TESLINI ZLATNI SRBI ZA TESLINO NASLEĐE

АKCIJA „MOJA CIGLA ZA TESLU“

U Beogradu je počela akcija „Moja cigla za Teslu“ u znak podrške akciji Teslinog naučnog centra Wardenklif da se sačuva Teslino nasleđe i jedina Teslina preostala laboratorija na Long Ajlendu, prigodnom izložbom umetnika portretista koji su ovekovečili Nikolu Teslu, Marine Gavanski Zisis, iz Kanade, počasnog konzula u Montrealu i autorke kolekcije portreta „ZLATNI SRBI“, među kojima su Nikola Tesla, Novak Đoković, Mihailo Idvorski Pupin,  mlade i talentovane Jelene Bibić.

Održana je i radionica za decu „Kad porastem biću diplomata“ koja je bila posvećena očuvanju kulture sećanja na Nikolu Teslu. Tom prilikom je MSP Ivica Dačić uručio titulu TESLA AMBASADORA, akademskim slikarkama Marini Gavanski Zisis i Jeleni Bibić, kao i prof. Milici Medić Ivanović, za razred VI/5 Odeljenja OŠ „Ribnikar“ koje se uključilo u završne manifestacije obeležavanja Tesline godine Teslinog naroda. U svom govoru MSP Ivica Dačić je istakao da treba negovati kulturu sećanja na velikane našeg naroda i da je Ministarstvo spoljnih poslova započelo TESLINU GODINU TESLINOG NARODA 12. januara 2023. na Dan kad je Nikola Tesla osvetlio čovečanstvo puštanjem u pogon prve hidrocentrale na svetu na Nijagarinim vodopadima. Takođe, naglasio je da u Kanadi u Ontariju već postoji Dan Nikole Tesle, kao i Bulevar Nikole Tesle i da raste broj Tesla organizacija širom sveta.

Nedavno je održana Tesla gala večera na Long Ajlendu u čast Tesle, a u Atini Svetski filozofski forum doneo Deklaraciju o Nikoli Tesli. U pripremi je i velika svetska konferencija u Indiji na inicijativu premijera Narindre Modija, a u organizaciji „Međunarodne fondacije Svami Vivekaninda i Nikola Tesla“, tako da se može reći da je strateška kampanja  „TESLA –ENERGIJA MIRA“ dala velike rezultate gde će Srbija uzeti učešća, a i pokrenula niz aktivnosti koje će se nastaviti i kada se 31. decembra formalno završi obeležavanje 80 godina kulture sećanja na Nikolu Teslu.

U Muzeju srpske diplomatije prikazane su i poklonjeni portreti Nikole Tesle i Novaka Đokovića  iz kolekcije portreta „ ZLATNI SRBI“ autora Marine Gavanski Zisis. Učenici su dobili i prigodne umetničke reprodukcije portreta Nikole Tesle iz kolekcije „Zlatni Srbi“ akademskog slikara Marine Gavanski Zisis. 

Dogovorena je saradnja na razvijanju aktivnosti u akciji „Moja cigla za Teslu“ , a na leto, studijski boravak u Šoramu gde je živeo Nikola Tesla i prisustvo svečanom otvaranju Centra za posetioce na Long Ajlendu u Tesla naučnom centru Vardenklif, tamo gde je pokrenuo progres svetske civilizacije. Akcija je popločavanje cigli sa porukama posvećenim gorostasu čovečanstva, kao što je i do sada bila praksa, oko spomenika Nikoli Tesli, koji je bio dar predsednika Srbije Tomislava Nikolića još 2013. Na ciglama će se uz poruke Amerikanaca naći i poruke srpskih naučnika, sportista i srpske dijaspore i svih ljudi dobre volje iz čitavog sveta. Pošto je Nikola Tesla ličnost globalnog formata od značaja za sve ljude Planete, očekuje se da će se u akciju uključiti više od 100 država na desetine hiljada poštovalaca lika i dela Nikole Tesle širom sveta, kao što je to bio slučaj 2013, kada je započeta aktivnost konzervacije Teslinog nasledja na Long Ajlendu.

Biće održana i pres konferencija i brifing za novinare od strane čelnika Teslinog naučnog centra Wardenklif i čelnika Safolk okruga koji je uložio 1.8 miliona dolara od ukupno 14 miliona koji su do sada prikupljeni od 20 miliona koliko je prvobitna konzervacija prostora trebalo da košta. U skladu sa novonastalim okolnostima, procena je da će biti neophodno, najmanje još dodatnih 30 miliona dolara da bi se sve dovelo do realizacije i otvorilo za posetioce. Očekuje se uključivanje velikog broja poznatih i slavnih ličnosti, kao i prijatelja Tesla naučnog centra u Vardenklifu.

 

Piše: Marina Bulatović

Foto: Arhiva Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Nedavne objave