САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

УДРУЖЕЊЕ “ГОРСКА ВИЛА” ЧУВА ТРАДИЦИЈУ

Под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Привреедне коморе Србије, Града Београда, а у организацији Београдског сајма од 23. до 26. новембра је у Беогаду одржан 11. Сајам етно хране и пића.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

Учесници овогодишњег Сајма били су произвођачи традиционалних производа: млеко и производи од млека, производи од меса, прерађевине од рибе, минералне воде, сокови од воћа и поврћа, вина, јака алкохолна пића, хлеб, пецива, тестенине, колачи,  пива, производи од воћа, производи од поврћа, мед и производи од меда, биљна уља, производи органске пољопривреде,  средства и опрема, амбалажа, опрема за ресторане и посластичарнице,  трговина, литераатура и друге услуге из гастрономије.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

Мото манифестације је био: УТЕМЕЉЕЊЕ РОБНЕ МАРКЕ ЕТНО ПРОИЗВОДА, а циљ: заључивање купопродајних уговора, едукација и промоција. Учесници су били: власници и набављачи трговинских радњи, ресторана, великих трговинских ланаца и појединци.

img_0435

Стручни пратећи програм био је: задругарство, заштита географског порекла, рецептура, увођење система квалитета, правна заштита, унапређење паковања и метода продаје, као и оцењивање најквалитетнијих програма.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

Међу бројним произвођачима запажени су многи поједици и удружења.  Најбољи су током Сајма награђени плекетама, медаљама и пехарима. Међу најистакнутијим појединцима и удружењима били су: Замљорадничка задруга из Зубиног Потока,  која производи органску храну, чије су сушене купине, јагоде, кајсије и другии производи веома тражени не само у Србији, већ и ван наших граница. Својим квалитетом истицала се “Буковчанка” из Краљева, “Вртлари”, Нови Сад, “Месопродукт” Рума, Пчелињак “Мијаловић” из Ражња, а посебно “Мил-мар продукт”, Мачкат – Златибор, који производи веома квалитене производе од меса. Међу бројним награђенима је Тамара Илић, власница  златаре из Ниша, па, Ратка Јекић из Новог Пазара, која ради веома квалитетне ручно предене и плетене чарапе. Признање је добила и Вера Лукић, власница Пољопривредног газдинства “Лукић” из Ваљева. Највише оцене је добило Удружење за очување традиције “Горска вила” из Сврљига.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

– Наше Удружење је промотер српске традиције, ми смо чувари материјалног и културног наслеђа Сврљига и околине. Имамо радионице старих заната, бавимо се везењем, плетењем, хеклањем, шивењем, ручним радом, израђујемо сувенире. Ту је и кување традиционлних јела из сврљишког краја. Наше Удружење је свестрано зато не треба никог да чуди што стално добијамо награде на многим такмичењима на којима учечствујемо – каже председница Удружења, Емина Стефановић из Сврљига.

ETNO SAJAM HRANE I PICA

ETNO SAJAM HRANE I PICA

16-tamara-ilic-ylatara-nis

за Српску Телевизију текст и фото Зоран Јакшић

 

посетите категорију привреда на линку https://srpskatelevizija.com/category/privreda/ 

Nedavne objave