SRPSKI INŽENJER VRATIO AMERIČKU FUTSAL REPREZENTACIJU NA SVETSKO PRVENSTVO

DUŠAN JAKICA – OD MAŠINSKOG INŽENJERA DO  SELEKTORA NACIONALNOG AMERIČKOG TIMA U MALOM FUDBALU

Dušan Jakica, rođeni Novosađanin mašinski je inženjer po struci  i ima preko 20 godina profesionalnog iskustva u mašinstvu, mehanici, elektotehnici, robotici i auto i brodskoj industriji.  Međutim, jedan od Dušanovih največih inženjerskih zahvata je povratak američkog nacionalnog tima u malom fudbalu, poznatijem kao Futsalu, na FIFA Svetsko provenstvo prvi put od 2008. godine.

Dušan Jakica, selektor US reprezentacije u futsalu- malom fudbalu
Dušan Jakica, selektor U.S. reprezentacije u futsalu- malom fudbalu

Dušanova fudbalske aktivnosti počinju sa njegovih 9 godina a zatim ozbiljniju fudbalsku karijeru započinje u Vojvodini i FK Novi Sad. Iako je za fudbal bio veliki talenat škola je bila na prvom mestu. Tek nakon srednje škole mogao je da se posveti fudbalu pa se pridružio FK Grafičaru o onda prešao na mali fudbal, odnosno futsal. Kasnije, dok se s jedne strane bavio mašinstvom, predavanjem robotike i mehanike, s druge strane igrao je fudbal i bio jedan od šestorice u ekipi malog fudbala koja je stalno pobeđivala starije. Magistrirao je i posto profesor robotike i predavao u novosadskim stručnim školama. U Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu pored kabineta za robotiku Dušan je oformio i futsal tim i postao školski trener u malom fudbalu što se pokazalo kao dobra praksa jer je medalja i pehara bilo nebrojano puno. Da se već tada radilo o velikom profesionalcu potvrđuje i njegova saradnja sa reprezentacijom Srbije.

Dušan 2014 godine dobija zelenu kartu i seli se sa svojom porodicom za Ameriku, Mineapolis. Počinje da radi u mašinskoj industriji u Minesoti a vikend provodi igrajući fudbal sa kolegama. Jedan od poznanika koji je radio u fudbalskom klubu Eden Prairie Dušana upoznaje sa direktorom kluba koji ga nakon toga angažuje kao tehničkog direktora. Dušan 2017. godine dobija poziv od rukovodstva američkog Futsal nacionalnog tima i postaje trener prvog tima a 2019 biva proglašen za novog selektora futsal reprezentacije SAD.

Pred Dušanom biva nimalo lak zadatak a to je da okupi i preipremi tim Amerike koji će se takmičiti na FIFA Svetskom prvenstvu u Futsalu. Nailazi period pandemije koji sve planove remeti i pomera rokove.

DUŠAN JAKICA – VIDEO

Dušan Jakica - selektor U.S nacionalnog tima u malom fudbalu

A onda 2021 godine tim Amerike osvaja srebro na kvalifikacijma CONCACAF u Gvatemali i plasman na svetsko prvenstvo u Litvaniji , gde se američki nacionalni futsal tim na čelu sa Dušanom Jakicom vraća na svetsku scenu prvi put od 2008 godine. Ono što je interesantno je da su Grupu F činili timovi Argentine, USA, Irana i Srbije. Utakmica između SAD i Srbije bila je veoma emotivna za Dušana jer su bitku vodile i emocije vezane za prijatelje u srpskom timu i dvojicu igrača, Dušanovih učenika koji su ovoga puta igrali za protivničku ekipu.

Pored fudbala Dušan je i veliki ljubitelj pozorišta pa je, boraveći u Čikagu, iskoristio priliku da pogleda  predstavu “Apsolutno romantični” u izvođenju Srpskog pozorišta Čikago. Dušan kaže da je svaki dan u potrazi za novim igračima, nažalost u timu SAD-a nema naših igrača ali ko zna, možda se pojavi neki talentovani igrač baš u Čikagu.

Tekst, foto, video: Srpska Televizija USA

Nedavne objave