52. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У БЕОГРАДУ

ФЕСТ 2024 – У ТАКМИЧАРСКОМ ПРОГРАМУ ТРИ СРПСКА ФИЛМА

Најзначајнији културни догађај ове године у Србији, његово величанство, Међународни филмски фестивал ФЕСТ 2024. одржеће се по педесет и други пут у Београду од 23. фебруара до 3. марта. Организатор ове манифестације је Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ).

Овогодишњи ФЕСТ отвориће  филм „БАРТОНОВА АКАДЕМИЈА“,  кои је режирао Александер Пејн, двоструки добитник  престижне филмске награде „Оскар“. Ове године Пејн са овим филмом конкурише за награду „Оскар“, а филм је номинован у више категорија, за најбољи филм, главну мушку улогу, споредну женску улогу, оригинални сценарио.  Филм „БАРТОНОВА АКАДЕМИЈА“ је прошле године награђен „Златним глобусом“ у Лос Анђелосу за главну мушку улогу, коју је добио глумац Пол Ђамати а  за споредну женску улогу глумица Девајн Џој Рендолф. Овај његов филм већ је приказан на више фестивала у свету, у Лондону, Торонту, Талину, Бусану, Солуну, Торину, Маракешу.  Американац грчког порекла, Александер Пејн, режисер, сценанриста и продуцент је један од ретких уметника у Холивуду, који има апсолутну слободу у реализацији својих филмских остварења.

Од српских филмова на овогодишњем ФЕСТ-у биће приказана у такмичарском програму три филма, углавном фимска остварења аутора млађе генерације. То су филмови  „РАДНИЧКА КЛАСА ИДЕ У ПАКАО“ Младена Ђорђевића, „ЈОРГОВАНИ“ Синише Цветића и „ЗА ДАНАС ТОЛИКО“ Марка Ђорђевића. Занимљиво је да филм „РАДНИЧКА КЛАСА ИДЕ У ПАКАО“ реализују продукције из балканских земаља, из Србије, Грчке, Бугарске, Црне Горе, Хрватске и Румуније.

И ове године на 52. ФЕСТ-у биће додељене награде  „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности. Ово вредно признање добиће ирански  режисер  Асгар Фархади, који је два пута добио „Оскара“ и сматра се једним од најистакнутијих филмских стваралаца данашњице, он спада у режисере, који су више пута освајали награду „Оскар“ заједно са Викторијом  де Сиком и Фердериком Фелинијем (четири „Оскара“), Ингмаром Бергамом (три пута), Ренеом Клеманом и Акиром Куросавом (два пута). Ферхади је награђен на Мађународном филмском фестивалу у Москви, Варшави, добитник је награде „Златни Хуго“ на Међународном фестивалу у Чикагу, освојио је награде „Златни медвед“ и „Сребрни медвед“ на два Берлинска међународна филмска фестивала.  Добио је призање „Златни глобус“, па, „Цезар“. Његов филм „ПРОШЛОСТ“ (2013.) на  Канском фестивалу освојио је награду за најбољу женску улогу. За филм „РАЗВОД“ је 2011. г.  добио „Оскара“ за најбољи филм на страном језику. Исту награду, по други пут, је добио за филм „ТРГОВАЧКИ ПУТНИК“ 2016. г. На 71. Канском фестивалу добио је гран-при за филм „ХЕРОЈ“, који је приказан уочи доделе „Оскара“ у Београду на јубиларном 50. ФЕСТ-у.

Овогодишњи „Београдски победник“ биће додељен доајену југословнске и српске модернистичке  кинематографије, Желимиру Жилнику (82. година) једном од најистакнутијих наших аутора, који је до сада снимио око 60 филмова. Већ у самом почетку свога стваралаштва  представио се интересантним филмовима; „ЖУРНАЛ О ОМЛАДИНИ НА СЕЛУ, ЗИМИ“, „ПИОНИРИ МАЛЕНИ МИ СМО ВОЈСКА ПРАВА“, „НЕЗАПОСЛЕНИ ЉУДИ“. Због проблема са  цензуром морао је да емигрира у Немачку,  где снима филмове о гастарбајтерима из СФРЈ  Крајем седамдесетих година враћа се у Србију где га Милош Хаџић запошљава у новосадско Српско народно позориште. Жилников филм „РАНИ РАДОВИ“ снимљен 1969. г. добитник је  „Златног медведа“ у Берлину на „Бернилану“ када је имао само 27 година. У филму говори о омладини, која шири своја марксистичка убеђења на селу. Увек иритантан и провокативан осамдесетих година снимио је филмска  остварења „ДРУГА ГЕНЕРАЦИЈА“, „КАКО СЕ КАЛИО ЧЕЛИК“, „ТИТО ПО ДРУГИ ПУТ МЕЂУ СРБИМА“ у којим осликава политичке прилике у бившој СФРЈ, пред њен распад. Жилник се бавио и питањима избеглиштва и миграције те је снимао фолмове „КЕНЕДИ СЕ ВРАЋА КУЋИ“, „ГДЕ ЈЕ КЕНЕДИ БИО ДВЕ ГОДИНЕ“, „ЕВРОПА ПРЕКО ПЛОТА“, „ДЕСТИНАЦИЈА СЕРБИСТАН“, „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА НА СВЕТУ“.

Овогодишњи 52. ФЕСТ затвара последњи филм Жарка Лаушевића „Руски конзул“, који говори о драматични тренуцима почетка косовске кризе.

Иначе, 52. ФЕСТ се састоји из 12 програмских целина: Главни такмичарски програм, ФЕСТ серија, Гала, ФЕСТ фокус, Интро ФЕСТ, ФЕСТ специјал, ФЕСТ 52, ФЕСТ мастер, Гала +, Снолики ФЕСТ, ФЕСТ Анима, Доку ФЕСТ.

У Главном такмичарском програму биће приказани филмови: „БЕЗ ДАХА“, ЦРНИ ОЧАЈ“, „ДЕЛИКВЕНТИ“, „ГОСПОДАР“, „ЈЕДНА ЉУБАВ“, „ЈОРГОВАНИ“, „КРАЉИЧИНА ИГРА“, „НАСЛЕДНИК“, „НАСТАВАК“, „НЕСТАЛИ ВОЈНИК“, „РАДНИЧКА КЛАСА ИДЕ У ПАКАО“, „РАЗБИТИ ЛЕД“, „РОЗАЛИ“, „САМО КАД СЕ СМЕЈЕМ“, „СТЕЛА, ЈЕДАН ЖИВОТ“, „СВЕТА ПОРОДИЦА“, „ЗА ДАНАС ТОЛИКО“.

Уметнички диектор 52. ФЕСТ-а је господин Југослав Пантелић, садашњи директор Југословнеске кинотеке.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, ФЕСТ

 

Nedavne objave