UKRADENA BISTA NIKOLE TESLE POJAVILA SE NA ONLAJN AUKCIJI

UKRADENA BISTA NIKOLE TESLE POJAVILA SE NA ONLAJN AUKCIJI NAKON 10 GODINA I PONOVO MISTERIOZNO NESTALA

Kako saopštavaju američki mediji iz Klivlenda (Ohajo) sasvim slučajno, ali na kratko, rešena je misterija ukradene Tesline biste iz avgusta 2014.

Lu Rebrović je pre nekoliko dana ukucao svoje prezime u Gugl u nadi da će pronaći neke davno izgubljene rođake sa kojima bi se mogao povezati sada kada je u penziji. Umesto toga, potpuno ga je šokirao jedan od prvih rezultata koje je pretraživač izbacio listing na LiveAuctioneers.com to je popularna veb stranica za aukcije koja omogućava galerijama i privatnim licima da preko njih ponude umetnička dela za onlajn licitaciju.

Bista Nikole Tesle na veb-sajtu za onlajn aukcijе, februar 2024. Snimak ekrana LiveAuctioneers.com

„Bronzanu bistu muške figure sa potpisom moga oca M.L. REBROVIĆ“, ponudila je na aukciji Premier Auction Galleries.  Na listi nije pisalo da je to Teslina bista, već je u opisu stajalo „Bronzana bista muškog gospodina“, a početna cena bila je 50 dolara.

Kada je video sliku, Rebrović je odmah u njoj prepoznao bistu slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle koju je njegov otac, Metju Luis Rebrović, izvajao i poklonio davne 2008, kada je i osnovana Srpska kulturna bašta u Klivlendu, zalaganjem Aleksandra Aleksa Mačeskog.

Srpska kulturna bašta u Klivlendu. Foto Srpska Televizija USA

Lu Rebrović je identifikovao bistu kao očevu i na osnovu inicijala urezanih na levom ramenu biste. On je rekao i da je skulptura koja je nestala iz Srpske kulturne bašte jedina Teslina bista koju je njegov otac izlio u bronzi.

Rebrović je rekao da su on i njegova supruga proveli poslednjih nekoliko dana pokušavajući da stupe u kontakt sa ljudima iz LiveAuctions i galerije koja je dala bistu na aukciju . Ali nisu dobili nikakav odgovor.  A kada su kontaktirali portparola policije u Klivlendu, Teslina bista je odmah nastala tj. povučena sa sajta.

Metju Luis Rebrović (92) bio je hemičar po zanimanju i umetnik po hobiju, bio je veliki poštovalac Tesle i napravio je nekoliko njegovih bista, uključujući i jednu koja je izložena na univerzitetu u Beogradu. Umro je u julu 2014, mesec dana pre nego što je Tesla bista nestala.

„Ideja da bi tatina bista ponovo mogla da bude na nekom lepom mestu je veoma utešna“ – izjavio je Lu Rebrović.

Ubrzo posle krađe 2014, Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu, novu Tesla bistu poklonila je Tesla naučna fondacija iz Filadelfije, a njen osnivač Nikola Lončar kaže: „Čim smo čuli za ovaj nemili događaj kontaktirali smo Aleksandra Aleksa Mačeskog, počasnog konzula Srbije u Klivlendu. Bistu koju smo poklonili i koja se i danas nalazi u čuvenoj Srpskoj kulturnoj bašti uradio je vajar Bojan Mikulić iz Banja Luke. Tu se nalaze biste mnogih znamenitih Srba: Milutina Milankovića, Mileve Marić-Ajnštajn, Mihajla Idvorskog Pupina, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Nadežde Petrović, Petra Prvog Karađorđevića i mnogih drugih. Od 11. septembra 2022. tu je i bista Novaka Đokovića koju je takođe darovala naša fondacija”.

Klivlend se nalazi u centru naših zajednica i udaljen je oko četiri do šest sati vožnje od Čikaga, Vašingtona, Njujorka, Filadelfije, Detroita i drugih gradova u kojima žive Srbi u SAD. Kulturna bašta (Cleveland Cultural Gardens) je kompleks od preko trideset bašti koje se nalaze u Rokfelerovom parku. Svaka od njih je posvećena narodima i zemljama iz kojih su došli imigranti koji žive u Klivlendu i celoj Americi.

Izvor: RT Balkan/Marina Bulatović

Foto naslovna : Tesla bista – rad Metju Luisa Rebrovića

 

Nedavne objave