U ŠTARK ARENI ODIGRAN VEČITI DERBI KOŠARKAŠA U OKVIRU EURO LIGE

ZVEZDA ZGROMILA PARTIZAN

U BEOGRADSKOJ ŠTARK ARENI U VELIČANSTVENOJ ATMOSFERI ODIGRAN VEČITI DERBI KOŠARKAŠA U OKVIRU EURO LIGE

U atmosferi za pamćenje pred 20000  ” Delija” u crveno belom dekoru cele dvorane,košarkaši   Crvene zvezde dominantnom igrom tokom celog meča poptpuno nadigrali večitog rivala stalnim vodjstvom u celoj utakmici i na kraju ubedljivo trijumfovali rezultatom 88:72

Utakmice Zvezde i Partizana bez obzira u kom sportu su uvek prava atrakcija i doživljaj za svakog ljubitelja sporta.
U zadnje vreme do izražaja i svojim rivalitetom posebno dolaze do izražaja utakmice košarkaša bilo da je u okviru Euro lige ili regionalne ABA lige.
U tom smislu i večiti derbi u okviru 19 kola košarkaške Euro  lige odmah posle Nove godine pobudio je posebno veliko interesovanje.
Atmosfera pre i za vreme ove utakmice, veličanstveni dekor i  izgled same dvorane tokom celog meča način i navijanje Delija na samoj utakmici je nešto što nije vidjeno  na utakmicama do sada.
Sve su to zabeležili  svi domaći i mnogi svetski mediji kao nešto što se nigde u svetu ne može videti i atmosferom o kojoj se priča i koju svaki iskreni ljubitelj basketa poželi da vidi i doživi.
Ovoga puta srećnici da sve to vide i dožive su bili samo 20000 navijača Crvene zvezde jer gostujućim navijačima Partizana nije bio dozvoljen ulazak u dvoranu zbog odluke rukovodstva Euro lige da iste kazni zbog nedoličnog i lošeg ponašanja tokom prethodne utakmice Partizana kada je klub gostovao u Valenciji u Španiji i  pobedio.
Obzirom da je u prethodnom kolu  Crvena zvezda zabeležila veliku i neočekivanu pobedu u Istambulu nad Fenerbahčeom a Partizan posle Valencije savladao i francuski Asvel u Beogradu i činjenice na već tradicionalni rivalitet ova dva kluba ova  utakmuca je bila  derbi u pravom smislu sa rezultatskim epilogom važnim po obe ekipe.
Partizan trenutno stoji bolje na tabeli pa su prognoze pred utakmicu bile polovične sa jednakim šansana oba tima bez obzira na domaći teren Crvene zvezde i prisustvo na ovoj utakmici samo navijača crveno belih.


Ali tako je bilo samo do uvodnih minuta meča posle kojih  Zvezda potpuno preuzima inicijativu stvara razliku koja na kraju prvog  poluvremena iznosi čak 21 poen 50:29 i već tada se naslućivao i ukupan pobednik .
U drugom pouvremenu su crno beli pokušavali da se vrate u meč ali crveno beli predvodjeni sjajnim Teodosićem i Nedovićem uz pomoc i dobru igru  pre svega Hange, Gerdraitisa,Gilespija uspevaju da odole svim naletima protivnika kontrolišu igru i na kraju ostvaruju ubedljivu pobedu 88:72 .
Zvezda je celim tokom meča bila dominantna i prosto je zgromila protivnika dobrom igrom i odličnom taktičkom.postavom. U takvoj igri  se pojedini igrači Partizana uz zaglušujuću buku i navijanje i atmosferi u dvorani  nisu najbolje snašli na ovom meču  pa je igra Partizana bila dosta lošija u odnosu na ono što smo navikli  da gledamo u prethodnom periodu i  slobodno možemo konstatovati  ni senka njihovih prethodnih meceva u Euro ligi.
Trener crveno belih Sferopulos je odlično postavio taktiku za ovaj meč potpuno neutrališući najbolje igrače protivnika pre svih Pantera i Nanelija  pa kada se tome doda neverovatna atmosfera i zaglušujućs buka tokom celog meča i pomoć sa tribina koje su imali crveno beli stiče se utisak da crno beli prakticno nisu imali šansu da naprave brejk i povoljan rezultat na ovoj utakmici.
Potpuno zaslužena pobeda Crvena zvezde uz neverovatnu podršku sa tribina i dekor koji će se pamtiti kao nešto nevidjeno i očaravajuće za svakog ko je bio u dvorani i milionima onih kraj malih ekrana je slika koju je video ceo svet kao nešto nevidjeno u sferi košarke i sportskog navijanja uopšte.
Utisak posle ovog derbija je ostao nezaboravan  a Beograd je još jednom.pokazao da ono što se može videti i doživeti na ovakvim utakmicama nema nigde u svetu.
Zbog toga se mogu i čuti izjave poznatih ličnosti i mnogih ljudi iz okruženja i sveta košarke uopšte  da im je velika želja da budu i oni učesnici ovakvog spektakla u režiji naših klubova jer to niko niti moze niti zna da priredi bilo kada je medjusobni susret ili kada su u pitanju mečevi sa euro ligašima kao što to rade navijači Crvene zvezde i Partizana.
Napomenimo samo da je dvorana  Štark Arene za ovu utakmicu u dva nivoa bila sva u crvenom na gornjim i  belim u donjim nivoima uz izvanrednu koreografiju i nevidjenom  bukom i navijanjem od prvog do zadnjeg minuta.
Ako se tome doda da su igrači crveno belih od početka do kraja igrali onako kako njihovi navijači najviše žele i priželjkuju  ne čudi što je i podrška  bila neverovatna, nezaboravna i ono sto kod svakog navijača stvara nešto od čega se oseća srećno,ponosno i uzvišenim sa ponosom sreće zbog takvog ambijenta igre svojih pulena i na kraju pobede svojih ljubimaca  nad najvećim rivalom koja je bila i dobra u ubedljiva na njihovi veliki zadovoljstvo.
O tome ce se još pisati biće još duela ova dva kluba ali je ovaj derbi po mnogo čemu bio i ostao jedinstven a navijači pre svega Zvezde će ga dugo prepričavati i rado se istoga sećati.

                                                            Tehnički podaci  :
Crvena zvezda -Partizan
88:72  (50:49)

Utakmica 19 kola Euro lige.Igrano u Štark Areni u Beogradu.
Gledalaca: 20143.
Sudije Roka Portugal,Karlos Peruga Letonija i Pjotr Pastusijak Poljska

Crvena zvezda ;
Teodosić 13,Hanga 11,Davudivac 3,Lazić ,Tobi,Bolombaj 4,Ilić,Nedović 16,Gerdraitis 14,Topić 3,Gilespi 14,Des Santos 10

Partizan;
Silva 5,Vukčević 2,Koprivica, Panter 17,Smailagić,Jaramaz, Naneli 11,Andjušić 2,Dozijer 12,Ponitka 2,Kaminski 11,Kaboklo 10.

Za STV USA CIKAGO
Rajko Delibašić
Foto.KK Crvena zvezda

 

Nedavne objave