Bogojavljenje -plivanje za krst

plivanje za Casni krst

Na  Bogojavljanje održano je i tradicionalno plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji sa oko 60 plivača, pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi “Svibora” i prijavljeni građani. Stazu dugu 33m, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista, prvi je preplivao gimnazijalac iz Obrenovca Nikola Banković.

img_1438

Tradicionalno plivanje za Časni krst i ove godine održano je širom Srbije povodom Bogojavljanja. Patrijarh Irinej je, tim povodom, podsetio da je ovaj događaj najsvetiji praznik, jer predstavlja simbolično sveti čin, kada je Jovan Krstitelj obznanio Isusa Hrista u reci Jordan.

19. januara 2011. godine u okviru proslave velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanje održano je i tradicionalno trinaesto po redu plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji.

Organizatori manifestacije su Gradska opština Čukarica i Hram Svetog Đorđa, koji su ovu tradiciju obnovili pre 12 godina.

Pre tradicionalnog plivanja svečanu prazničnu Bogojavljansku liturgiju služio je patrijarh Irinej u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu, a zatim se svečana litija uputila ka Adi Ciganliji gde je u 12h startovalo nadmetanje za Časni krst na splavu kod restorana “Jezero”.

Časni krst, težak 15 kilograma i sačinjen od leda od prošlogodišnje svete vodice u vodu je spustio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Svečanom događaju prisustvovao je i specijalni izaslanik predsednika republike Borisa Tadića Mlađan Đorđević, ministar vera Bogoljub Šijaković, ataše za kulturu pri Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Nikolajevič Konjarnihin, predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, njegovog zamenik Zoran Alimpić, predstavnici srpske samouprave u Budimpešti i oko 1000 posmatrača.

Za Časni krst će ove godine  je plivalo oko 60 plivača, pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi “Svibora” i prijavljeni građani. Stazu dugu 33m, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista, prvi je preplivao gimnazijalac iz Obrenovca Nikola Banković.

Pobedniku je Časni krst dodelio protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt predsednik GO Čukarica Milan Tlačinac.

Osim na Adi Ciganliji plivanje za Časni krst održano je i u drugim mestima širom Srbije.

Trka za Bogojavljanski krst održana je po 15 put na Zemunskom keju. Tom prilikom oboren rekord u broju takmičara kojih je bilo čak 96, a među učesnicima je pored domaćih plivača bilo i predstavnika iz Rusije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i tri pripadnice lepšeg pola.Dvadesetogodišnji student iz Zemuna, Dušan Ivičić, uspeo je da u velikoj konkurenciji ponese titulu nosioca Bogojavljenskog krsta.

U Užicu je u trci zaplivalo 36 takmičara, među kojima i jedna žena, a prvi je do Časnog krsta.po treći put doplivao Ninoslav Andrić

Studentu druge godine fizičke kulture Đurđu Dmitriću (21) u Čačku, koji je prvi doplivao do cilja, krsta od leda, gradonačelnik Velimir Stanojević darivao je ikonu.

Za STV

tekst Vesna Djurica, fotografije: Markov Igor

editing by: Veroljub Milosevic

Nedavne objave