PREMINULA SLAĐANA MILOŠEVIĆ

Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini u Zemunskoj bolnici posle kraće bolesti. Slađana je smatrana pop ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Slađana je pokazala interesovanje za muziku još u detinjstvu, u svojoj petoj godini primljena je u muzičku školu na odsek klavira. Svoj doprinos modernoj muzici dala je već u svojoj dvanestoj godini života svirajući i pevajući u grupi “Nebeska konjica” i drugim. Svoj prvi solo nastup imala je na festivalu Studensko ljeto u Maglaju 1974 godine gde je osvojila Grand prix. Godine 1977 isplivala je na površinu jugoslovenske pop rok scene sa pesmom “Au au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme gde je nastupila pre Bijelog dugmeta.

Krajem sedamdesetih stvorila je nov pokret u muzici zahvaljujući pesmi “Amsterdam”. Sa pesmom “recept za ljubav” osvojila je osmo mesto na Evroviziji 1981 godine kada je nastupila kao jugoslovenski predstaavnik. Krajem osamdesetih odlazi u SAD gde je takodje bavila muzikom i nastupala sa grupom “Baby Sister” a radila je i kao broker na berzi u u marketing agencijama. Petnaestak godina kasnije vratila se u Srbiju gde je nastavila muzičku karijeru.

Intervju za STV sa Slađanom Milošević koji je snimljen davno možete pogledati u video prilogu ispod.

Slađana Milošević intervju STV VIDEO

Sladjana Milosevic intervju - Srpska Televizija USA

Sećanje na Slađanu Milošević – VIDEO

Autor: STV

Foto: privatna arhiva

 

 

Nedavne objave