ODIGRANO TREĆE KOLO EVROPSKIH KLUPSKIH TAKMIČENJA

Potpuni krah srpskih klubova

Crvena zvezda u ligi prvaka izgubila u Lajpcigu sa 3:1,TSC na domaćem terenu u Bačkoj Topoli poražena od nemačkog Frajburga takodje 3:1 dok je Čukarički na gostovanju u Firenci sa domaćom Fiorentinom pretprpeo pravu katastrofu i izgubio sa 6:0.
Evropska klupska takmičenja se uveliko zahuktavaju i već se naziru i favoriti u svim za grupama za prolaz dalje  obzirom da je odigrano po tri kola i da je preostlo da se u okviru grupnih takmičenja odigraju još tri pre prelaza na nokaut fazu takmičenja.

Liga prvaka

U ligi prvaka Crvena Zvezda je poražena na gostovanju u Nemačkoj protiv Lajpciga sa 3:1 na utakmici na kojoj je rezultat mogao biti i povoljniji da je bilo više koncentracije napadača u odsudnim trenucima i u šansama koje su stvorene.
S druge strane ishod je mogao biti i mnogo  nepovoljnijii da golman crveno belih Omri Glazer nije bio na visokom nivou i odbranio nekoliko više nego opasnih udaraca protivničkih igrača.
Sa dosta optimizma su igrači Zvezde otputovali u Lajpcig uvereni da bi dobrom igrom mogli da dodju do povoljnog rezultata odnosno odigraju barem nerešeno koji bi rezultat ili eventualno pobeda silno podigli rejting j samopouzdanje pred naredne vrlo važne okršaje kako u Evropi tako i u domaćem takmičenju tj Mocart Super ligi.
Ovo iz razloga što beogradski tim u prethodnom periodu uprkos velikih očekivanja s novim trenerom Barakom Baharom i velikim brojem skupih akvizicija i nikad skupljom ekipom u istoriji nije ni približno na nivou očekivanog ni igrom ni rezultatima.
U domaćem prvenstvu posle duže vremena doživljena su dva senzacionalna poraza od Voždovca i Čukaričkog što je doprinelo da je neočekivano posle 11 kola čak četiri boda u minusu u odnosu na najvećeg konkurenta Partizana.
Uz poraze vrlo zabrinjavajuće su i loše igre ekipe i u utakmicama koje su dobijene pa se mnogi pitaju šta se dešava sa po imenima nikad jačom ekipom i njenim rezultatima koji su daleko ispod ičekivanja.
Prst krivice se upire na novog trenera izraelca Bahara koji kao da se izgubio u svojoj nekoj viziji i igre i tima  pa posle odličnog pripremnig perioda i utakmica u kojima su blistali u nekoliko uvodnih kola dolazi do totalnog pada ekipe.
Crvena zvezda  se ne može prepoznati u  odnosu na taj prvi period pa se sada otvoreno sumnja i u samog trenera i stvarni kvalitet toliko najavljivanih i skupih pojačanja u letnjem prelaznom roku Krasoa, Olajnike, Hvana, Djihe, Stamenuća a i ovi koji su ostali nisu takodje ni priblizno onog sto su bili sa izuzetkom Bukarija i novopridošlog odličnog golmana Glazera koji je stvarno opravdao očekivanja.


Šta se dešava sa ekipom žašto Bahar stalno menja sastav i postavku igre  zašto Zvezda nikako da se trgne iz letargije i krene sa dobrim igrama i rezultatima moraće da uvide čelnici kluba jer ovako se ide u propast i moraće se preduzeti neke hitne mere kako ne bi bilo kasno na svim poljima i u Evropi i u domaćoj ligi.
U Evropi posle 3 kola u ligi prvaka crveno beli imaju dva poraza i remi sa Jang bojsom na svome terenu što je takodje ispod očekivanja jer ekipa mora da igra mnogo bolje i ostvari bolje rezultate ukoliko misli da se plasira makar na treću poziciju u  grupi koja vodi u nokaut fazu lige Evrope pošto su šanse da se osvoji prvo ili drugo mesto sada samo teoretske.
Posle očekivanog poraza u prvom kolu od neprikosnivenig šampiona Evrope Mančester sitija na njegovom terenu sa 3:1 došao je i neočekivani remi sa ekipom Jang bojsa na stadionu Rajko Mitić u Beogradu što je beogradjanima umnogome umanjilo šanse za uspešan završetak grupne faze.
Nije ostvarena očekivana pobeda i sada  će možda taj ključni meč za to treće mesti biti meč u Bernu sa  ekipim Jang bojsa uz mogućnost da se nešto uradi i u preostalim susretima sa Sitijem kući u zadnjem kolu i Lajpcigom pre toga što će biti jako teško sa napomenim da isti protivnici  čekaju i konkuretni Jang bojs stime da će oni istim ekipama gostovati a kao domaćini igratu jedino  sa Crvenom zvezdom.


Posle remija sa švajcarcima na svome terenu Zvezda je u ovom kolu gostovala u Nemačkoj njihovom vicešampionu Lajpcigu u mecu u kojem se očekivalo da se zaigra dobro i eventualno uznenadi protivnik i ekipa na tom teškom ispitu krene stazom povratka i igara i  dobrih rezultata

Ali pokazala je Zvezda samo hrabrost i dosta truda ali za dobar rezultat sa timom iz Bundes lige mora se mnogo bolje i efikasnije.

Crvena Zvezda je u trećem kolu lige prvaka u Lajpcigu većim delom meča dobro parirala protivniku imala praktično aktivan rezultata do samog kraja ali se i pored svega poraz nije mogao izbeći.

Nemci su nemilosrdno kažnjavali svaku grešku protivnika kojih je itekako bilo a za uzvrat beogradjanima ostaje uteha da bi ovakvom ali efikasnijom igrom mogli I do boljeg rezultata kada usledi revanš u Beogradu na svome stadionu.

Pokušao je Bahar da nešto defanzivnijom varijantom drži protivnika dalje od gola ali i pored želje da se ne primi gol u uvodnim minutima meča to se desilo već u 15 minuti.

Ivanić je igubio loptu na 30 metara od gola usledila je brza reakcija igrača Lajpciga nekoliko pasova, Raum se našao sam iskosa sa leve strane i sa desetak metara jakim šutem poslao loptu u mrežu golmana Glazera za rano vodjstvo od 1: 0.Posle toga usledile su još dve dobre šanse domaćina ali ih je Glazer neutralisao izvanrednim odbranama.

Igrači Zvezde se polako bude, nekako postaju aktivniji koncentrisaniji i onda trenutak u 39 minuti kada sudija Sančez iz Španije pokazuje na penal za goste zbog starta Lukebea nad Olajnikom u šesnaestercu.Nažalost posle inetervencije var sobe odluka biva poništena jer je nemački igrač izbacio loptu pre kontakta I penal je poništen a time i odlična prilika za izjednačenje.

Nastavila je Zvezda da igra bolje i odvažnije da pritiska protivnika ali bez konkretnog učinka I  uz neke pogreške Djihe I Ivanića pre svih koje su i te kako mogle biti kažnjene a srećom nisu.

U nastavku igre tj u drugom poluvremenu zaigrala je  Zvezda mnogo bolje dosta napadala favorizovanog rivala ali je uvek nešto falillo da se dodje do konkretnog cilja tj do gola.I onda kako to u fudbalu biva ako ne iskoristiš prednost dolazi do kazne.U 59 minutu domaći igrač Simons je lako obišao Hvana I sa dvadeset metara rezantnim udarcem u sam gornji ugao efektno savladao Glazera za vodjsvto Lajpciga od 2 0.

Učinilo se da je to i kraj svih nadanja jer je posle toga bilo još nekih dobrih šansi Lajpciga ali je opet sve to sprečio izvaredni Glazer na golu crveno belih.

Kada je trener Bahar uveo u igru juniore Mijatovića,Nedeljkovića I Lučića umesto Rodića,Ndajea i Mitrovića činilo se da se i  on predao .

Neočekivano u 68 minuti posle odbitka Stamenić postiže pogodak I daje šansu da se Zvezda potpuno vrati u meč posle rezultata 2: 1.Ali nada je potpuno ugašena  u 83 minuti  kada je rezervista  Olmo posle katastrofalne reakcije odbrane  Zvezde i posle lutanja lopte medju igračima neposredno ispred gola gostiju u stilu bilijarske lopte iskoristio ukazani poklon i sa tri četiri metra ubacio loptu u mrežu za konačan rezultat utakmice 3: 1 I poraz crveno belih.

Sve što smo videli do kraja je jedna dobra prilika mladog Nedeljkovića kada je posle odbitka i ne očekujući da će mu lopta doći brzopleto šutirao i lopta je okrznula stativu a uz malo sreće mogao je to biti i pogodak.

Utakmica je završena pobedom domaćih na veliku žalost oko 5000 navijača Zvezde koji su bili prisutni na stadionu I čitavo vreme bodrili svoj klub bili glasniji od mnogobrojnih domaćih navijača i  stvarali izvanrednu atmosferu na Red bul areni u Lajpcigu.

Mora se ipak reći da je  poraz našeg kluba  zaslužen ali sa naglaskom da su igrači pokazali neki vidan napredak u odnosu na prethodne susrete što jedino može da bude ohrabrenje pred naredne vrlo važne suserte i u domaćoj ligi i u završnici evropskih takmičenja o čemu je  gore već rečeno.

 

LAJPCIG – CRVENA ZVEZDA   3 : 1 ( 1: 0)

Igrano na stadionu Red bul arena u Lajpcigu. Gledalaca 40000.Sudija Hoze Mari Sančez iz Španije.Strelci Raum u 13,Simons u 59 I Olmo u 84 minutu za Lajpcig, a Stamenic u 69 minuti za Crvenu zvezdu.

LAJPCIG

Blasvik,Henriks,(od 57 minuta Klosterman),Simakan,Lukeba,Raum,Šlagel,())od 57 minuta Buagmanter),Simons( od 75 minuta Olmo),Openda( od 82 minura Šeško),Poulsen (od 82 minuta Verner).

CRVENA ZVEZDA

Glazer,Djiga,Dragović,Rodić (od 63 minuta Nedeljkovič),Mijailović, Stamenić (od 81 minuta Kataii),Hvan, Mitrović (od 63 minuta Lučić),Ivanić,Endijae( od 63 minuta Mijatović),Olajnika (od 46 minuta Bukari).

 

Tabela posle trećeg kola G  grupe lige prvaka :

1 .Mančester                       3    3    0    0    9 :  3     9

  1. Lajpcig 3 2    0    1    7 :  5     6
  2. Crvena Zvezda 3 0    1    2    4  :  8    1
  3. Jang bojs 3 0    1    2    4  :  8    1

 

Raspored do kraja grupne faze

IV kolo   7  novembra

Crvena Zvezda -Lajpcig,

Mančeser siti -Jang bojs

 

V kolo   28 novembra

Jang bojs- Crvena Zvezda

Mančester siti -Lajpcig

 

VI KOLO  13 decembra

Crvena Zvezda -Mančesetr siti

Lajpcig-Jang bojs

 

LIGA EVROPE

Naš predstavnik u ovom takmčenju ekipa TSC iz Bačke Topole je posle nerešenog ishoda u prošlom kolu sa ekipom Olimpijakosa iz Atine  ovog puta takodje na TSC areni u Topoli poražena od nemačkog Frajburga u utakmici u kojoj je bilo dobrih momenata ali i  pada koncentracije i primljenih goova kao rezultat toga.

TSC je dobro otvorio utakmicu bio vrlo konkretan napadao I stvarao šanse i plod takve igre je i vodjstvo preko Petrovića u 13 minuti.Akciju je započeo Stojić pronašao dugom loptom brzonogog Jovanovića koji je centrirao na desetak metara od gola, a  loptu je zahvatio Petrović i iz prve poslao u rašlje gola gostiju za vodjstvo domaćih od 1: 0.

Do kraja poluvremena videli smo manje više ravnopravnu igru sa nekoliko šansi i na jednoj i na drugoj strani stime što je TSC bio konkretniji i propustio neke prilike koje su bile više nego dobre a sa druge strane gosti su nekoliko puta opasno ugrozili gol Ilića.U istim je bio najopasniji napadač gostiju Grifo koji će se pokazat će se biti fatalan za TSC  u nastavku meča, obzirom da je rezultat prvog poluvremena ostao sa vodjstvom domaćina tim jedinim golom Petrovića.

Drugo poluvreme je počelo na najgori mogući način za srpskog predstavnika.Sudija Agajev je samo posle tri minuta nastavka meča  dosudio problematičan penal za goste posle igranja rukom Jovanovića nakon izvedenog kornera a precizan je bio kapiten Grifo za izjednačenje gostuju 1: 1.

Gost je posle toga gola bio bolji nastavio da pritiska domaćina i plod takve igre je bio I pogodak Gregoriča u 56 minuti koji je na kraju posle var provere poništen jer se radilo o ofsajdu.Medjutim u 59 minuti najbolji pojedinac u redovima gostiju Grifo iz slobodnog udarca matira Ilića i dovodi svoj tim u vodjstvo od 2:1.

U 63 minuti TSC je imao najbolju priliku za izjednačenje ali je Djakovac u stuacijji kada je bio sam šutirao pored gola iako je na drugoj strani imao potpuno samog Jovanovića koji je samo čekao da ubaci loptu u prazan gol.

Nakon toga u igri izmedju šesnaesteraca gosti prvi dolaze do prilike u 74 minutu kada izvanredni Grifo postiže i treći gol prvi put iz igre posle penala i slobodnog udarca i postavlja konačan rezultat meča 3: 1 obzirom da do kraja nije bilo promena rezultata  niti velikih uzbudjenja.

Posle ovoga poraza šanse našeg predstavnika za prolaz dalje u nokaut fazu su vrlo male i za to će mu biti potrebna pobeda u Atini nad Olimpijakosom i poraz istog kluba  u oba preostala meča ili uz pobedu u Atini I još  neki bod ako i protivnik to isto uradi I osvojii takodje  bodove.

 

TSC-FRAJBURG          1: 3  ( 1: 0)

Igrano na stadionu TSC Arena u Backoj Topoli. .Gledalaca 4500.Alija Agajev iz Azerbejdžana.Strelci Petrović u 13 za TSC,a Grifo u 48 iz jedanaesterca,u 59 i 74 minuti za Frajburg.

TSC

Ilić,Cvetković(od 78 min.Vlalukin),Stojić,Antonić,Ćalušić,Petrović( od 79 min. Šoš),Radin,Vulić (od 68 min Pantović),Djakovac (od 79 min.Stanić),Jovanović( od 79 min Ćirković) i,Rakonjac.

FRAJBURG

Atubolu,Ginter,Lajnhart,Gulde,Doan ( od 79 minuta Kubler),Egaštajn,Hofler,Vajksamit,Šalaj (od 23 min.Heler),Filip,(od 46 min.Gregorić) ,Grifo( od 79 min.Adamu)..

 

TABELA posle trećeg kola grupe A lige Evrope

  1. Vest Hem    3     2     0     1     6 :4     6
  2. Frajburg     3     2     0     1    7: 5     6
  3. Olimpijakos       3     1     1     1    6: 6     4
  4. TSC     3     0     1     2    4: 8     1

Raspored utakmica do kraja

IV kolo 9 novembra

Frajburg-TSC

Vest Hem -Olimpijakos

 

V kolo 30 novembra

TSC -Vest Hem

Frajburg-Olimpijakos

 

VI kolo 14 decembra

Oalimpijakos -TSC

Vest Hem-Frajburg   .

LIGA KONFERENCIJE

Najveće razočaranje medju našim predstavnicima u evropskim takmičenjim je svakako  ekipa Čukaričkog koja ni posle tri kola nema nijedan bod samo jedan dati I 11 primljenih golova i skoro bez izgleda  da se može plasirati u dalje takičenje nakon završetka grupne faze.

Posle poraza u prvom kolu od Ferencvaroša u Budimpešti sa 3:1 u kojem su koliko toliko odigrali na nekom nivou  i vodili čak sa 1: 0,  na kraju su  ipak poraženi  posle čega je usledio i  poraz od belgiskog Genka na svome terenu u Leskovcu ne rezultatski  toliko loše 2: 0 koliko igrom ubedljivo od strane gostiju.

Nakon dva poraza u uvodnim rundama grupne faze sledilo je gostovanje u ovom trećem kolu u Firenci popularnom italijanskom timu Fiorentini.Bilo je optimizma u redovima ‘’brdjana’’ pred ovaj put uz obećanje i igrača I stručnog štaba da će se uz dobru igru  boriti za što bolji rezultat i eventualno iznenaditi protivnika  i igrom i rezultatom.

Medjutim od toga nije bilo ništa.Domaćini su bili daleko bolji I pritom efikasniji i na kraju naneli pravu katastrofu beogradskom klubu sa 6:0.Čukarički je potpuno podbacio, ni senka od tima koji je znao da zablista i protiv najboljih i da nije bilo opuštenije igre Fiorentine  nakon ranog vodjstva rezultat je mogao biti još gori da ne kažemo sraman po naš klub,mada i uz ovaj debelo bride obraze.

Totalno loše izdanje ‘’brdjana’’ tokom celog meča bez ideja i ozbiljnijeg pristupa utakmici sa svakako kvalitetnijim protivnikom ozbiljno mora da zabrine sve u klubu, jer lose igre nisu od ove utakmice već to stanje traje već duže vreme. Da nije bilo one senzacionalne pobede nad Crvenom zvezdom u 7 kolu prvenstva Super lige pitanje je kako bi klub stajao i u nacionalnom prvenstvu gde takodje tavori a na red dolaze i te kako teške utakmice prva sa Vojvodinom već ovog vikenda.

Šta je uzrok ovako blede igre ‘’brdjana’’ moraju pod hitno rešiti oni najodgvorniji u klubu zajedno  sa stručnim štabom  jer sa ovakvom igrom ne može se ostvariti ništa od planiranog već će i rezultati biti u skladu sa istom a svi želimo da čuka igra dobro I postiže dobre rezultatae kako je to i bilo u prethodnim sezonama.

Debakl je mala reč za ono sinoć vidjeno na stadionu Artemio Franki u Firenci u prisustvu 25000 gledalaca koji su gledali egzibiciju svojih ljubimaca i potpunu nemoć protivnika naših igrača pod vodjstvom novog trenera nekada igračke legende ovog kluba Igora Matića.

Sve ono o čemu se pričalo pred ovaj meč da ne treba uraditi i šega se paziti  ispalo je suprotno. Vrlo lako primljeni gollovi u 5,10 i posle toga  u 29 minutu potpuno su ugasili svaku nadu našeg tima. Na sve to se nadovezalo i isključenje Subotića u 37 minutu nakon neopreznog starta, pa je Čukariški do kraja uz sve ostale nevolje i slabu igru  igrao sa igračem nanje, primio još tri gola , srećom ne više i sa katastrofom i rezultatom  od 6:0 doživeo jedan od najtežih poraza naših klubova u evropskim takmičenjiam.u zadnjim sezonama. Verovatno je ovom utakmicom i okončao  svoje ambicije za dalji nastavak takmičenja jer sa ovakvom igrom, ovakvim pristupom i ovakvim rezultataom klub i ne zaslužuje da bude učesnik daljeg takmičenja tj nokaut faze i  koja je za isti ostala posle ove utakmice trećeg kola samo mislena imenica.

 

FIORENTINA ČUKARIČKI     6: 0   (3 :0)

Igrano na stadionu Artemijo Franki u Firenci. Gledalaca 25000.Sudija Hristovalantas Teouli sa Kipra.Strelci Belgran u 5 i 10 minuti,Ikone u 29 ,Sotil u 65,Kvarta u 73,i Lopez u 83 minuti za Fiorentinu.Žuti kartoni Docić I Vranješ iz Čukaričkog.Crveni karton Subotić Čukarički u 37 minuti.

FIORENTINA

Teraćano,Kajode (od 6 minuta Komuzo),Kvarta,Ranijeri,Parizi (od 46 min.Peroci), Barak (od 66 Infantino),Lopez,Madragora,Ikone (od 57 minuta Sotil),Kuamo,Beltran (od 57 minuta Nzola).

ČUKARIČKI

Belić,Rogan ( 66 min.Ndaj)e,Vranješ,Subotić,Tošić,Sisoko,Stanković( od 78 Kovac),Ivanović (od 46 min.Adžić),,Docic  (od 46 min.Serafimović),Nikčević,Adetudji (od 46 min.Cvetković)..

 

Tabela posle trećeg kola grupe F Lige konferencije

1.Fiorentina             3     1     2     0     10: 4     5

2.Ferencvaroš         3     1     2     0      5: 3      5

3.Genk                     3      1    2     0       4 :2      5

4.Čukarički              3      0    0     3      1 :11     0

 

Raspored utakmica do kraja takmičenja grupne faze

IV kolo 9 novembra

Čukarički -Fiorentina

Ferencvaroš – Genk

 

V kolo  30 novembra

Čukarički -Ferencvaroš

Fiorentina –Genk

 

VI kolo 14 decembra

Genk – Čukarički

Frencvaroš – Fiorentina

 

ZA STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto iz Lajpciga Z.Repić iz Firence M.Marić

Nedavne objave