FILM OBEĆANJE ZA NEW YORK

Posle nagrada za Najbolji dokumentarni film “OBEĆANJE”  u Italiji , film ide u New York u USA

Dokumentarni film OBEĆANJE, reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića, radjen u produkciji SEETV i Optimistic film. Osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na upravo završenom Méditerranéan Film Festival -u u Italiji. Ovo je već druga nagrada za “Obećenje”, na  Eugene International Film Festival-u, Oregon, USA, film je takodje dobio nagradu za najboji Dokumentarni film.

Najnovija vest stize iz New York-a, film je u zvanicnoj selekciji Queens World Film Festivala, New York City, USA. Producentni filma Željko Mirković i Dušan Gajić takodje podsećaju da je  film 3. Januara 2017 prikazan na Katalonskom javnom servisu, TV3, Barcelona na prvom programu u prajm tajmu. Ocekuje se i premijera na RTS-u u Srbiji. Takodje u ovom trenutku za film su zainteresovane TV stanice iz Kanade, Švajcarske, Norveške, Danske, kao i Al Jazeera Balkans.

pogledajte trailer

The Promise teaser watch the whole movie at www.optimisticfilm.com

Dalji Festivalski zivot filma nastavlja se paralelno u USA i Evropi o čemu ce javnost biti redovno informisana.

“Obećanje” je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za medjunarodno trzište.

Početkom prošlog veka Rogljevo je bilo neobično prosperitetno za jedno udaljeno selo u Istočnoj Srbiji. Vina iz Negotinske Krajine bila su pristuna na izlozbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina sa Evropom je cvetala. Danas, sto godina kasnije, ovaj kraj je siromašan i napušten. Iznenada,  u mestu iz kojeg svi žele da odu, pojavila se francuska porodica sa entuzijazmom i verom da su pronašli jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi! Dolazak stranaca uneo je novu dinamiku u uspavano selo : kod nekih mestana je probudio velike nade, a kod drugih – veliki otpor i nepoverenje. Fascinirani podnebljem i arhitektonskom celinom starih vinskih podruma u Rogljevu i okolnim selima, Francuzi su odlučili da nesto pokušaju. “Kada smo prvi put došli, Rogljevo nam je izgledalo kao uspavana lepotica iz nekog proslog, zlatnog doba. Rekli smo sebi, hajde da probamo da je probudimo” , kaze Siril Bonziro, vinar iz Burgundije koji je svoju sudbinu vezao za Negotinsku krajinu.

“Dolazak Francuza skrenuo je paznju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu” , kaze Dušan Gajić, producent i autor filma Obećanje. “Ovaj film je i prica o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi”.

« Očekujem da ce ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji ce otvoriti dijaloge o tome kako je moguce probuditi  Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, sto na neki način predstvalja i ovaj nas region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata »- kaze reditelj i producent filma Željko Mirković. Dokumentarni film ima verzije od 52 i 74 min.

Projekat “Obećanje” podrzali su Filmski Centar Srbije i fond EU “Kreativna Evropa, MEDIA”

foto : Zeljko Mirkovic privatna arhiva

posetite kategoriju https://srpskatelevizija.com/category/filmovi-i-serije/

Nedavne objave