USPEŠNO ODRŽAN DEVETI SRPSKI FILMSKI FESTIVAL U ČIKAGU (VIDEO)

MAGIJA POKRETNIH SLIKA , DEVETI CHICAGO SERBIAN FILMFEST

Srpski Filmski Festival u Čikagu uspešno je održan 2,3 i 4. decembra a završen je dodelom nagrada i sumiranjem utisaka publike. Tokom festivala prikazano je 13 filmova domaćih autora iz Srbije i dijaspore.

Festival je otvoren nakon projekcije filma “Strahinja Banović” a iste večeri, u petak, prvog dana festivala, publika je odgledala i film “Nije loše biti čovek”. Subota je bila predviđena za kratkometražne filmove među kojima je veliko interesovanje izazvao film “Ice Cream-Sladoled” koji je prikazan na šest filmskih festivala počev od Palm Springsa do Moskve, čiji je autor Svetozar Spremo, kasting Tamara Vesna i u kome glavnu ulogu tumači Igor Obradović. Iste večeri prikazan je film “Gejm” koji je takođe dobio simpatije u publici, veliki aplauz nakon prikazivanja i posle čega su usledila pitanja publike za režisera i scenaristu Anu Lazarević i glumca Baneta Trifunovića koji je igrao glavnu ulogu. Ostali filmovi koje je publika u subotu mogla da pogleda su : “Sedam hiljada duša”, “Heroji Radničke klase”, “Lance Sijan”, “9-5″ i”Svi ćemo umreti sami”.

Zadnjeg dana fetivala, u nedelju,  prikazani su filmovi “Leto kada sam naučila da letim”, “To je Toma” autora Vladimira Ristića, “Sveta Petka krst u pustinji” za koji je vladalo posebno veliko interesovanje a u kome glavnu ulogu tumači Milena Predić. Dokumentarni film “Tragovima Đure Jakšića ” reditelja Miodraga Jakšića prikazan je takođe tokom nedeljnog emitovanja. Jakšić je publici tokom vremena predviđenog za pitanja i odgovore ukazao na značaj samog Đure Jakšića i naveo da je to jedini film o velikom srpskom pesniku, slikaru i učitelju.

Film “Strahinja banović” nagrađen je i proglašen za najbolji film festivala, glavni glumac Ibrahim Koma bio je gost festivala a doputovao je iz Francuske . Najbolji scenario otišao je u ruke Dušana Kovačevića za film “Nije loše biti čovek”. Za najbolju žensku ulogu proglašena je glumica Milena Predić koja je igrala Svetu Petku u filmu “Sveta Petka krst u pustinji”. Sanjin Mirić, autor filma “Sedam hiljada Duša”dobio je nagradu za očuvanje srpske kulture i tradicije. Nagrada za najbolji kratki film dodeljena je Svetozaru Stivu Spremu za film “Ice cream – Sladoled”. Branislav Trifunović dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu “Gejm” dok je rediteljki Ana Lazarević pripala nagrada za režiju za isti film. Igor Obradović dobio je nagradu za najbolju ulogu u kratkom filmu a Miodrag Jakšić dobio je nagradu festivala. Nagrade je uručio direktor Filmskog Centra Srbije Gordan Matić.

Gosti ovogodišnjeg Srpskog Filmsko Festivala bili su glumac Bane Trifunović , glumica Milena Predić, rediteljka Ana Lazarević, glumac Ibrahim Koma, direktor Filmskog Centra Srbije Gordan Matić, reditelj Miodrag Jakšić, producent Mihajlo Jakšić, glumac Igor Obradović i režiser Svetozar Spremo. Domaćin i direktor festiala Slavica Petrović za STV kaže da je zadovoljna odzivom publike i organizacijom i da će već za par nedelja početi da radi na pripremi desetog Srpskog Filmskog festivala u Čikagu. Generalni sponzor festivala bile su kompanije Insomnia888 i Avala Express, među srebrnim sponzorima bili su US Motors i Magnum Freight a jedan od medijskih sponzora bila je Srpska Televizija USA.

CHICAGO SERBIAN FILMFEST VIDEO 

Srpski Filmski Festival u Čikagu - Magija pokretnih slika

FOTO GALERIJA 

 

 

autor: STV

foto – video Saša Lukić Srpska Televizija USA

 

Nedavne objave