NAGRADE ZA NAJBOLJE NOVINARE I SPORTISTE

Udruženje  sportskih novinara Srbije izabralo najbolje novinare i najbolje sportiste Srbije za prethodnu godinu

Tradicionalno kao i svake godine Udruženje sportskih novinara Srbije organizovalo je  u prostorijama RTS izbor i dodelu nagrada za  najbolje sportiste  i najbolje sportske novinare u svim kategorijama izveštavanja za prethodnu godinu.Najbolji sportista je Novak Djoković,, sportiskinja Ivana Španović dok kod velikig broja nagradjenih  sportskih novinara ima i veterana a i onih mladih čije vreme tek dolazi.

U organizaciji Udruženja sportskih novinara, Izvršnog odbora istog i  pre svega predsednika Petra Dende u galeriji  prostorija RTS je i ove godine održan izbor najboljih sportista za prošlu godinu i izbor ” ljudi od pera” iz redova sportskih novinara u svim  žanrovima izveštavanja odnosno pisanja.

U prisustvu velikog broja gostiju kao i većine nagradjenih jer je bilo u onih koji su bili službeno. sprečeni da prisustvuju,ceremoniju je otvorio ptrdsednik USNS Petar Denda:

“aplauz za sve koji ste došli  da pozdravite ovu manifestaciju. Udruzenje sportskih novinara je udruzenje sportskih  novinara a ne redakcija. Ali slobodno se  može se  reći da smo mi jedna sportska  redakcija. To kažem zbog Vas novinara koji se bavite ovim poslom i koji ste članovi ovog udruženja. Tako da svi znaju  da i za naredne nagrade vi odlučujete  i da svojim glasovima birate medju nama najbolje  pa apelujem na sve novinare da glasaju i ubuduće da ovaj izbor bude mišljenje što više nas članova.  Zahvaljujem se svim slonzirima koji su pomogli ovu našu akciju da ona bude efikasnija.

Prusutne je pozdravio i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinkovuć.

Zatim se prešlo na dodelu nagrada i priznanja.

Svetska šampionka u skoku udalj Ivana Španović i trostruki gren slen šampion Novak Djoković proglašeni su za najbolje sportiste Srbije za 2023 gidinu.

Zatim je usledila dodela  novinarskih nagrada.

Nagradu “” Zlatno pero”namejenom  najuspešnijem novinaru u pisanim medijima dobio je Akeksandar Joksić iz Mocart sporta koji već godinama prati FK Partizan.

Darko Plavšić iz Sport kluba dobio je nagradu Zlatni mikrofon nakon sjajnih prenosa sa Svetskog košarkaškog prvenstva u Manili prošle godine.

Ivan Džodić iz “Mocart sporta” nagradjen je za eksluzivu godine pošto je prvi objavio da će Sergej Milinković Savić iz rimskog Lacija karijeru nastaviti u Saudiskoj Arabiji.

Najbolji mladi novinari u pisanim u elektronskim medijima su Elena Deleva iz Sportskog žurnala i Uroš Samardzić sa Arena sporta.

Nagradu za eksluzivni TV prilog i najjači utisak u vezi sa istim dobio  je Miloš Panić sa Radio Beograda sa radio prilogom i prvom izjavom Boriše Simanića posle operacije bubrega.

Nagradu pomenutom mladom novinaru je uručio naš dopisnik iz Beograda Rajko Delibašić.

Za najbolju TV priču nagradjena je reportaža  “Kako smo zavoleli basket” Vladimura Pajića.

Kristina Tomić iz “Arene sport” autor je izdavačkog poduhvaata godine u elektronskom novinarstvu za seriju “Oni vole Srbiju”.

Novinar Politike Aleksandar Miletić je nagradjen u kategoriji za izdavačku delatnost u pisanom novinarstvu kao autor knjige “Dušan Ivković : Moj krst moja priča-nezavršena biografija”.

Nina Kolundzija iz TV Prva je dibila specijalnu nagradu “Branka” Prelević” dok je priznanje za najbolju kameru pripalo Jovanu Jovanoviću.

Nagrada za najbolju fotografiju godine pripala je Dragani Stjepanović.

Dopisnik godine je novinar” Mocart sporta” Miljan Minić iz Novog Pazara koJi je detaljno ispratio euforiju u sve ono što se dešavalo u vezi sa dolaskim Adema Ljajića i Sejdube Sume u FK Novi Pazar.

Dušan Babiović dugogodišnji fotoreporter Sporta i Radovan Maksimović direktor produkciske kuće “Sportnetvork” dobitnici su nagrade za živitno delo, a jedna nagrada je dodeljena posthumano prerano preminulom Arseniju Šoškiću dugogodišnjem uredniku sportske rubrike u “Večernjim novostima”.

Svi nagradjeni dobili su poklone kompanija Sterling i Siptrejd, prijatelja Udruženja  sportskih  novinara, dok je Studentsko odmaralište Beograd kao i prethodnih godina za dobitnike Zlatnog pera i Zlatnog mikrofona obezbedilo porodični boravak sa punim pansionom na Zlatibiru u trajanju od pet dana.

Dobitnici nagrada  ” Zlatno pero” i ” Zlatni mikrofon” kao  najbolji mladi novinari u pisanim i elektronskim medijima dobili su specijalni poklon i knjigu “Sergej. Lukač-Prometej novinarstva” autora Radivoja Petrovića i Slobodana Penezuća a povedena je inicijativa da ubuduće neka od nagrada ponese ime ovog velikana srpskog i jugoslovenskog novinarstva.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

FOTO  USNS

Nedavne objave