KANADSKE FOTO ILUZIJE 3

ULIČNA UMETNOST

Iako na prvi pogled može da izgleda kao da ste u Njujorku, Sidneju ili Lisabonu, ovo je ipak Toronto. Ulična umetnost ovde je veoma popularna, a mural kao kompozicija u sebi objedinjava elemente arhitekture i slike. Najveći mural  u Kanadi nalazi se u Sadbariju u Ontariju i naslikao ga je umetnik „RISK“ u avgustu 2019. za potrebe „Up Here“ festivala.

Street Art je u Kanadi postao popularan nakon Njujorka gde su južne komšije započele ovaj talas. Kada šetate Kvinsom u Velikoj Jabuci, videćete mnoštvo murala i grafita. Isti doživljaj imate i na Kvin Strit Vestu u Torontu, gde jarke i šarene boje daju starim zgradama novi život i šarm, što ovu lokaciju čini omiljenim turističkim mestom za fotografisanje.

Ulična umetnost stvara neodoljivu vezu između starih i modernih građevinskih objekata, čineći grad lepšim i toplijim. Ričard Hamblton, jedan je od najuticajnijih Kanadskih uličnih umetnika, prozvan „Kumom“ ovog dekorativnog i narativnog pravca.

U Beogradu je 1970. naslikan prvi mural na zidu male zanatske radnje u Bulevaru Kralja Aleksandra, a danas glavni grad Srbije krasi preko 50 murala, od poznatih ličnosti poput Gavrila Principa, Desanke Maksimović i Patrijarha Pavla, do murala Mali Princ  i Gospa Beograda.

Smatra se da je jedan vid muralnog slikarstva nastao pre mnogo vekova, kao najstarija forma vizualne umetnosti – oslikavanje na zidovima pećina. Pećinsko slikarstvo je otkriveno na preko 350 lokaliteta i još nije utvrđeno da li je oslikavanje zidova rađeno zbog estetike ili ima i neko duhovno značenje.

Po rečima američkog umetnika Šeparda Fejrija:„Murali su savršen način da se umetnost dovede u javne prostore i učini je dostupnom svima.“

Izvor: SAN Magazin, Kanada, jesenji broj 2023.

Fotografije i tekst: Lazar Petrović, diplomirao fotografiju na Seneca College u Torontu, član Nezavisnog Udruženje Novinara Srbije (NUNS) od 2023.

Nedavne objave