JELEČ – SREDNJOVEKOVNI GRAD I LETNJIKOVAC NEMANJIĆA

Jedna od nekadašnjih prestonica dinastije Nemanjića bio je i srednjovekovni grad Jeleč koji se nalazi na visini od 1262 metra

Bio je neosvojiv. Zaboravljeni grad u Dolini kraljeva. Jeleč. Poznat je i kao letnjikovac Nemanjića. Epski srednjovekovni grad nalazi se na vrhu planine Rogozne. Ne zna se tačno kada je ovo utvrđenje podignuto, ali prvi put se Jeleč pominje 1282. godine. Istorijski spisi kažu da je iste godine kralj Dragutin, loveći sa vlastelom ispod grada Jeleča, nesrećno pao s konja i polomio nogu.

Jeleč 1
Jeleč 

A Jeleč se pominje i kao jedna od prestonica Srbije tog doba. Ostaci srednjovekovnog utvrđenja, posebno zidovi i kule, još uvek odolevaju zubu vremena. Grad je relativno malih razmera, a osnova mu je nepravilna i u obliku je trapeza.

Na nadmorskoj visini od 1.262 metra i na ostacima ugašenog vulkana podignut je pravi graditeljski dragulj, a svaki kamen ovde je istorija.

Do grada se stiže samo pešice kozjom stazom, a tek poneki avanturista, planinar ili radoznali turista pođe stazama kojima su Nemanjići jezdili.

Jeleč – The medieval town, the Nemanjic summer house – VIDEO

Jeleč - srednjovekovni grad, letnjikovac Nemanjića | ISTRAŽI SRBIJU!

Pripremili:

Paneuropa Discover Serbia

Novinar: Milica Brković

Snimatelj: Periša Đinđić

Prevod: Dragana Špica

 

Nedavne objave