ИСТИНА О ЈУНАШТВУ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

У БЕОГРАДСКОМ ВОЈНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “АЛБУМ  СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА”

Поводом обележавања 100. годишњице од Великог рата 24. новембра је у галерији Војног музеја у Београду отворена изложба под називом  „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” коју је приредио и дао идеју да се реализује, Савез удружења потомака ратника Србије (СУПРС) 1912-1920.

izlozba u vojnom muzeju album secanja

Сам пројекат је тражио велики труд и залагање Републичког одбора и чланова Савеза, знатна материјална улагања. Рад се исплатио јер је овом изложбом изашао на видело  непроценљив фотографски и други материјал, који је дуго година чамио у приватним колекцијама и збиркама. Сада су истинити документи доступни широј јавности, који ће служити садашњој генерацији, али и поколењима, која долазе, као наук и документи о храбрим и незабележеним подвизима и јунаштву српског народа у Великом рату.

Izložba u Vojnom muzeju - Album Sećanja

Овој свечаности у Војном музеју присуствовали су помоћник министра одбране за људске ресурсе, Милош Јанковић, који је отворио изложбу, Њ.К.В. престолонаследник Александар Карађорђевић, председник Републичног одбора СУПР 1912 – 1920, Љубомир Марковић, представници Министарства одбране, Војске Србије, као и бројни посетиоци.

zvanice

У Војном музеју је први узео реч, пуковник у пензији, Љубомир Марковић, који је нагласио да су бреме ратних окршаја изнела плећа неустрашивих каплара и подофицира, али да не смемо заборавити никад улогу и допринос коначној победи обичног сељака, који је чинио већину војничког састава, у судбоносним и одлучујућим тренуцима рата.

lj-markovic

Марковић је истакао да се нада ће ова изложба пробудити не само већи интерес за славну прошлост српског народа и његове Војске, него да ће нова сазнања из Великог рата  заинтересовати младу ганерацију, она треба да спозна све о нашим одбрамбеним, ослободилачким и праведним ратовима, али, има велику моралну одговорност према  одбрани Отаџбине.

Izložba u Vojnom muzeju - Album Sećanja

Отварајући изложбу, господин  Милош Јанковић је, између  осталог рекао, да је „Албум сећања  на наше претке из Првог светског рата“ величанствен омаж сенима наших предака и израз напора да се славна ратничка прошлост јуначког српског народа никада не преда забораву, па је нагласио:

Izložba u Vojnom muzeju - Album Sećanja Miloš Janković

– Позната је изрека „Слика је нема песма“. Отуда не чуди, што је избор најуверљивијих и најпотреснијих сведочанстава о знаменитој прошлости славом овенчаног српског војника, управо фотографија. Она је не само живописна и сугестивна, него, изнад свега, представља документарни извор првог реда који служи валидној и веродостојној реконструкцији историјских догађаја и процеса. Приметна је тенденција новије историјске науке, да се све више предмет изучавања окреће условно речено „малом човеку“. Уместо масивних опсервација о биткама и стерилне и обездушене фактографије, оживотворење живописне слике о судбини “малог човека”, представља нови и надасве хуман приступ приказивању наше гласовите прошлости. У томе је особита вредност ове изложбе, која кроз опомињујуће и обавезујуће гласове предака, као аманет поручује: Сенке нас чувају!

posetioci-raygledaju-izlozbu

Изложба је током прошле и ове године доживела велики успех у Србији и иностранству, међу нашим житељима у расејању. Поред тога што је изазвала велику пажњу на прошлогодишњем јубиларном 60. Београдском сајму књига. она је била веома запажена у Француској. У Културном центру Србије у Паризу  од 22. октобра до 14. новембра 2015. године одржана је изложба  “Албум сећања на наше претке из Првог  светког рата”, коју је отворио амабасадор Републике Србије у Француској г. Рајко Ристић. Овом свечаном чину присуствовали су поред чланова Амбасаде РС у Француској, Епархије западноевропске, Удружења Срба у Француској и представници бројних српских и француских организација.

srpski-vojnici

Изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Великог рата, као јединствена сведочења о ратним подвизима и страдањима Српске војске у ратним годинама. Србија  је била на страни победника и имала велику             улогу у коначној победи. Српска војска је дала огроман допринос у поразу Централних сила. Прву велику победу на Кајмакчалану у Великом рату за савезнике је управо Српска војска остварила. Зато  је несхватљиво да је  брзо и неправедно скрајнута и  потиснута са страница светске историје.

publika-na-izlozbi

Како је настао “Албум сећања”?  Савез УПРС 1912 – 1920.  са благословом Његове  Светости  патријајрха српског господина Иринеја заједно са Канцеларијом  за сарадњу са Србиима у расејању и региону Владе Републике Србије, у циљу обележавања 100 година Великог рата упутио је јавни позив грађанаима Србије и Србима из региона и у расејању да пошаљу фотографије и остала документа својих предака учесника Првог светсог рата ради  реализације изложбе под називом “Албум сећања на наше претке из Првог светког рата”. Идеја је у потпуности успела, па је зато и дала изванредне резултате.

na-frontu

Слоган: оживимо сећања, освежимо памћење, помозимо историји, са којим се кренуло у релизацију пројекта “Албум сећања на наше претке из Првог светког рата” је оправдао своје настајање и постојање, а сама изложба је видно показала да велика јуначка дела наших предака у Великом рату не могу се и неће никад заборавити.

Изложба ће у Војном музеју у Београду трајати до 12. децембра 2016. године. Њу ће пратити и документарни филм „Васкрс јунака из Великог рата“. Притом ће посетиоци имати прилике да филм погледају током трајања изложбе.

за СТВ Зоран Јакшић

фото : Зоран Јакшић

посетите категорију традиција и обичаји на линку https://srpskatelevizija.com/category/tradicija-i-obicaji/

Nedavne objave