POSLE 34 KOLA ZAVRŠEN PRVI DEO EURO LIGE KOŠARKAŠA, SLEDI PLEJOF I FAJNAL FOR

PARTIZAN U TOP 8

U nikad jačoj i neizvesnijoj trci u okviru Evro lige košarkaša nakon 34 kola najboljih osam nastavljaju borbu za pobednika takmičenja.Veliki uspeh Partizana koji se plasirao u Top 8 najboljih sa 6 pozicije i u 1/4 će igrati sa višestrukim šampionom ovog takmičenja Realom iz Madrida, postavivši pritom niz rekorda kada je gledanost mečeva u pitanju.Sjajan finiš Crvene zvezde i pet uzastopnih pobeda u zadnjim kolima lige nedovoljan za prolaz dalje zašto ostaje velika žal za propuštenim šansom zbog nekoliko olako izgubljenih utakmica.

Ovogodišnja Evro liga najboljih evropskih košarkaških ekipa koja je brojala 18 učesnika, protekla je u nikad jačoj konkurenciji i vrlo neizvesnoj završnici  pa se do kraja takmičenja i praktično zadnjeg  odigranog meča nije znalo  ekipe će ući u Top 8 najboljih i nastaviti takmičenje u borbi za naslov najboljeg evropskog tima.

Svi timovi  su pre početka lige jasno izražavali svoje želje i namere da se na kraju trke nadju u grupu najboljih ali je za te ambicije bilo mesta samo za 8 najuspešnijih. Ove godine liga je proširena za dva člana pa je umesto 16   brojala  18 klubova. Sem stalnih članova i onih klubova koji su ostvarili pravo preko svojih liga, kao Crvena zvezda kao prvak regionalne ABA lige prema utvrđenim propozicijama Euro lige, vajld karte za ovu sezonu su dobili španska Valencija i beogradski Partizan.

Tokom 34 kola bilo je kako je rečeno dosta neizvesnosti, svi klubovi su ušli sa najvećim  ambicijama ali su na kraju iskristalisana 8 najboljih ekipa koji će se boriti za prolaz u polufinale preko plejofa i  četvrt finalnih parova u kojima će se sastati:

1.Olimpijakos – Fenerbahče

2.Monako-Makabi

3.Barcelona-Žalgiris

4.Real – Partizan

Navedeni parovi će igrati na tri dobijena meča po sistemu 2 2 1 u kome su u prve dve utakmice domaćini prvoimenovani timovi  posle kojih će pobednici ići dalje tj u polufinale.Termini igranja utakmica su 25 i 27 april kod prvo imenovanih potom 2 maj  i ako bude trebalo 4 maj kod  gostiju u prvim mečevima. Eventualna majstorica tj peti meč igrala bi se opet kod bolje plasiranih ekipa 9 maja.

 

Potom sledi fajnal for četiri najbolje ekipe pobednika četvrt finalnih parova  u kojima će se u polufinalu sresti pobednici parova 1 i 2 odnosno 3 i 4 a kasnije pobednici polufinalnih parova igraće za titulu najboljeg i evropskog šampiona u košarci za godinu 2022/2023 a koji mečevi  će se održati u Litvaniji tj u gradu Kaunusu.

Ono što je posebno važno čini i činjenica da se u grupi najboljih osam ekipa našao i beogradski Partizan koji je zauzeo  6 mesto  i u utakmici kvalifikacija Plejofa ukrstiće koplja sa višestrukim šampionom Evrope i jednim od najboljih timova starog kontinenta madridskim Realom koji je takmičenje završio na trećoj poziciji.

Beogradski crno beli su  za mnoge bili pravo otkrovenje Euro lige u koju su se vratili posle skoro deset godina.Svojim nastupima sa čak 20 pobeda i 14 poraza su iznenadili košarkašku Evropu dobrim i kvalitetnim igrama pobedama u susretu sa evropskim velikanima i na kraju odličnom pozicijom na tabeli i kotom 6 što objektivno i najveći optimisti nisu mogli očekivati.

Poseban kuriozitet kada je u pitanju Partizan i Euro liga je posećenost njegovih utakmica kada je domaćin u Beogradu u Štark areni i atmosfera na istim. Crno beli su ubedljivo prvi po proseku broja gledalaca na svojim utakmicama u odnosu na sve rivale koja iznosi  17782  po meču, a s druge strane su prvi i po ukupnom broju gledalaca na svih 17 utakmica u sezoni sa cifrom od 302.302 gledaoca koji su prisustvovali njihovim utakmica u beogradskoj Areni.

To je ubedljivo najveća poseta koju je jedan klub imao u istoriji ovog takmičenja, a te brojke će svakako biti uvećane posle Plejof okršaja sa madridskim Realom.

Ekipa Željka Obradovića će barem jednom dočekati kraljevsku klub u Areni a u klubu se nadaju da će to biti i dva puta. Po poseti na, svojim utakmicama Partizan može da se meri i sa NBA ligašima pošto ima jači prosek gledalaca od čak 16 timova iz najjače košarkaške lige na svetu.

To će mnogo značiti i sa finansijske strane za klub koji je pred start sezone oborio i rekord po broju prodatih sezonskih karata ( više od 11000), što umnogome utiče i na imidž kluba i Beograda kao prioritetnog   košarkaškog centra u Evro ligi gde se na svim društvenim mrežama veliča ambijent na utakmicama Partizana.

Ono što je vrlo karakteristično za navijače crno belih u uvek punoj dvorani kada su domaćini je izvanredan ambijent i štimung navijanja kao i koreografije  pre i za vreme meča nešto što je zadivilo sve koji su imali prilike da budu u dvorani na bilo kojoj utakmici i gledaoce pored malih ekrana o čemu priča cela Evropa.

Veličanstvene koreografije protiv Makabija, Olimpijakosa i u zadnjem kolu sa Panatinaikosom i konstantno puna dvorana sjajno navijanje ali i emocije koje igrači crno belih pokazuju je nešto što je ove godine oduševilo košarkašku Evropu koja je jedinstvena u oceni da je beogradska Arena specijalno mesto za igru. Navijači su uvek bili šesti igrač na parketu pa uz navijanje i buku koja je stvarana za vreme mečeva  malo koja ekipa je mogla utakmicu igrati sa punom koncentracijom što je na kraju u velikom broju slučajeva rezultiralo i pobedama  Partizana.

Partizan je kao domaćin zabeležio 12 pobeda 5 poraza dok je na gostujućem terenu dobio 8 a izgubio 9 mečeva.Početak nije  bio sjajan ali je u zadnja 21 susreta zabeleženo čak 15 pobeda i samo 6 poraza što je na kraju sa 20 pobeda i 14 poraza bilo dovoljno da, se zauzme 6 mesto na tabeli Evro lige i izbori plasman u četvrt finale takmičenja što je rekosmo veliki uspeh ne samo za klub već i za košarku na ovim prostorima.

Drugi naš predstavnik Crvena zvezda ostala je pred samim vratima završnice Euro lige na 10 mestu sa najboljim skorom u istoriji ovog takmičenja 17 pobeda i isto toliko poraza. Jedan lošiji period igranja ekipe u celini i porazi u zadnjim momentima  u utakmicama koje su bile praktično dobijene ( Žalgiris, Panatinikos, Alba i Barselona) učinili su da crveno beli ne ostvare cilj uprkos činjenici da, su u zadnjih pet kola ostvarili maksimalni učinak od čak pet pobeda.

Loš početak Evro lige uslovio je da, se već posle nekoliko kola smeni mladi trener Jovanović i dovede na kormilo iskusni i prekaljeni trener Duško Ivanović što je uslovilo serijom od čak 6 uzastopnih pobeda i rađanje velikih ambicija. I kada se ekipa nalazila u punom zamahu i rukovodstvo  već razmišljalo o još nekim  kadrovskim  jačanjima ekipe dolazi do povrede ključnih igrača Nedovića i Villdoze.

S druge strane dovođenje Kampaca jednog od najboljih evropskih plejmejkera je suspendovano njegovim igranjem čak do 1 marta 2023 i zabranom dovođenja bilo kojeg novog igrača u tom periodu zbog neispunjenja nekih finansijskih obaveza Zvezde prema ranijem treneru Radonjiću i bivšem igraču Radanovu.

Sem Kampaca crveno beli su već bili ugovorili dolazak dva vrhunska igrača na pozicijama kojima su procenili da je potrebno da budu maksimalno popunjeni u rosteru i sa ozbiljnim kvalitetom da, se napadne fajnal for Evro lige.

Nažalost Kampaco  i pored dolaska nije mogao da igra Evro ligu  pre 1 marta ove godine kada je već bilo završeno 26 kolo već samo ABA ligu, a novi igrači nisu mogli biti dovedeni, i Zvezda je bez povređenih ključnih igrača u stime što su povrede  u medjuvremenu zadobili još neki ( Dobruć, Hasan, Lazić) prilično desetkovana pogubila veći broj utakmica.

Kada je Kampaco stekao pravo igranja i oporavili se pojedini povređeni igrači , Zvezda je krenula sa boljim rezultatima i pobedama ali je ipak izgubila neke dobijene utakmice u samom finišu meča posle visokog vodjstva tokom susreta i u situaciji kada su takve utakmice morali dobiti (Žalgiris,Panatinaikosom, Alba i Barselona).

Na kraju je  ispalo  da i pet uzastopnih pobeda u zadnjim kolima nisu bila dovoljna za dalji prolaz već samo za 10 mesto u ukupnom skoru, mada ostaje uverenje da je  igrama zaslužila prolaz u plejof.  Ova ekipa Crvene zvezde ovako kompletna po mnogima   imala kvalitet i za mnogo veće ostvarenja a trener Duško  Ivanović je na jednoj konferenciji rekao da je ekipa prošla dalje da bi sigurno bila kandidat da osvoji Evro ligu. No dosta je faktora kao što je rečeno uticalo na ovakav plasman pa se ubuduće mnoge stvari moraju rešavati na vreme a ne propusti kao što je bio slučaj  da dovodjenjem neiskusnog trenera na startu Evro lige  i slučaj Kasmpaca i još poneki kada je grešila klupska administracija.

Partizan će nastaviti dalje takmičenje u Evro ligi kako je već opisano Zvezda će se okrenuti obavezama u finišu ABA lige i čemu takodje moraju da, razmišljaju i crni belu jer za, sada je dostupnost Evro lige moguća samo preko regionalne lige ako se ne desi da i ove godine tim koji ne bude prvi u ABA ligi dobije specijalnu pozivnicu tzv vajld kartu za učešće u najboljem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju.

 

Konačna tabela Evro lige za sezonu 2022/2023 pred početak Plejofa i Fajnal fora

 

1.Olimpijakos          34     24   10  58

2.Barselona             34      23   11  57

3.Real                       34     23   11  57

4.Monako               34      21   13  55

5.Makabi                  34     20    14  54

6.Partizan                34      20   14  54

7.Žalgiris                  34      19    15  53

8.Fenerbahče          34.     19.  15. 53

9.Baskonija.             34.     18.  16. 52

10.Crvena zvezda     34      17.  17. 51

11.Efes.                       34.     17.  17. 51

12.Milano.                  34.    15.  19. 49

13.Valencija.              34.    15.  19. 49

14.Virtus                     34.    14.  29. 48

15.Bajern                    34.    11.  23. 45

16.Alba                        34.    11.  23. 45

17.Panatinaikos        34.     09. 23.  41

18.Asvel                      34.     08. 26.  42

 

Za STV USA CIKAGO: RAJKO DELIBAŠIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nedavne objave