SRBIJA PRED VRATIMA EP U NEMAČKOJ

ZAVRŠEN PREDZADNJI KRUG KVALIFIKACIJA ZA EVRPSKO PRVENSTVO U FUDBALU

U pretposlednjem prozoru kvalifikacija za evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj iduće godine Srbija izgubila od Madjarske u Budimpešti 2:1 ali je tri dana kasnije pobedila Crnu Goru  Beogradu sa 2:1 i došla na prag plasmana na završnicu  EP.
Za odlazak na isto potreban je samo jedan bod iz poslednjeg  susreta sa Bugarskom 19 novembra  kao domaćinima na novom stadionu  u Leskovcu bez obzira na rezultate  drugih reprezentacija iz grupe.


Posle osam prozora i odigranih sedam utakmica u kvalifikacionoj grupi za odlazak na  fudbalsko prvenstvo iduće godine u nemačkim gradovima Srbija se nalazi na odličnom putu da bude učesnik istog prvi put posle dvadeset godina apstinencije.
Iako se slobodno možemo reći Srbija u prethodnih sedam kola nije proslavila dobrim igrama, obzirom na kvalitet i ekipe i igrača koje ima, uspela je ipak da nakon dva  poraza u prethodna četiri kola oba od Madjara u Beogradu i Budimpešti i pobedama nad  selekcijama Litvanije i Crne Gore   na osnovu prethodnih rezultata i ostalih ishoda utakmica ove grupe  zadrži realne i izgledne  šanse da se plasira na najveću smotru evropskog fudbala.
Kada je  prošle godine žrebano 10 grupa iz kojih će po dva tima da se plasiraju na EP uduće godine u Nemačkoj i kada je  Srbija za protivnike  u G grupi dobila selekcije Madjarske, Crne Gore, Litvanije i Bugarske svi su videli našu selekciju kao najvećeg favorita grupe i sigurnog putnika na prvenstvo.
Medjutim lošije igre od očekivanih a stime i neki rezultati učinili su da selekcija Srbije čak strepi za prolaz i da upravo odigrana utakmica sa Crnom Gorom bude kjučna za ostvarenje cilja.
Pobedom na istoj četa selektora Stojkovića je došla pred samim ciljem i samo bonedostaje u zadnjoj utakmici sa Bugarskom koja će se igrati u Leskovcu, za plasman na šampionat Evrope bez obzira na druge rezultate uz napomenu da ni taj  bod neće  trebati ukoliko Crna Gora ne zabeleži obe pobede u zadnja dva kola u kome je domaćin Litvaniji i gostuje Madjarskoj u Budimpešti.
Ali krenimo redom od prvog kola kada je Srbija pobedila kao domaćin Litvaniju sa 2:0 a u drugom u Podgorici istim rezultatom selekciju Crne Gore što je pokazat će se  kasnijim tokom kvalifikacija bio mnogo važan trijumf.


Iako je na obe utakmice pobedila igra Srbije nije bila na očekivanom nivo naprotiv, pa se  sve to trebalo  dobrom igrom ispraviti u susretu sa trenutno lošom selekcijom Bugarske u Razgradu u gostima, ekipom koja je pre toga izgubila kući od Crne Gore i ubedljivo poražena od Madjarske sa 3:0.
Medjutim ne da “orlovi” nisu igrali dobro  nego su igrom potpuno razočarali i Bugari su sve do pred kraj vodili sa 1:0 i pritom imali još nekoliko šansi, da bi se Srbija poraza spasila u nadoknadi  vremena kada je Darko Lazović izjednačio izvanrednim pogotkom neposredno pred poslednji sudijin zvižduk utakmice koja je za nas srećno završena remijem 1:1.
Pred nastavak kvalifikacija i početak odlučujućih utakmica lično je vaš novinar na konferenciji ukazao selektoru Stojkoviću  da ne možemo nikako biti zadovoljni kako njegovi puleni igraju  i da se očekuje mnogo više u nastavku kvalifikacija od naše selekcije jer imamo kvalitet za mnogo bolje partije a time i rezultate.
Došao je na red  prošlog meseca vrlo važan meč sa Madjarima u Beogradu gde  je pobeda  već tada mogla da nam trasira put ka čelnoj poziciji u grupi i miran završetak kvalifikacija u preostalim kolima.


Umesto toga usledio  je bolan poraz (1:2) posle slabe igre nasih u prvom poluvremena kada su Madjari obezbedili  vodjstvo koje su zadržalu do kraja i zabeležili za njih vrlo važnu pobedu.
Srbija je bila mnogo bolja u drugom poluvremenu imala i neke šanse koje nije realizovala i Madjarska je ostvarila  pobedu i zaposela prvu poziciju sa rasporedom koji joj daje realne šanse da tu i ostane, pogotovu zbog činjenuce da se već u sledecem krugu kvalufikacija sastaje  opet sa Srbijom ali ovog puta na svome terenu.
U medjuvremenu Srbija je odigrala vrlo važan i bitan meč u Kaunusu sa Litvanijom  koji je rešila u svoju korust (3:1) i ostala ipak  sa  izglednim šansama za ostvarenje cilja.
Ovog vikenda i pre dva dana  igrane su možda  i ključne utakmuce ove grupe  pogotovo za Srbiju koja je prvo gostovala u Budimoešti Madjarskoj a potom je ugostila selekciju Crne Gore na stadionu Rajko Mitić u Beogradu. .
Iako je selektor Stojković i većina igrača protiv Madjarske najavljivala dobru igru i pobedu i revanš za poraz u Beogradu njihove želje i želje svih ljubitelja fudbala nisu ostvarene.
Srbija je i ovu utakmucu pred prepunom  Puškaš Arenom u Budimpešti pred 70000 gledalaca izgubila sa 2:1 i pored činjenice da je igrala dobro posle dužeg vremena, bila bolji protivnik imala više šansi ali na kraju je rezultat ostao 2:1 za komšije sa severa.
Madjarska je povela u 20 minutu  preko Varge posle greške našeg beka Terzića da bi u 33 minuti posle izvedenog kornera od strane Živkovića  u šesnaestercu pred golom Madjara najbolje skočio i glavom poslao loptu u gol za izjednačenje nas defanzivac Pavlović.
Ali naša radost je trajala kratko jer je dva minuta nakon toga igrač Madjarske Salai  postigao efektan gol udarcem sa, 16 netara koji naš golman Vanja Milinković Savic nije mogao da brani  i doveo  svoj tim u vidjstvo od 2:1 što je ostao i konačan rezultat meča.
Uzalud su reprezentativci Srbije imali kontrolu igre i ogromno veći posed lopte u drugom poluvrenenu od suparnika i pritom nekoliko šansi koje nisu realuzivane.
Naš tim je izgubio i došao u situaciju da vec tri dana kasnije igra utakmicu sa Crnom Gorom koja je praktično značila  biti ili ne biti u kojoj bi  sve osim pobede značilo pravi krah  i gubitak prve ili druge pozicije koje vode  na prventsvo Evrope.
Pre same utakmice Crna Gora je imala dva boda manje i utakmicu manje u odnosu na Srbiju za koji bi svaki drugi rezultat sem pobede bio katastrofalan i slobodno možemo reći i propast srpskog fudbala a za Crnu Goru takav pozitivan rezultat bi bio u obrnutoj proporciji.
Ogroman motiv i  imperativ pobede je čekao srpske  fudbalere na početku samog meča na stadionu Rajko Mitić u prisustvu 30000 navijača na tribinama.
U tom smislu  oni su  i krenuli silovito od  prvog momenta kako bi postigli gol i tako lakše  došli do pobede.
I već u 10 minuti posle  akcije koja je počela nakon greške štopera Crne Gore Savića,  lopte se dokopao Tadić ponašao Mitrovića  a ovaj onda zaobilazi igrača gostiju Tomaševića  i nakon toga  izvanrednim felš udarcem  spoljnim stopalom šalje  loptu u ugao gola Mijatovića i dovodi  Srbiju  u vodjstvo na veliku radost  navijača na tribinama  medju kojima je bili oko 2000 crnogoraca koje je  ovaj pogodak itekako sugurno rastužio.

KONFERENCIJA – VIDEO

KZN Selektor Dragan Stojković | Srbija - Crna Gora 3:1 | Kvalifikacije za EP (17. 10. 2023.)

Imala je Srbija u nastavku još šansi kao naprimer u 30 minuti  kada je Živković pogodio stativu ali  je mreža Mijatovića ostala mirna.
Ne i na suprotnoj strani Milinkovića Savića koga je u jeku napada i dominacije srpskih fudbalera posle jedne brze kontre  izvanrednim udarcem levom nogom u njegov  levi gornji ugao savladao najbolji igrač gostiju Stevan Jovetić i time postavio rezultat prvog poluvremena 1:1.
U drugom. poluvremenu selektor Srbije je izvršio nekoliko izmena, uveo je Kostića i Sergeja Mikinkovića Savica sto je pokazat će  se bio dobitan potez.
Napadala je selekcija  Srbije i u nastavku meča, gosti su se grčevito branili i mreža Mijatovića je odolevala sve do 75 munuta.
Tada smo videli jednu velemajstorsku kombunaciju i dodavanje Milinković Savić – Tadic kada je ovaj  zadnji sa leve strane uposlio  Mitrovića koji iz peterca postiže pogodak za vodjstvo od 2:1 i veliku radost igrača na terenu i onih sa klupe zajedno sa kompletnim stručnim štabom, rukovodstvom i gledaocima  na tribinama.
Bio je ti veliki šok za igrače iz Crne Gire koji su bili dosta  blizu cilja i  remija koji im je eto  izmakao pri kraju meča kada su pomišljali da bi se mogli vratiti neporaženi iz Beograda.
Hteli  su oni posle toga  krenuti na sve iili ništa jer je do kraja meča  ostalo još dosta vremena ali je samo dva minuta kasnije za njih usledio novi šok i kraj svih nada.
Opet je došlo do dobre akcije  srpskih igrača kada  Mitrovic upošljava  kapitena Tadića koji sa šesnaest metara desnom nogom neodbranjivo po zemlji šutira u levi ugao gola nemoćnog Mijatovića  postiže gol  i dovodi orlove u vodjstvo od 3:1 za pobedu i konačan rezultat ove  mnogo bitne  možda i ključne pobede reprezentacije Srbije za plasman na EP.
Ovomn pobedom Srbija sada ima pet bodova više od Crne Gore i bod manje od Madjarske uz utakmucu više od oba rivala,  pa će joj u jedinom preostalom susretu sa Bugarskom. 19 novembra u Leskovcu biti potreban samo bod za drugu poziciju koja vodi direktno dalje na EP uz mogućnost da je i ovo dovoljno ukoliko Crna Gora ne dobije obe utakmice koje joj predstoje (Litvanija kući i Madjarska u gostima) u poslednjem prozoru i dva poslednja kola koja predstoje idućeg meseca.
Srbija može i do prvog mesta u grupi uz pobedu nad Bugarima i ukoliko Madjarska uzgubi od Bugarske u gostima i ne pobedi Crnu Goru u Budimpešti.
No posle  ove pobede nad Crnom Gorom  lakše se diše jer je Srbija odškrinula vrata EP gde bi trebala da bude učesnik istog posle  ravno 20 godina a selektor Dragan Stojkivić će u tom slučaju biti jedini selektor koji je našu reprezentaciju uspeo da odvede na Svetsko šampionat  u Kataru i evropsko prvenstvo 2024 godine u Nemačkoj.

Tehnički podaci utakmica Srbije u 7 i 8 kolu kvalufikacija za EP:

Budimpešta

MADJARSKA SRBIJA   2:1
Igrano na stadionu u Budimpešti.Gledalaca 70000.Sudija Leteksijer  iz Francuske. Strelci  Varga u 20 i Salai u 34 minuti za  Madjarsku i Pavlović u 33 minutu za Srbiju.
Žuti kartoni:Varga, Botka i Kalmar Madjarska a Milenković i Sergej Milinković Savic Srbija.

MADJARSKA :
Dibuz, Fiola, Kerkez, Kang, Nadji, Nego (Bolja od 63′),, Salai(Kata od 74′),, Stiles (Kalmar od 63′),, Šalai, Soboslaj, i Varga(od 84’Adam).

SRBIJA:
V.Milinković Savić, Eraković(od 46’Tadić), Milenković, Pavlović, Terzić (od 46 ‘ Kostić), , S. Milinković Savić, Gudelj, Lukić (od 84′ Ratkov), ,Živković ( od 74’ Radonjić), Gaćinović (od 67′ Djuričić), i Mitrović,

Beograd:
SRBIJA CRNA GORA 3:1 (1:1)
Igrano na stadionu Rajko Mitić u Beogradu. Gledalaca 30000.Sudija Simon  Marčinjak Poljska. Pomoćnici Pavel Sokolnicki i Tomaš Lickijevič oba iz Poljske. Strelci Mitrović u 10 i 75′ i Tadić  u 77 minuti za Srbiju a Jovetić u 35 minuti za Crnu Goru.Žuti kartoni: Gudelj (Srbija) i Savić Crna Gora.
SRBIJA:
Vanja Milinković Savić, Milenković, Pavlović, Veljković,Mladenović (od 46’Kostić), Lukić (od 79′ Samardzić) , Gudelj ((od 68’Maksimović), Ilić (od 46’Sergej Miinković Savić) , Tadić, Živković(od 90′ Babić) i Mitrović.

CRNA GORA :
Mijatović, Tući(od 85’Mugoša),Savić,Tomašević,Marušić,Janković (od 85’Raičković),Kuč(od 85′ Osmajić), Camaj (od 72’Jovović),Vukčević (ov 32′ Radunović), Krstović i Jovetić.

Tabela F grupe kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo iduće 2024 godine u Nemačkoj pre poslednja dva kola 16 i 19 novembra :

  1. Madjarska.  6. 4. 2.  0.   11:4.  14
  1. Srbija.          7. 4. 1. 2.    13:7.  13
  1. Crna Gora.  6.  2. 2. 2.      6:8.    8
  1. Litvanija.     7. 1.  3. 3.    8:12.   6
  1. Bugarska.   6.  0.  2. 4.   3:10.    2

Raspored utakmica do kraja kvalifikacija :
16 novembar : 9 kolo
Bugarska-Madjarska
Crna Gora – Litvanija

19 novembar : 1o kolo
Srbija – Bugarska
Madjarska-Crna gora

Za STV USA ČIKAGO
RAJKO DELIBAŠIĆ
FOTO FSS

 

Nedavne objave