakmicama, zvezda večeri je bio “Lord of Defense”, Dejan Radonjić. Sad se već postavlja pitanje da li je ikada viđen ovakav tip odbrane koji forsira Zvezda ili je to Radonjin izum. Tek, Zvezdin reket izgleda kao neman sa to ruku. U to se vrlo brzo uveri svako ko pokuša da dribla u njemu. Ulazak protivničkog igrača u reket kao da je signal svim igračima iz petorke da se okome na “uljeza”.
Jedan pokušava da mu izbije loptu “u podu” dok je tapka, drugi pokušava da mu je izbije odozdo i da je katapultira u vis, treći se direktno ustremi ka lopti i rukama protvničkog igrača, a četvrti već skače da udari blokadu, ako li “uljez” izbegne prethodne tri prepreke. Prosto je neverovatno do koje mere Radonjić svojom odbranom obesmišljava individualni kvalitet protivničkog igrača. Naime, kada uđe u reket, protivnički igrač nikada nije u prilici da do kraja iskaže svoj kvalitet, jer ne da mu nije dopušteno da igra “jedan na jedan”, već ni “jedan na dva”, a često ni “jedan na tri”. Praktično ne zna šta ga je snašlo, jer se toliko ruku ustremi na njega. Sistem sa toliko međusobnog pomaganja, koji je izmislio ili bar doveo do savršenstva “Lord of Defense”, u ovom trenutku ne igra niko u Evropi. Čelična, nemačka disciplina. Kad jedan od igrača padne, to je poziv da ga dvojica dižu, a preostala dvojica da se bace na druge dve strane terena.

 

Oduševljava profesionalizam koji pokazuju Zvezdini igrači ne samo tokom utakmice, već i posle nje. Njihove izjave su preslikane, sve liče jedna na drugu i sve se mogu sliti u jednu rečenicu: “Da, srećni smo, hvala navijačima, ali mi već razmišljamo o narednoj utakmici.” Stav toliko atipičan za Srbiju. “Lord” je jednom pričao, pred početak sezone, da su postojeći igrači, ali i igrači koji su došli letos u klub, pre svega jako dobri ljudi. Kada vidite toliki nesklad između onoga što rade na terenu i skromnih izjava posle utakmice, biće da ih je Radonja odlično procenio.

Tok utakmice

Još tokom zagrevanja se videlo da Zvezda ima po nekog navijača i na klupi tima iz Istanbula. Naime, Pero Antić, igrač Fenerbahčea, ali veliki navijač Zvezde, nije odoleo, pa je klimanjem glave pratio taktove Zvezdine pesme koja je odjekivala dvoranom. Slično se ponašao i Teodosić pre dve nedelje kada je u Beogradu gostovao moskovski CSKA.

Zagrevanje pred početak okršaja u prepunom „Pioniru“
Zagrevanje pred početak okršaja u prepunom „Pioniru“

Utakmicu je odlično otvorio Ognjen Kuzmić. Prvih šest koševa za Zvezdu postigao je upravo on, dodavši tome i po neki skok. “Fener” nije ostao dužan, pre svih Datome, koji je odlično šutirao za tri poena, pa su gosti iz Turske prešli u vođstvo. Vođstvo su čuvali do pred kraj četvrtine. Ipak, prvi deo igre je završen pomirljivim rezultatom, remijem – 23:23.

 

Druga četvrtina je bila vrlo slična prvoj. Zvezda je vodila na početku, međutim razlika ni u jednom trenutku nije bila veća od tri poena. Fenerbahče je prešao u vođstvo polovinom druge četvrtine, ali kao ni Zvezda, nije uspeo značajnije da se odlepi. Najveće dostignuće mu je bio rezultat 37:33. Gosti su se rezultatski držali pre svega zbog činjenice da su imali odličan procenat šuta za tri poena (u prvom poluvremenu postigli sedam trojki), dok su se Beograđani orjentisali na koševe iz reketa i veliki broj skokova. Poenima Jovića, Zvezda je najpre smanjila razliku, a nakon blokade Kuzmića i kontre Dženkinsa rezultat je poravnat – 42:42. Poenima Tompsona, momka koji je pre destak dana došao u klub, Zvezda je prešla u vođstvo koje je zadržala do kraja poluvremena – 44:42.

 

U poluvremenu su se svi pitali u kakvom će ritmu Zvezda nastaviti. Nekako se naslućivalo da treća četvrtina može biti presudna, jer Fenerbahče neretko u njoj ume da slomi protivnika. Međutim, tada na scenu stupa Dejan Radonjić. Još čvršćom odbranom pojačava pritisak na spoljne igrače Fenerbahčea, čime proređuje njihove uspešne šuteve za tri poena. Rotirao je  igrače i nije dozvoljavao da tempo padne. Kao nagrada stiže sjajan početak treće četvrtine. Zvezda pravi seriju 10:2 i dolazi do najvećeg vođstva na utakmici (+10). U tim trenucima Pionir je ključao. Ipak, “Fener” ne bi bio to što jeste da nema Željka Obradovića. Sa dve izrađene akcije i koševima Datomea i Bogdanovića vraća se u igru. Do kraja četvrtine Zvezda uspeva da zadrži vođstvo sa kojim je i ušla u treći period igre (+2).

Rovovska borba se vodila na svakom delu terena – Simonović i Veseli
Rovovska borba se vodila na svakom delu terena – Simonović i Veseli

Krenula je odlučujuća četvrtina, poslednjih 10 minuta. Dobar deo novinara više ne sedi, naprotiv, stojeći prati ovu utakmicu izuzetno visokog napona. Fenerbahče je brzo došao na +4 i prepao pristalice Zvezde da ta razlika može biti nagoveštaj lošeg razvoja događaja. Međutim, Zvezda je veliki tim, sa još većim trenerom, koji svojim potezima kao da izgovara stihove poznate pesme “i kad svi misle da je gotovo, za mene znaj, tek tad je počelo”. Uz po koju žrtvu, nastavlja šahovsku partiju sa Željkom Obradovićem. Igra se koš za koš. U pokušaju da svoju ekipu trgne, 4 minuta i 49 sekundi pre kraja utakmice, Obradović dobija tehničku grešku zbog prigovora. Sve je imalo smisla, jer nakon toga sudije u tri sporne situacije svaki put presuđuju u korist Fenerbahčea.

Značaj u primeni novih tehnologija u košarci dolazi do izražaja minut i dve sekunde pre kraja utakmice, kod rezultata 73:72 za Turke. Lopta izlazi van terena, sudije duvaju u pištaljke, podižu ruke i čekaju da jedan od njih prelomi i pokaže kome pripada lopta. Jedan od njih se osmelio i pokazao da lopta pripada timu iz Istanbula, ali drugi sudija traži da se pregleda snimak, jer je potpuno nejasno ko je izabcio loptu. Na kraju, pošto je pregledan snimak, lopta je dodeljena Zvezdi. Pionir je u tim trenucima bio u delirijumu.

 

Rezultat je nerešen 43 sekunde pre kraja utakmice (73:73). Fenerbahče ima loptu i posle sedam-osam sekundi od početka napada Kalinić ima otvoren šut za tri poena. Pokušava, ali promašuje. Zvezda uzima loptu, igra pun napad i 13 sekundi pre kraja Dženkins pogađa za 75:73. Obradović traži minut odmora zbog dogovora oko poslednjeg napada. Pokušaj polaganja lopte u obruč sprečava prva figura utakmice Ognjen Kuzmić nemilosrdnom blokadom. Kraj je. Signal za neopisivo i retko viđeno slavlje.

Tabela posle nepotpunog 17. kola
Tabela posle nepotpunog 17. kola

Izjave nakon meča

Željko Obradović (Fenerbahče):

Bila je ovo veoma teška utakmica. Na kraju, kada se odlučivalo o pobedniku, mi smo imali nekoliko loših odluka, kako u napadu, tako i u odbrani, dok je Zvezda taj deo odigrala pametno. Čestitam Zvezdi na pobedi. Govorio sam i pre početka Evrolige da ove godine u njoj nema favorita i da svako može svakoga da pobedi. Utakmica je bila puna preokreta, verovatno lepa za gledanje, sa mnogo taktičkih zamisli na obe strane. Bili smo svesni samopouzdanja sa kojim igrači Zvezde igraju poslednjih nekoliko utakmica, tako da nas nisu iznenadili, sve smo predvideli u pripremi utakmice. Razlog našeg poraza leži u tome što nije svako od igrača radio ono što treba da radi.

 

Dejan Radonjić (Crvena Zvezda):

Težak meč svih 40 minuta. U prvom delu smo dobro kontrolisali skok i još neke bitne elemente igre, ali smo loše branili šut za tri poena. Ušli smo u završnicu sa minusom od četiri poena, što u ovakvim utakmicama može biti presudno. Ipak, uspeli smo da sustignemo protivnika i pobedimo. Ozbiljnije analize utakmice ostavio bih za naredne dane kada emocije ne budu ovoliko naglašene. Čestitam igračima na pobedi. Znam koliko je bilo teško, jer smo samo pre dva dana imali težak meč protiv Mege, kada smo se dodatno istrošili igrajući produžetak. Ne bih izdvajao pojedince, ne samo zato što ja to principijelno ne radim, već zato što je večeras svako imao svoj udeo u pobedi. Neko je bio bolji, neko malo lošiji, ali bitno je da je tim bio dobar.

 

Statistika

U redovima pobednika najefikasniji igrač je bio Ognjen Kuzmić sa 21 postignutim poenom (ujedno najefikasniji igrač meča). Pratili su ga Dženkins sa 14 i Simonović sa 12 poena. U skoku je dominirao isti igrač (Kuzmić 8 skokova). Sa 16 postignutih poena u Fenerbahčeu su se istakli Datome (4/5 šut za tri poena) i Judo, koji je međutim za 35 minuta igre imao svega 3 skoka, što je osnovni razlog zbog čega je Zvezda nadskočila Turke. Solidno je odigrao i Bogdanović sa 12 postignutih poena i 6 skokova, ali utisak kvare 4 izgubljene lopte. Ukupno gledano, iako je Fenerbahče imao bolji procenat šuta za dva, ali i za tri poena, presudila je činjenica da je Zvezda imala iznenađujućih 9 skokova više i da je bila sigurnija sa linije slobodnih bacanja (14/16).

 

Za STV USA

Miroslav Rajlić

foto: Miroslav Rajlić i KSS

Nedavne objave